StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Burić prošao prvi test i odnio važnu pobjedu: da je izgubio Rogoznicu, u HDZ bi se dogodio - kupus!

18. veljače 2022. - 19:35

Prošlog sam tjedna napisao na istom ovom mjestu: Ako HDZ pobijedi u Rogoznici, za to će moći zahvaliti SDP-u, Mostu/Domovinskom pokretu i Stipi Petrini. Koji su stvarno sa svoje strane učinili sve da HDZ-ova kandidatkinja – i to još nestranačka, Anita Živković – pobijedi čak u prvom krugu.

I ona se, jadna, sama iznenadila da je prošla, tako glatko. Što bi se košarkaškim rječnikom reklo – bez kosti! Ne mreš bilivit. Od 2555 birača u Rogoznici, glasovalo je njih 1148, odnosno 44,93 posto; važećih listića bilo je 1131, ili 98,52 posto, a nevažećih je bilo 17, ili 1,48 posto. Pobjednica Anita Živković (HDZ) dobila je 582 glasa, ili 50,69 posto, Ljubo Županović Lebo (NL Naše misto) 171 glas, ili 14,89 posto, Duje Živković (SDP) 167 glasova, ili 14, 54 posto. Za nezavisnog Joška Živkovića glasovalo je 85 birača, ili 7,40 posto, Ivana Lovrić (Most/DP) dobila je 84 glasa, ili 7,31 posto, za nezavisnog Marka Vidovića glasovala su 42 birača, ili 3,65 posto.

Jesu li se Rogozničani štufali toliko puno izbora u tako malo vrimena? Pa, baš i nisu. Izišlo je po prilici gotovo jednako birača kao i lani za izbore u drugom krugu, kada je HDZ-ov Mario Mladinić dobio 796, a Ljubo Županović Lebo iz Nezavisne liste Naše misto, s potporom Stipe Petrine, 437 glasova.

Dakle, lani ih je glasovalo 1233 u drugom krugu, a ove godine, na izvanrednim izborima, tek njih 80-ak manje. Lani je i Mladiniću falilo samo nekoliko glasova da pobijedi u prvom krugu. Ove godine tih su nekoliko, točnije devet glasova, dobili Anita Živković i HDZ.

Ojačani Željko i oslabljeni Paško

No pravi pobjednik izbora u Rogoznici je šibenski gradonačelnik i odnedavni predsjednik ŽO HDZ-a Željko Burić. Bio mu je to prvi veliki test nakon što je ušao u postole Nediljka Dujića. A ni u samoj Rogoznici odnosi među HDZ-ovcima nisu baš bili bajni.

Naime, Rogoznica je bila jedno od mjesta u kojima je Dujić pobijedio Burića, dobio više glasova od njega za predsjednika ŽO-a, što se pripisivalo utjecaju Ljube Županovića – ne Lebe, nego lokalnog HDZ-ova predsjednika. Pa se računalo da bi se tamo HDZ-ovci mogli podijeliti, na struje bliske Ljubi i sestrama Jakelić, bivšoj načelnici Sandri i Sanji, donedavnoj ravnateljici OB-a Šibenik, koja je na unutarstranačkim izborima bila u Burićevu timu, pa je izabrana i za potpredsjednicu Županijskog odbora. Pa bi mogli i bojkotirati jedni druge, međusobno se optuživati za ostavku Mladinića, i – eventualni – poraz na izborima.

Da je bilo drukčije, sada bi se već tražila Burićeva glava. I odgovornost svih onih koji su doveli do toga što HDZ nije imao "svoga" kandidata. Nego nestranačkoga. Ukratko, u stožernoj bi se šibenskoj stranci cijeli kupus dogodio. Primjerice, ne bi ni ovaj slučaj s direktorom Poda prošao ovako kako je prošao. I on bi se raskupusao. Oslabljeni Željko Burić ne bi presjekao stvar ovako kako je to napravio ojačani Željko Burić. Neće bit ni Nikola Baraka, ni Anita Aužina, nego Terzanović. I basta! Nego bi stajao sa strane, ne zamjerajući se nikome, čekajući tko će biti jači – predsjednik Gradskog odbora ili predsjednica županijske Zajednice žena "Katarina Zrinska".

Protiv Marka i njegovih jataka

Za razliku od HDZ-ovaca, koji su dovoljno iskusni da barem ne rade u korist vlastite štete, ekipa koja je nominalno na vlasti u županiji učinila je sve da izgubi u Rogoznici. Pa će sada vjerojatno Karlo Klarin, novi predsjednik ŽO SDP-a, tumačiti svima, a osobito svojima, gore u Zagrebu kako je to što je njegov kandidat u Rogoznici dobio 160 glasova, ili tek koji manje od Ljube Županovića Lebe, znak da je zaustavljeno osipanje SDP-a i njegova zasluga. Da ponovno postaju druga stranka iza HDZ-a u županiji, a prva oporbena.

Stipe Petrina nastavit će ratovati sa županom Markom Jelićem i – što bi Izet rekao – svim njegovim jatacima, pa će napasti na Fejsu, ne samo njega i kninskoga gradonačelnika Marija Ćaćića, nego i gradonačelnika Svete Nedjelje Darija Zurovca, koji se s njima slikao na Kninskoj tvrđavi, protiveći se novom Zakonu o vodnim uslugama. Petrina će ih ni manje ni više nego nazvati – seronjama.

I poručiti im: "Marko Jelić se bori za vodu, da popizdiš od smiha, a onda njegova 3 ŠUPKA koji ga podržavaju NE dignu ruku na skupštini Vodovoda i odvodnje Šibenik da SVI stanovnici županije Šibensko-kninske NE DOBIJU tekuću vodu. Molim vas gonite se u finu (znate na što mislim) lažljivu i licemjernu."

25. travanj 2024 14:42