StoryEditorOCM
ŠibenikProšao natječaj za Batižele

Burić slavodobitno: ‘Šibenik više nikada neće biti isti‘. Likuje i Zekanović: ‘Nikad više Mangan City‘

Piše Marija Lončar
14. prosinca 2023. - 15:30

Šibenik više nikada neće biti isti. To je grad svijetle budućnosti i ulaganja. Slavodobitno može uzviknuti šibenski gradonačelnik Željko Burić nakon što je na sjednici Gradskog vijeća prihvaćen predloženi tekst mađunarodnog javnog natječaja za odabir razvojnog partnera, odnosno investitora za projekt Batižele. Likuje i Hrvoje Zekanović jer "Šibenik više neće biti Mangan City!". Ruku za novo lice grada, za Šibenik 21. stoljeća, kako mu tepaju, dignulo je 10 vijećnika vladajuće većine, dok su samo dva oporbena glasa bila protiv od ukupno 19 prisutnih vijećnika.

-Spadam u one koji se sjećaju TEF-a i prljave industrije, ali pustimo priču o tvornici. Dug je bio put da bismo došli do ovoga što sada imamo. Zahvalio bih svima koji su od 2013. godine od kada sam ja uključen u ovo radili na projektu. Zahvalio bih svim pročelnicima, pogotovo Tihomiru Paškovu na čelu Upravog odjela za upravljanje gradskom imovinom. Takav trud i znanje davno nisam vidio. Moj naklon i direktorici tvrtke Batižele Nini Kursar za sve što je učinila. Ovo nije utopija, već je ono što će Šibenik biti za 10 godina – ponosno je kazao šibenski gradonačelnik na početku trostane rasprave o prijedlogu teksta međunarodnog javnog natječaja za projekt Batižele.

Ništa manje egzaltiran nije bio ni Hrvoje Zekanović.

-Nijedan projekt u Hrvatskoj nije imao prezentaciju kao ovaj. Odgovorno tvrdim da će to biti ogledni primjer za sve projekte ovakve veličine u Europskoj uniji – samouvjeren je bio Zekanović ponavljajući kako već sada postoji dosta zainteresiranih investitora za ulaganja na prostoru bivše tvornice u Crnici. Napomenuo je ipak kako će u realizaciji ovako složenog projekta biti problema, ali je uvjeren kako će se oni u hodu riješiti. Vijećnicima se obratio i s jednom, kako smatra, kritikom.

-To je kritika svima nama: ovaj bi se projekt trebao zvati Novi Šibenik – korak u budućnost, a ne urbana regeneracija zemljišta u Šibeniku – projekt Batižele – zaključio je Zekanović.

Dokumentacija za natječaj pripremala se više od godinu dana, istaknula je direktorica Batižela podsjećajući kako će se na površini bivšeg TEF-a od ukupno 22 hektara dogoditi javna i privatna ulaganja. Na javna ulaganja odnosi se 40 posto površine, a za njih su zaduženi Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija te uključuju gradnju vrtića, nove osnovne te glazbene i plesne škole, vatrogasne postrojbe... Budući ivestitori na preostalom dijelu gradit će dva hotela s minimalno 380 ležajeva, multifunkcionalnu dvoranu s 3000 mjesta, javne garaže s 570 mjesta, te stambene objekte. Sve je to jasno utvrđeno u natječaju, kazala je Nina Kursar, a investitor će biti dužan i sanirati zemljište bivšeg TEF-a, jame s opasnim otpadom kao i zbinuti preostalu trosku. Prema procjeni tvrtke Arup koja je napravila analizu tla, mora, podzemnih voda i morskog sedimenta prema narudžbi Europske banke za obnovu i razvoj, sanacija prostora bivšeg TEF-a mogla bi stajati i 3 milijuna eura.

Kursar je objasnila i kako je natječaj podijeljen u dvije faza. Prva obuhvaća poziv svim zainteresiranim kvalificiranim investitorima, dok bi u drugom oni uz potrebna jamstva morali pokazati svu ozbiljnost svoje ponude. Natječaj će biti raspisan početkom iduće godine, a najbolji budući investitor izabran u roku od šest mjeseci.

Branko Kronja iz Nezavisne liste Stipe Petrine cijelu je priču nazvao tek hrpom lijepih želja te apsurdnim smatra da se ne inzistira na tomu da se sanacija cijelog terena mora obaviti prije ikakve gradnje. Problematičnim i neodgovornim smatra i to što nije određeno gdje će se troska i opasni otpad odlagati. Mario Kovač iz Domovinskog pokreta razgovarao je o "novom licu Šibenika", s arhitektima i urbanistima te smatra da je u ovom slučaju struka preskočena budući da su arhitekti i urbanisti na prostoru TEF-a trebali doći prije investitora.

Ivan Slavica iz Nove ljevice podsjetio je kako je gradonačelnik Burić svojedobno govorio da su plaža Banj i zemljište bivše tvornice zagađeni i opasni za zdravlje, ali je naknadno promijenio ploču i više puta tvrdio da je zemljište tvornice u Crnici sanirano, da bi i najnovije Arpove analize pokazale da ima onečišćenja te da je sanacija ipak potrebna.

-Drago mi je da su ovdje i gospoda iz Europske banke za obnovu i razvoj pa bi ih upororio da surađuju sa strankom koja je optužena za korupciju. Moje je pitanje gradonačelniku Buriću hoće li se ispričati novinarki Nove TV zbog hajke na nju zbog eko bombe u bišem TEF-u? Zanima me i kako to da Grad Šibenik nije mogao napraviti sportsku dvoranu za školu u Brodarici, a ne može ni premjestiti vatrogasni dom, a sada će ovdje moći graditi novu osnovnu školu, vrtić, glazbenu i plesnu školu – pitao je Slavica, a za spominjanje korupcije i HDZ-a zaradio je i opomenu predsjednika Gradskog vijeća Dragana Zlatovića (HDZ). Prvi čovjek šibenskog SDP-a Tonči Restović pitao je za koga se grade stanovi na Batiželama budući da Šibenik ima sve manje stanovnika i s obzirom na skromnu platežnu moć većine građana.

-Hoće li vlasnici tih stanova biti stranci, ljudi izvan Šibenika? Da nam se ne dogodi da umjesto rezidencijalne tu imamo praznu četvrti – bio je sumnjičav Restović, a zanimalo ga je i posotji li sustav kontorle provedbe svega što je natječajem predviđeno i ugovoreno. Umirila ga je Kurstar napominjući kako je osnovano posebno tijelo koje će pratiti cijeli projekt, a investitoru su određene i kazne ako se ne bude pridržavao prihvaćenog masterplana.

03. svibanj 2024 17:17