StoryEditorOCM
Šibeniknove investicije

Burić i Mileta na gradilištu u zoni Podi: ‘Radi se na infrastrukturi vrijednoj 10 milijuna kuna, spajanju na auto-cestu te projektu plinofikacije‘

Piše Šibenski.hr
4. studenog 2021. - 14:25
Gradonačelnik Željko Burić i njegov zamjenik Danijel Mileta posjetili su gradilišta u poduzetničkoj zoni PodiGrad Šibenik

Šibenski gradonačelnik Željko Burić i njegov zamjenik Danijel Mileta obišli su danas u pratnji Jakova Terzanovića, direktora Poduzetničke zone Podi d.o.o.   proizvodnu halu za obradu kamena tvrtke Kameni zid d.o.o., a potom i postrojenje energane na biomasu tvrtke Sense ESCO, koje su u fazi gradnje i opremanja.

- U okolnostima kada u informativnom prostoru dominiraju vijesti o pandemiji, odlučili smo javnosti ukazati na zbivanja koja zbog toga nisu stala, prije svega gradilišta dvaju pogona u Poduzetničkoj zoni Podi koji će, svaki na svoj način, pridonijeti unaprjeđenju ekološkog standarda, zaštiti okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije. Time cijela zona prati dinamiku takozvane zelene agende prilagođavajući se aktualnim gospodarskim trendovima u Hrvatskoj i u Europi. Spojena je na kolektorski sustav, a u tijeku je projekt izgradnje infrastrukture vrijedan 10 milijuna kuna. U tijeku je, također,  procedura spajanje zone na auto-cestu te projekt plinofikacije - kazao je gradonačelnik Burić prilikom obilaska gradilišta.

Obiteljska tvrtka “Kameni zid” zapošljava 50-ak radnika, a prvu kamenoklesarsku radionicu otvorila je u Utorima Gornjim, u unešićkoj općini te se, prema riječima Mihovila Melvana,  kroz stalna ulaganja u tehnologiju specijaliziranu za obradu kamena, kao i prilagođavanje cijelog proizvodnog procesa takozvanoj CNC tehnologiji premetnula u uspješni radni kolektiv.  Posluje od Istre do Dubrovnika, ali i u unutrašnjosti Hrvatske. Dobru suradnju ostvaruje i s jedinicama lokalne uprave, općinama i gradovima, kao i s privatnim naručiteljima.

- Uz pomoć suvremenih tehnoloških dostignuća, koja tvrtki osiguravaju brzinu i udovoljavanje i najzahtjevnijim traženjima kupaca ili naručitelja, postali smo konkurentni na hrvatskom tržištu, a cilj nam je širenje na inozemstvo.  Kamen je prirodni materijal koji i najnoviji trendovi postavljaju visoko na listu materijala poželjnih u interijerima ili eksterijerima obiteljskih kuća, objekata za turističku namjenu, ali i gospodarskih građevina i objekata infrastrukture -istaknuo je Melvan.

Tvrtka "Sense ESCO" se, pak,  bavi proizvodnjom električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora, a na Podima,  u suradnji sa hrvatskom tvrtkom TPK-EPO Proizvodnja,  gradi kogeneracijsko postrojenje snage 2 MegaWata na biomasu koje će koristiti drvnu sječku, kominu, rezidbu od vinove loze i masline te sličnu biomasu.

Ivan Čulina, predstavnik tvrtke CEP Zagreb koja je na gradilištu zadužena za koordinaciju s projektantom, nadzorom i izvođačima, pojasnio je kako je riječ o četvrtom takvom pogonu u Hrvatskoj i prvom u Dalmaciji koji će svoja vrata otvoriti u svibnju iduće godine.

- Prvo postrojenje koje tvrtka gradi namijenjeno je proizvodnji električne energije od komine. U planu je i izgradnja uljare u kojoj bi se iz komine ekstrahiralo ulje za tehničke namjene, sušare i skladišta komine. Kogeneracijsko postrojenje, uz električnu energiju,  proizvodit će i toplinsku. Bilo tko na području zone moći će, ukoliko izrazi želju, biti povezan na postrojenje i koristiti toplinsku energiju proizvedenu na Podima - najavio je Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi.

16. travanj 2024 08:22