StoryEditorOCM
ŠibenikVrnaži 5 milijuna kuna

Butković odriješio kesu: Privodi se kraju uređenje šibenske lučice; Evo kako to sada izgleda u Mandalini

21. veljače 2019. - 20:08

Predstavnici Lučke uprave Šibensko-kninske županije su u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisali, odnosno preuzeli dokumentaciju za sufinanciranje projekata u šibenskom Docu, Prvić Šepurinama i Vrnaži, vrijednih 10 milijuna kuna. Dolac i Prvić Šepurine su novi projekti za koje je ministarstvo Olega Butkovića odobrilo pet milijuna kuna. Milijun za uređenje Doca i četiri milijuna za Šepurine.

- O Docu se već sve zna. Makar, mi ne planiramo ostati na tom projektu, ako realizacija ne bude išla u smjeru koji smo zamislili. Na Prviću planiramo zaštititi Šepurine od udara juga i maestrala. I ne samo to. U sklopu toga projekta povećali bismo kapacitet vezova, izgradili lukobran i mali umjetni otok koji bi razbijao valove. Vjerujte, to je jedan od najljepših projekata koji sam vidio. Ideja je nastala prije tri godine, a s obzirom da smo sada dobili sredstva, ove godine bismo krenuli na posao - otkrio nam je Željko Dulibić, ravnatelj Županijske lučke uprave.

Preostalih pet milijuna kuna Ministarstvo je namijenilo za nastavak uređenja luke Vrnaža, projekta ukupno vrijednog pedesetak milijuna kuna, koji je već ušao u treću fazu. Novi dragulj Šibenika iz dana u dan poprima sve ozbiljnije konture. Komunalna luka, koja će imati 700 vezova, trebala bi zadati "konačan udarac" novom licu Mandaline. Šibenskom poluotoku, koji je donedavno bio poznat po vojnom remontu i "Šipadu", a danas je oaza nautičkog turizma i ekskluzivnih hotela.

Izgradnja hangara

- Treća faza uređenja Vrnaže trebala bi biti gotova do kraja svibnja, najkasnije do početka lipnja. Malo su nas omele vremenske neprilike. U ovoj fazi uređujemo plato sa suhim dokom. Novost je da smo objavili natječaj za kupnju dizalice, koja vezuje Vrnažu i taj sporni Dolac. Planirali smo i izgradnju hangara, no vidjet ćemo hoćemo li financijski to moći podnijeti ove godine ili ćemo ga prebaciti za četvrtu fazu. Uz to ćemo napraviti i ulaznu recepciju luke, gdje će se nalaziti i kancelarije. Kad završi treća dionica radova, krećemo na natječaj za četvrtu, ujedno i posljednju fazu - najavljuje Dulibić.

U četvrtom će dijelu projekta biti uređeno još 200 metara rive do ulaza u "D-Resort", uz novih osamdesetak vezova. To bi Županijsku lučku upravu, veli Dulibić, trebalo koštati četiri do pet milijuna kuna.

Ako sve bude teklo prema planu, radovi u Vrnaži bit će gotovi 2020. Ta će luka biti namijenjena za komunalnu upotrebu, ali i za brodove koji se koriste u gospodarske i turističke svrhe.

Već sada, međutim, fascinira na koji se način Vrnaža uklopila u vizuru Mandaline, nekad zapuštenog dijela grada, koji je prvo uređenjem marine i izgradnjom hotela, a sada i oživljavanjem te uvale doživio potpuni "facelifting". Mnogi će reći da je Mandalina postala i najatraktivniji dio Šibenika.

- Mi smo iz Vrnaže odnijeli sto kamiona smeća. Sada se na tom prostoru otvaraju trgovine, servisi. Cijela je Mandalina živnula - ističe Željko Dulibić.

Zato se Mandalinjanima dogodine, kad uređenje Vrnaže konačno bude gotovo, ostali Šibenčani više neće moći rugati "Mandalina, ni selo, ni grade…"!

23. travanj 2024 16:03