StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Burić je dobio direktora TEF-a, ali bi HDZ mogao izgubiti Rogoznicu. Kako to, kako to...

18. studenog 2021. - 19:56
Željko Burić našao je direktoricu za TEF, ali ako HDZ ne nađe novog kandidata za načelnika, mogao bi izgubiti Rogoznicu...Hanza Media

Zašto je Mario Mladinić dao ostavku na mjesto načelnika Rogoznice? Bio je to – za neupućene, a to je većina – potpuni šok i vjeverica, pa su se ljudi nakon toga pitali – na što je to naišao, na koje nepremostive probleme, da se samo nakon nekoliko mjeseci nakon što je izabran morao povući. Razlozi za povlačenje, naveo je mladi načelnik, "osobne su prirode".
- Na funkciju općinskog načelnika ušao sam potpuno iskreno, s punim srcem i željom da napravim mnogo dobroga za sve mještane naše općine. Nažalost, svaki od stotina problema s kojima sam se svakodnevno susretao primao sam k srcu, što je s vremenom jako negativno djelovalo na mene, moje zdravlje, život, obitelj - naveo je Mladinić.

Utekao i direktor komunalca

Drugi su bili nešto konkretniji, pa su naveli kako je Mladinića dočekao kaos u prostornoplanskim dokumentima, da izmjene i dopune Prostornog plana općine nisu dobile zeleno svjetlo Ministarstva, kako je 19. listopada zatražena dopuna elaborata PPU-a, koja im još nije dostavljena. No, ruku na srce, taj "kaos" u Rogoznici nije ništa novo, on traje još od 80-ih, 90-ih, 2000., pa 2010. sve do danas. Nije ovo ni prvi prostorni plan koji nije prošao, niti je Mladinić prvi načelnik koji odlazi naprasno.

Zbog kaosa, ne samo u papirima, nego i na terenu, gdje je gradio tko je što htio i kako je htio, a on nije želio sudjelovati, niti biti odgovoran za rušenje bespravno sagrađenih objekata, po kojima je Rogoznica, uz Vir, bila rekorder, otišao je i nekadašnji načelnik Nikica Goleš, kao i kompletno općinsko Vijeće Rogoznice. Dakle, ničeg novog. Niti će ovaj povjerenik za Rogoznicu, kojeg će Vlada imenovati, biti prvi. Bio je to pokojni Gordan Baraka, bivši šibensko-kninski župan, koji je organizirao izvanredne izbore na kojima je 2008. godine pobijedila Sandra Jakelić. A s njom i HDZ, koji je osvojio šest mandata, sasvim dovoljno za samostalno obnašanje vlasti. Iznenađenje izbora bila je Lista bespravnih graditelja Ivana Nikolića, koja je osvojila čak tri mandata.

Što i ne čudi, jer su prethodno bageri Marine Matulović Dropulić srušili oko 130 bespravno izgrađenih objekata u cijeloj Rogoznici. Pa se nakon toga krenulo legalizirati leva-leva. Da bi se to ubrzalo, Županija je čak otvorila i ured za izdavanje građevinskih dozvola, jer je na cijelom području općine bilo, prema tadašnjim procjenama, oko 2500 nelegalno izgrađenih objekata. Koji su uzrokovali na desetke tisuća komunalnih problema, čije rješavanje traje i danas, a trajat će još desetljećima.

radio je svatko gdje je htio i što je htio, bez razmaka, ceste, kanalizacije, vode i struje, država im je dala papire, pa ti sad, načelniče, HEP-u i Vodovode, kroz to provuci cijevi i žice i napravi ceste i pločnike, javnu rasvjetu. Hoćemo komunalni standard kao u Njemačkoj ili Švicarskoj, cijene apartmana kao da smo u Saint Moritzu, a mi ćemo se ponašati i dalje kao da smo u Nigeriji – nećemo zadužiti niti kantu za otpad. Nego ćemo ga bacati gdje nam padne na pamet. A onda slikavati i slati slike novinarima i pisati kako je sramota da to komunalno poduzeće ne kupi.

Zbog toga je krajem ovog ljeta, još i prije Mladinića, otišao, odnosno utekao glavom bez obzira mladi direktor Ivan Ercegović – "nije izdržao borbu sa 700 neplatiša, divljim deponijima i smećem po ulicama". Jedva su, neki dan, našli novoga.

A utekla i Nina Kursar

Kap koja je vjerojatno prelila čašu bio je odlazak pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Nine Kursar, u Grad Šibenik, za direktoricu društva "Batižele". Utekla je, očito, i ona, pogotovo ako je istina da je otišla za puno manju plaću nego što je imala u Rogoznici. Ali i puno manje briga i glavobolja

A to je, takav gubitak, za malu općinu poput Rogoznice - fatalno. Teško nadoknadivo. Mladi načelnik ostao je sam, rekli bi naši seljaci, "gol kao repa" - s kim će radit?! Koga ćeš ti sad naći, preko noći, pa nema takvog kadra na pazaru ili kupiti u "Lidlu". Pa je dao ostavku! Bolje i to nego da završi u bolnici, na psihijatriji ili na kojem drugom odjelu. A da svi drugi misle - lako je njemu! Lopov, političar, uhljeb, ne radi ništa, uhvatio je Boga za bradu. Ne'š ti njegova posla!

U svakom slučaju, Željko Burić našao je direktoricu za TEF, ali ako HDZ ne nađe novog kandidata za načelnika, mogao bi izgubiti Rogoznicu.

18. travanj 2024 21:33