StoryEditorOCM
ŠibenikVatrogasce 'blokirala' Aglomeracija Šibenik

Burić: Izgradnja vatrogasnog doma prioritet je Grada Šibenika i mogla bi početi već slijedeće godine u vojarni Bribirskih knezova

Piše Katarina Rudan
11. listopada 2019. - 13:17

Dugi niz godina govori se o potrebi preseljenja Vatrogasnog doma izvan gradskog središta, a atraktivnu lokaciju podno Tvrđave sv. Mihovila na kojoj se Dom desetljećima nalazi prenamijeniti. I to ne u bilo koje svrhe, već u ono što razvoj i potrebe grada nalažu. Da je doista došlo vrijeme za njegovo premještanje potvrdilo se i početkom listopada, kad su počeli radovi na projektu „Aglomeracija Šibenik“ u gradskoj „žili kucavici“, Ulici kralja Zvonimira. Promet tom ulicom je zatvoren i tako će biti do sljedećeg ljeta. Do vatrogasnog doma i od njega, u kojem je stacionirana Javna vatrogasna postrojba Šibenik, može se iz i u pravcu Crnice, ali prema središtu grada ne. Drugim riječima, na intervencije ulicom što prolazi središtem grada više ne mogu vatrogasna vozila, pa se dobar dio JVP-a privremeno preselio u Mandalinu, u prostor PU šibensko-kninske.

- Zbog zatvorene prometnice, naša je JVP-a odvojena od središta grada koji nam je izuzetno važan zbog mogućih intervencija na objektima u samom centru, od kojeg smo sada odsječeni. Da ne bismo morali na mjesto intervencije stizati obilazno, što bi odnosilo puno više vremena, donesena je odluka o dislociranju dijela snaga. U Mandalinu smo premjestili pola ljudstva, a u nekim smjenama i više, u prostor Državne intervencijske vatrogasne postrojbe (DIP), a PU šibensko-kninska nam je ustupila prostor za smještaj vozila i opreme - kaže zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević. Na sadašnjoj lokaciji ostalo je pola smjene i vozila namijenjena za gašenje požara na otvorenom prostoru, a u Mandalinu su premještena vozila za gašenje požara u urbanim dijelovima i za tehničke intervencije.

Selidba u Crnicu

Funkcioniranje na dvije lokacije, kaže zapovjednik, poremetila je vatrogascima svakodnevni način organizacije rada, ali se tomu moraju prilagoditi. Naime, kad nemaju intervencija, vatrogasci rade različite poslove na održavanju opreme, vozila ili zgrade, a imaju i redovite vježbe. Sve to će i sada raditi, ali će im biti teže jer nisu na jednom mjestu. I tu priča nije gotova. Javna vatrogasna postrojba će na te dvije lokacije funkcionirati do kraja godine. Tada će – kako je planirano – biti gotovi radovi na dionici od Zadarske ulice do Miminca, ali će se odmah otvoriti novi, na dionici od Zadarske ulice do Doma zdravlja. U praksi, to znači da pristup Vatrogasnom domu neće uopće biti moguć.

- Radovi će tada obuhvatiti i sam prostor ispred naše zgrade što znači da vatrogasna vozila koja su sada tu, neće moći izlaziti na intervencije i najvjerojatnije nam slijedi premještanje u Crnicu, na područje bivšeg TEF-a, u DVD Šibenik koji se tamo nalazi - kaže Milošević. Jasno je da on, kao i njegovi kolege, priželjkuju dan kad će se priča o izgradnji novog vatrogasnog doma pretočiti u stvarnost, ali direktno na to utjecati ne mogu. S obzirom na to da im je osnivač Grad Šibenik, na osnivaču je da o tomu brine. Gradonačelnik Željko Burić na to kaže da je u ovom trenutku gradnja novog vatrogasnog doma, prioritetni projekt Grada Šibenika.

- Preseljenje Vatrogasnog doma je zaista duga priča, ali je to sada zaista postalo nužnost. Grad jednostavno ne može razvijati daljnje projekte, niti ih može kompletirati, ako ne dođe do premještanja Doma iz nekoliko razloga. Na prvo mjesto bih stavio samu činjenicu što Javna vatrogasna postrojba u tom objektu ima neadekvatne i nefunkcionalne prostore. Drugo, na lokaciji su koja ne zadovoljava elementarne uvjete brzog izlaska na intervenciju, a njih je nažalost sve više. Što se Grada tiče, mi smo u postupku izrade kompletnog izvedbenog projekta novoga vatrogasnog doma te obnovi građevinske dozvole. Novi vatrogasni dom gradit će se na samom uglu vojarne Bribirskih knezova, uz prometnicu koja izlazi na magistralu. Kroz sve projekte vezane uz modernizaciju i rekonstrukciju prometnica na šibenskom području, radi se i rekonstrukcija magistrale D8 i semaforiziranog križanja u tom dijelu. Tada će biti riješen i prilaz, odnosno prometnica za novi vatrogasni dom - kaže gradonačelnik Burić.

Početak gradnje sljedeće godine?!

Upitan za novac kojim će se dom graditi, a procjenjuje se da će koštati između 15 i 20 milijuna kuna, Burić kaže da su sredstva osigurana.
- U ovom trenutku mi imamo osigurano financiranje kompletne gradnje vatrogasnog doma, a dvije su mogućnosti. Financiranje iz programa Integralnog teritorijalnog ulaganja (ITU) s kojim smo potpisali pristupni ugovor. Radi se o nepovratnim europskim sredstvima u financijskoj tranši 2021. - 2027. godina. Međutim, postoji i drugi način, a to je iz proračuna Grada Šibenika i ako sva dokumentacija bude gotova u nekom razumnom razdoblju, s gradnjom novoga vatrogasnog doma moglo bi se početi već sljedeće godine - kaže gradonačelnik.

Priča o nužnosti premještanja Javne vatrogasne postrojbe iz grada te izgradnja novoga vatrogasnog doma na lokaciji vojarne "Bribirski knezovi", vezana je i uz projekte izgradnje podzemne garaže na sadašnjoj lokaciji Doma, uređenje platoa podno Tvrđave sv. Mihovila te projekt žičara koje će povezati tvrđave sv. Mihovila i sv. Ivana.
- U GUP-u grada Šibenika već je predviđena i točno se zna gdje će biti bazna stanica za žičaru u podnožju Tvrđave sv. Mihovila. Za dvadesetak mjeseci bit će završeni radovi na uređenju treće šibenske Tvrđave sv. Ivana, i nama se nameće projekt povezivanja tvrđava u jedinstvenu fortifikacijsku priču grada Šibenika. Sve te mozaik kockice sad su se posložile i zato je priča o premještanju Vatrogasnog doma zaista prioritetna - na kraju će gradonačelnik Burić.


Centar za hitna i urgentna stanja
- Mi već dugo vremena komuniciramo s takozvanim Centrom za hitna i urgentna stanja grada Šibenika o objedinjavanju, odnosno preseljenju službi na lokaciju vojarne "Bribirskih knezova". Dakle, osim novog vatrogasnog doma i JVP Šibenik, tu bi se premjestila i Prva policijska postaja Šibenik, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Centar 112 te Zavod za hitnu medicinu - rekao je Burić.

23. travanj 2024 18:59