StoryEditorOCM
ŠibenikTURISTIČKO VIJEĆE

Burić: Šibenski turizam gradi se ozbiljno, promišljeno i održivo, a povećanje paušalnog poreza godinama smo izbjegavali‘

Piše Šibenski.hr
17. studenog 2023. - 19:12

„Zadovoljni smo turističkim rezultatima koji su ostvareni na administrativnom području grada Šibenika u razdoblju od početka godine do sredine studenog. U prvih 11 i pol mjeseci ove godine ostvareno je 242.596 dolazaka, što je porast od 6,04 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Broj noćenja nešto je manji, i to za 2,86 posto, što je uzrokovano planskim smanjenjem kapaciteta u kampovima pojedinih hotelskih resorata“, kazao je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika na današnjoj sjednici Turističkog vijeća, osvrnuvši se na točku dnevnog reda o analizi rezultata.

U hotelskom smještaju je ostvareno 391.992 noćenja, što predstavlja blagi porast od 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a  hosteli su ostvarili 30.096 noćenja što je porast od 21 posto.

U ovoj godini pad od 12 posto noćenja bilježe kampovi sa 212.188 noćenja.

Najviše dolazaka su ostvarili domaći gosti koji su  ostvarili  52.492 dolaska i 152.938 noćenja što je porast od 17 posto u dolascima i 7 posto u noćenjima. Od stranih gostiju, najviše ih je iz Njemačke, potom iz Poljske, Austrije, Nizozemske, Slovenije i Češke.

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Šibenika razgovaralo se o povećanju paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu u 2024. godine. Izmjene i dopune Odluke trenutačno su na javnom savjetovanju, a njima se predlaže povećanje paušalnog poreza prema kategorijama, odnosno turističkim razredima određenim ovisno o razvijenosti i dostupnosti turističke infrastrukture na području grada Šibenika. Paušalni porez po krevetu, po smještajnoj jedinici za robinzonski smještaj iznosio bi, ovisno o kategoriji 150 eura, 105 eura i 75 eura.

„Grad Šibenik maksimalno je izbjegavao povećanje davanja u turizmu i niz godina imali smo najmanju stopu paušalnog poreza na djelatnost iznajmljivanja i smještaja. U kontinuitetu radimo na jačanju Šibenika kao turističke destinacije po mjeri gosta, a također i na brendiranju. Danas smo ponosni kad nas nazovu kulturnom destinacijom i kad se naš rad na razvoju grada ocjenjuje kao primjer. Naravno da su u našem turističkom pozicioniranju pomogli brojni projekti realizirani dijelom europskim sredstvima, a dijelom i proračunskim, potom poboljšanje kompletne infrastrukture te brojni zabavni, glazbeni, književni i kulturni sadržaji koji su često mamac za posjetitelje, a financiraju se dijelom ili u cijelosti sredstvima Grada Šibenika“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić, ujedno i predsjednik Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Šibenika.

Burić je dodao i da u Šibeniku turizam nije slučajan, već se gradi ozbiljno, promišljeno i održivo, na način da ne koči život zajednice, već ga unaprjeđuje.

„Uvijek naglašavam da je gospodarstvo u Šibeniku na prvom mjestu jer je to dugoročno jedini kvalitetni put razvoja. Turizam nam je izuzetno važan, a sezonalnost pokušavamo umanjiti upravo pripremom atraktivnih i kvalitetnih  sadržaja u nadolazećem adventskom i božićno-novogodišnjem vremenu“, zaključio je Burić, dodavši da, ukoliko se u upravljanju resursima vodimo dugoročnim planovima poskupljenja su ponekad nužna.

Članovi Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Šibenika jednoglasno su podržali točku dnevnog reda sjednice o promjeni cijena paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu za 2024. godinu.

28. travanj 2024 11:25