StoryEditorOCM
ŠibenikKasno je za primjedbe

Burni Šubićevac: Zašto ne gradite i potporni zid?

Piše i snimio: Branimir Periša
28. lipnja 2017. - 07:43

Ovo je sramota, a ne posao na uređenju okoliša – često ponavlja Nedjeljko Barač, povjerenik stanara stambene zgrade br. 78A u Ulici Josipa bana Jelačića na Šubićevcu, dok visokim korakom gazimo između komada armature i kamenja po gradilištu u okruženju njegove i još dvije susjedne četverokatnice s brojevima 78 i 78B.
Te zgrade tvore trokut čija je sredina ostala neuređeni kamenjar otkako su 70-ih godina izgrađene i nedavno je gradska uprava odlučila primjereno urbanizirati taj zapušteni zakutak Šubićevca u dvije faze radova.
– Gradilište je otvoreno 10. svibnja, rok je 45 dana, a ovih dana obećano nam je da će biti gotovo 13. srpnja. Manja je stvar prekoračenje roka nego kako se i što se radi – napominje Barač. – Nema nikakvog smisla da se potroši 400 tisuća kuna da bi se na kraju dobilo samo 10 parkirnih mjesta, a u sve tri zgrade ima 60 stanova. Doduše, nemaju svi automobil, no ipak je to premalo jer mjesta za parkiranje kronično nedostaje – govori, uz napomenu da je on jedini izabrani predstavnik stanara u tome bloku. Druge dvije zgrade ih nemaju, te Barač prenosi mišljenje većine na koju se uređenje okoliša izravno odnosi.
– Jedva smo dočekali da konačno počnu radovi, i da je projekt ostao onakav kakav je bio prikazan na internetu, tko sretniji od nas. Međutim, ovdje nije riječ o ozbiljnom poslu – tvrdi Barač. Da jest, ne samo što bi se našao bolji omjer između nepotrebno velikih zelenih površina i parkirnih mjesta, nego bi oko zgrade koju predstavlja bio predviđen zaštitni, potporni zid duž golog, neuređenog pokosa, najvišeg na stražnjoj strani objekta. Kad je gradska uprava upriličila predstavljanje projekta uređenja okoliša stanarima triju zgrada, Barač je, kako govori, bio izvan Šibenika, no kasnije je primjedbe vezane uz potporni zid prenio Stipici Protegi, predsjedniku gradske četvrti, a razgovarao je i s dogradonačelnikom Danijelom Miletom.
– Iznenadio sam se kad mi je rečeno da bi taj zid koštao čak 60 tisuća kuna, za što nema novca. Umjesto toga, predviđen je nekakav drugi, niži i jeftiniji zidić, i to u drugoj fazi radova, no svakako ni blizu onome što bi zgradi trebalo. Pa kakvo je to onda uređenje nakon kojeg neuređeno ostaje ono što stvarno treba sanirati? – pita se Barač i poručuje da "neće stati do Zagreba" dok se to ne obavi kako treba.
No, prema izjavi dogradonačelnika Danijela Milete, sve će se riješiti u Šibeniku, a da se Barač, kao i drugi, odazvao pozivu na predstavljanje projekta, sada se o ovome ne bi razgovaralo. Ne samo da se nije odazvao, nego nije tražio uvid ni poslije, u razumnom roku, te se javlja kada se već započelo s radovima, iznosi Mileta.
– Na internetu je objavljena vizualizacija, a projekt prema kojem se izvode radovi bio je predočen stanarima i poslije modificiran prema njihovim željama. Uvažili smo sve primjedbe – napominje Mileta, dodajući da dok traju radovi izmjene nisu moguće.
– Baraču sam već rekao da ćemo potporni zid razmatrati u drugoj fazi radova, kada na red dođe susjedni neuređeni odvojak s još dvije slične zgrade, te će prije natječaja struka razmotriti je li taj potporni zid oko Baračeve zgrade potreban. Svakako, to će biti kada osiguramo sredstva, a najranije nakon rebalansa proračuna krajem ove godine – objašnjava Danijel Mileta.


PRESKUPO
Iznenadio sam se kad mi je rečeno da bi taj zid koštao čak 60 tisuća kuna, za što nema novca

23. travanj 2024 09:02