StoryEditorOCM
ŠibenikPredizborni Šibenik

Čak tri kandidata sigurna u pobjedu, pravi fajt vodit će se za Gradsko vijeće

Piše Vladimir Matijanić
Slobodna Dalmacija
29. travnja 2017. - 12:35


Član Hrasta ljepše govori o SDP-ovcu nego o HDZ-ovcu, SDP-ov kandidat nije siguran je li jednom potpisao HDZ-ovu pristupnicu, njegov prvi suradnik nedavno je izišao iz HDZ-a, šef županijskog SDP-a pokazao se kao sjajan politički prognozer, glavni HDZ-ovac bio je u HSLS-u i Savezu komunista, a organizator ljevičarskog festivala hvali suradnju s HDZ-ovskom gradskom vlašću. Ukratko – Šibenik.

Svuda se izbori dobivaju podilaženjem primitivcima, a ovdje se podilazi finom svijetu, objašnjava nam Emir Imamović Pirke, novinar, organizator gorespomenutog festivala, poznatog kao Fališ, dok u kafiću "Bono" pokušavamo sabrati dojmove od poludnevne trke za šibenskim gradonačelničkim kandidatima.



Mjesec dana prije izbora nije baš da sve pršti od politike – stranke i kandidati po gradu skupljaju potpise te uvjeravaju namjernike i profesionalne znatiželjnike, poput novinara, da Šibenik od potpunog blagostanja i sreće dijele samo idući izbori. Neovisno o njima, Imamović je već ostvario cilj, u crowdfunding kampanji prikupio je 82 tisuće kuna, što mu, uz nekoliko manjih donacija, omogućava organizaciju ovogodišnjeg petog izdanja festivala koji je, po njegovu prikazu, zanimljivo svjedočanstvo o političkoj pitomosti Šibenika: programe bez incidenta prate sljedbenici svih političkih opcija, a podržava ih i HDZ-ova gradska uprava.

No, naša je tema politička reportaža iz grada, a kako je predizborno vrijeme, ne možemo se zadržati u "Bonu" s Imamovićem, nego moramo o strankama. Počinjemo s HDZ-om i SDP-om, koji su se dosad smjenjivali na čelu grada.



U gradskoj upravi dočekuje nas gradonačelnik Željko Burić, HDZ-ovac. Zapravo, ovo "dočekuje" valja shvatiti uvjetno, čekali smo ga tridesetak minuta, imao je protokolarne obaveze. Oftalmolog, spada u mekšu stranačku struju. Neće se složiti s tim terminom, pitanje je, veli, što je mekše, a što ne, demokršćanin je, smatra da "u politici životna vjerodostojnost mora biti važnija i snažnija čak i od političke vjerodostojnosti. Svjedoci smo da mnogi mijenjaju stavove, načine razmišljanja, priklanjaju se u hodu. To prebacivanje nije dobro, iako ne mora svaki put biti negativno", govori i navodi nas na logično pitanje...

Mrtva utrka

Koliko ste dugo u HDZ-u?
– Sedam-osam godina. Inače sam bio član HSLS-a, ja to ne krijem, to je bio moj slavan period. Bio sam član Predsjedništva HSLS-a, predsjednik Velikog vijeća HSLS-a i gradski vijećnik, ali uvijek sam podržavao projekte koji su mirisali na boljitak grada. Napustio sam HSLS ne želeći sudjelovati u priči o stvaranju podgrupa i grupacija u trenutku kad je mirisalo na promjenu koncepta – naglašava pa podsjeća da je kao HSLS-ovac dugo bio ravnatelj bolnice, pod ingerencijom HDZ-ove županijske vlasti, i "imao sam sjajnu suradnju, nitko me nije ucjenjivao". Kad je otišao iz HSLS-a, prelazak u HDZ učinio mu se logičnim.
Je li vam HSLS bio prva stranka?
– Pa da. U principu da. Prva stranka, iako daleke '74. godine, kad sam ja bio gimnazijalac, svi su odlični učenici dobivali pozivnice da postanu članovi Partije. Cijela moja generacija. Međutim, nikakve aktivnosti nije bilo – tvrdi šibenski gradonačelnik.
Od izbora očekuje – nikad nećete pogoditi – pobjedu. Originalno, zar ne, svi očekuju pobjedu, zašto bi se inače natjecali, ali Burić kaže:

– HDZ je ozbiljna stranka i radili smo ozbiljne ankete. Te ankete ne komuniciramo javno, ali znamo tko kako stoji. Ja bih rekao da u ovom trenutku u Šibeniku nije izbor za gradonačelnika, pitanje je hoće li biti prvi ili drugi krug, nego je bitka za Gradsko vijeće.

Ambicija im je imati minimalno 13 ruku od ukupno 25 vijećnika, dosad su ih imali 12. Pitamo ga za projekte, obećanja, a on hvali zaokret grada od industrije prema turizmu:

– To je grad koji sada u administrativnoj zoni ima milijun i 710 tisuća noćenja, grad u kojem turistička noćenja rastu dvoznamenkastim brojkama, grad koji je sva svoja zapostavljena područja pretvorio u projekte, u koji je Duje Draganja došao iz Splita, dovoljno velik da ima sve atribute grada, a dovoljno mali da zadrži ljudskost – nabraja.

Odgovara i da će mu po anketama glavni konkurent biti SDP-ov kandidat Josip Živković, no prije njega u priču ubacujemo Hrvoja Zekanovića, saborskog zastupnika i gradonačelničkoga kandidata Hrasta, zbog dva razloga. Ponavlja da su mu ankete jako naklonjene, a i njegove se riječi nastavljaju na Burićeve. A Zekanovićeve su riječi "Burić laže" i odgovor na gradonačelnikov monolog o anketama. Dakle, Zekanović:



– Burić laže, on je najvjerojatniji kandidat za drugi krug. Pitanje je tko će biti s njim, ja znam da se vodi mrtva utrka između mene i Živkovića. HDZ se mene najviše boji, zna da ga jedino ja mogu pobijediti, jer će za mene glasati i oni koji su protiv HDZ-a i glasači koje ću mu ih oteti. Kad uđem u drugi krug, sigurno pobjeđujem. Tko god hoće, možemo se kladiti. U vola – samouvjeren je ovaj 43-godišnji profesor povijesti.

Premda je u krajnje desnoj i konzervativnoj stranci, o Živkoviću, SDP-ovu kandidatu, govori biranijim riječima nego o Buriću. Ne voli "HDZ-ov establišment u Šibeniku", ali podržava Andreja Plenkovića na državnoj razini. Istina, to nam je izjavio dan prije nego što je Plenković srušio svoju Vladu pa ne znamo je li se nešto promijenilo, no nije ni bitno. E, da: Zekanović bi Šibenik obogatio aerodromom u zoni Podi ili kod Pokrovnika, pravio bi žičare koje bi povezale tvrđave, žao mu je što grad "zaostaje kao kruzerska destinacija" i što nema bolju sportsku dvoranu.

Već spomenutog Živkovića nalazimo u konobi na rivi. Stanje u SDP-u nije sjajno, dio ljudi nezadovoljan je politikom koju na županijskoj razini provodi Franko Vidović. I on je s nama, a spominjemo ga jer nam je u srijedu, dan prije Plenkovićeva tjeranja Mostovih ministara, prorekao da će Vlada teško izdržati do lokalnih izbora. Tada nam se učinilo da pretjeruje.
Živković je elektrotehničar, radi "za jednu austrijsku firmu koja se bavi upravljanjem vjetroparkovima". Ima 43 godine, negira doticaj s politikom izuzmemo li šestogodišnje članstvo u SDP-u, iako se u medijima pojavljivala njegova navodna pristupnica HDZ-u.

Priče o Petrini

– Nisam bio u HDZ-u, ta se priča često ponavlja, znam i tko ju je izmislio. Nisam nikad bio na sastanku u HDZ-u, ja ne znam zašto sam potpisao pristupnicu, vidio sam nešto što sliči na pristupnicu u medijima, ali i da jesam i da nisam potpisao, nisam nikad bio u prostorijama HDZ-a, na sastancima, skupovima HDZ-a. Ne nalazim nikakvu antipatiju prema HDZ-u, ne mrzim ih, ali nikad nisam bio nešto blizak prema njima – pokušava objasniti SDP-ov gradonačelnički kandidat. Odlučio je za dogradonačelnika kandidirati donedavnog HDZ-ovca Antona Dobru, što je izazvalo potiho nezadovoljstvo u lokalnom SDP-u, ali i nešto glasnije u dugogodišnjem koalicijskom partneru HNS-u, koji je odlučio na izbore izići sa svojim gradonačelničkim kandidatom Franom Malenicom.



Svejedno, Živković je samouvjeren. Za brojke i postotke glasova je "prerano", ali ne i za tvrdnju da svakako treba izbjegavati aktualnog gradonačelnika. Zadužio je bolnicu dok je bio ravnatelj, zadužuje Grad kratkoročnim i dugoročnim kreditima. Kaže:
– Još četiri godine pa ćemo otići u bankrot. Ja ću svu svoju energiju i volju utrošiti da ljudima izađem u susret, da imaju što manje troškove, a veće efekte.

Poboljšao bi lokalni autobusni promet, potrudio bi se da hortikultura bude barem na razini Biograda, javna rasvjeta na razini Unešića, potrudio bi se da se obnovi riva, jer je Šibenik jedini grad u Dalmaciji koji 40 godina nije obnovio rivu. Kaže: "Pogledajte kako izgleda centralni dio." Gledamo.

Spomenut ćemo i Iris Ukić-Kotarac, gradonačelničku kandidatkinju Nezavisne liste Stipe Petrine, ovdašnjeg autohtonog političkog fenomena. Ukić-Kotarac je rođena Šibenčanka koja nije mogla dobiti posao u gradu jer nije imala stranačku iskaznicu, "pogotovo one plave boje". Javila se na natječaj za pravnicu u Općini Primošten, primljena je i uvjerila se da "sve one priče o Petrini nemaju nikakve veze s mozgom, odnosno čovjek radi sve po zakonu i poštuje suradnike, vrednuje njihov rad i stručnost".



– Svi pametni glasat će za nas, a ne za HDZ. Neka građani samo pogledaju svoje financijsko stanje, neka se sjete praćenja svojih članova obitelji na autobusne kolodvore, zatvorenih butiga, propalih industrijskih zona... Nemaju razloga glasati za ekipu koja je donijela ovršni i stečajni zakon, koja priprema porez na nekretnine – smatra Ukić-Kotarac i najavljuje poticanje poduzetništva i gospodarstva, obrtništva, privlačenje investitora, pokretanje poljoprivredne proizvodnje.

U tekst ćemo još ugurati Lovru Crvelina, kandidata za župana Živog zida. Naišli smo na njega dok je prikupljao potpise za kandidaturu na šibenskim ulicama. Njihov gradonačelnički kandidat je Mario Marin, "DJ na radiju, organizator raznih događanja, odličan čovjek". Biračima nude "promjene, evolucijski i revolucijski skok prema naprijed". Smatraju da se moramo uhvatiti u koštac s izazovima novog vremena i kao ljudska rasa odbaciti iskorištavanje jednih od strane drugih i početi surađivati, iskoristiti potencijale koje imamo.

Pa vi birajte.

27. travanj 2024 13:27