StoryEditorOCM
ŠibenikViše im nije dobar

Burić poručio direktoru Vodovoda da ne uživa njegovo povjerenje, u utorak se očekuje odluka novog Nadzornog odbora

28. srpnja 2017. - 17:46

 
 
Komunalno poduzeće „Vodovod i odvodnja“, u većinskom vlasništvu Grada Šibenika, koje se posljednjih mjeseci našlo u središtu skandala zbog ovrhe od 1, 2 milijuna kuna koja mu je sjela na račun, zbog jamstva za kredit HNK-u Šibenik koji klub nije vraćao i optužbi da je aktualni direktor Miho Mioč sve radio mimo znanja gradske uprave i gradonačelnika Željka Burića, jučer je dobilo novi Nadzori odbor.

Poslovanje ovog gradskog poduzeća još je od prije skandaliziralo javnost kada je odlučeno da s pet milijuna kuna javnog novca dokapitalizirla posrnulu Jadransku banku da bi, nakon što je zimus država odlučila tu banku sanirati, taj novac završio u njezinoj sanaciji. Posljednja kap koja je zamutila vodu u "Vodovodu" bio je slučaj s fekalijama koje su dospjele u špine Vodičana zbog čega je 30-ak domaćinstava ostalo bez vode, ali i turista.


 
Novi nadzorni odbor od devet članova imenovala je Skupština "Vodovoda" kojom je predsjedavao Nediljko Dujić, no ostavka, odnosno razrješenje Mihe Mioča o kojoj se ovih dana puno spekuliralo, nije se dogodila. Štoviše, nije bila ni tema dnevnog reda.

-Odradili smo najavljenu Skupštinu i izabrali novi Nadzorni odbor, jer je dosadašnjem 17. srpnja istekao mandat. U utorak će biti održana konstituirajuća sjednica te će Ante Rakić biti predložen za predsjednika – kazao je Dujić. Odbio je komentirati Miočevu buduću sudbinu u Vodovodu, ali se zato rado raspričao o "Vodovodom" kreditnom jamstvo nogometnom klubu sa Šubićevca, ističući kako vjeruje da nijedan stanovnik Šibensko-kninske županije nama ništa protiv toga da se podržava i pomaže šibenskim klubovima i sportašima. Štoviše takav Miočev potez bio je posve u skladu sa zakonom, tvrdi Dujić, a situaciju u Vodicama ocijenio je spletom nesretnih okolnosti.



Posve drugačije cijelu situaciju vidi načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam koji je glasovao protiv predloženog sastava novog Nadzornog odbora.
-Nitko normalan ne može zastupati da Vodovod daje jamstva za kredite, a ako se novac tako daje nogometašima, zašto se ne bi financirao i nogometni klub u Pirovcu, razmjerno našem udjelu – poručuje Gulam.

Još oštriji i ,očekivano, slikovitiji bio je načelnik Primoštena Stipe Petrina.



-Ova je skupština nezakonita i nije mi jasno zašto javna bilježnica sudjeluje u tom kupleraju. Sazivaju se skupštine na kojima nema zapisnika s prethodnih, pa se sve može lažirati. Miho Mioč može i otići, ali način poslovanja u Vodovodu ostaje isti. I dalje samo služi za pranje novca koji se sliva u privatne džepove, a najveći krivac je Općinsko državno odvjetništvo koje na kriminal ne reagira, ali zato zatvara benigne ljude radi natpisa na Facebooku – objašnjavao je Petrina novinarima, ali ga je u tomu odjednom prekinuo vidno uzbuđeni Miho Mioč.



Počeo ga je optuživati za niz malverzacija, prodaju i kupnju terena po sumnjivim cijenama, neplaćanje vode… U „rafalu“ je to Mioč sasuo u lice Petrini, a onda okrenuo leđa i odmahujući rukom ignorirajao novinare i otišao.

Šibenski gradonačelnik nije bio na Skupštini, ali oko cijelog slučaja nema dvojbi. Miho Mioč kao direktor Vodovoda, kazao je, više ne uživa njegovo povjerenje!  



-U ovoj priči o Vodovodu svašta je u medijima ispričano, iako je sve napavljeno legalano i legitimno čin. Da pojednostavim:  postoji, ne daj bože, kaznena odgovornost, moralna i politička. Što se tiče kaznene, sve što je oko jamstva za nogometni klub napravljeno je zakonito i unutra ovlasti upravljanja tim trgovačkim društvom. To je nesporno.

Ako govorimo o moralnoj odgovornosti zato jer se radi o komunalnoj tvrtki i javnom novcu, nije dobro, da se takav novac se ulaže u nogometni klub. Politička odgovornost je u činjenici da direktor Vodovoda sve to napravio, a da o tomu nije znao ni Grad Šibenik kao većinski vlasnik, ali ni ostali gradovi i općine koje imaju svoj vlasnički udio. O tomu će svoj pravorijek reći tijela Vodovoda, ali i HDZ jer je Mio Mioč član stranke.

Dakle, Mioč nema moje povjerenje na čelu Vodovoda, a sve ostalo pravne su forme kako doći do tog cilja, jer povjerenje se bazira na razgovoru i komunikaciji. Sve je bilo zakonito, ali ne i moralno i politički korektno. Da se mene pitalo, kao čovjeka i gradonačelnika, nikada ne bih dao podršku za takvu priču, jer je to javni novac – rekao je Burić.
 
 

 
 
 

26. travanj 2024 23:43