StoryEditorOCM
ŠibenikDRITO U GLAVU Franko Vidović, SDP-ov saborski zastupnik

Budem li ja gradonačelnik, Poljana neće biti podzemna garaža

7. prosinca 2016. - 15:28

Saborski zastupnik Franko Vidović, SDP-ov šibenski enfant terrible koji ima i svoju nacionalnu prepoznatljivost, ovih je dana izazvao pozornost na društvenim mrežama pomalo neočekivanim otvorenim pismom, a koje se dade dvojako tumačiti. S jedne strane kao spontana reakcija jednog klasičnog homo politicusa koji ima potrebu javno polemizirati oko aktualnih tema i pitanja koja drži bitnim, a s druge, kao neku vrst najavnog otvaranja predizborne kampanje za šibenskog gradonačelnika. Tema: Šibenik – grad Dražena Petrovića. Meta: aktualni gradonačelnik Šibenika Željko Burić. Jer, u svom otvorenom pismu Vidović piše: Zbog gradonačelnikove velike potrebe za samopromocijom i nedostatka ikakvog smislenijeg načina kako se odužiti šibenskim velikanima, sada na ulazima u grad stoje table "Šibenik – grad Dražena Petrovića". I upravo ovakvim populističkim činom utemeljenim isključivo na potrebi samopromocije, trenutačna garnitura vlasti našega grada, pokazala je jedino da u nemogućnosti prezentiranja vlastitih postignuća, ne preže koristiti Draženov lik i djelo u kontekstu koji u konačnici zapravo predstavlja puko minoriziranje ostavštine našeg košarkaškog Mozarta.

Kandidirat ću se za gradonačelnika

Vidovića iritira taj vječiti ad hoc način djelovanja, bez jasne strategije i vizije brendiranja grada koji ima izniman broj velikana u svojoj prošlosti, a tako rade samo oni koji nemaju ideja pa se populistički utapaju u jeftinom kiču.
– Stoga, ovim otvorenim pismom želim ukazati na nužnost da se dostojno i smišljeno prisjetimo svih onih kojima se ponosimo, koji su dali svoj doprinos razvoju Šibenika i promociji šibenskog imena u svijetu, na ponos svih Šibenčana i cijele Lijepe naše – preporučit će prvi među šibenskim SDP-ovcima.
Što je to Vidoviću tako zasmetalo na tablama koje Šibenik promoviraju kao grad košarkaške legende Dražena Petrovića? Ili mu je to bio tek šlagvort za otvaranje kampanje…
– Prvo, vizualno i estetski table su vrlo loše osmišljene, drugo, postavljene su na lokacijama gdje mogu ugroziti promet,i treće to je provincijalizacija Šibenika. Table nisu na razini Dražena Petrovića i onog što on simbolizira – tvrdi Vidović. Osim toga, dodaje, pitam se hoćemo li i drugim šibenskim velikanima iskazati istu počast ili opet imamo tek ad hoc brendiranje grada, bez osmišljene strategije i vizije što želimo. Za mene je, nedvosmisleno će Vidović, ovo klasično prikupljanje jeftinih političkih bodova na tuđim zaslugama, a to je tipično za aktualnog šibenskog gradonačelnika Željka Burića.
Je li ova žestina u kritici gradske vlasti zapravo prvi znak Vidovićevog ulaska u kampanju za lokalne izbore?
– Ne, to nije početak kampanje – tvrdi Vidović – ali svakako ću se kandidirati za gradonačelnika ako to usvoje stranačka tijela SDP-a, pa zato ne bi još tu priču prejudicirao. Ali nešto mogu odmah reći: budem li kandidat i građani mi dadu povjerenje, trenutno ću zamrznuti zastupnički mandat. Jer moj je fokus prije svega moj grad!
Za lokalne izbore SDP želi okupiti široku koaliciju, praktično sve stranke opozicije, pa i neke koje su sad pozicija, poput HSS-a. Kampanja će, razumije se, biti izrazito personalizirana što se i očekuje od izbora za gradonačelnika, ali itekako će se voditi računa i o stranačkim listama jer je, s obzirom na izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, vrlo bitno tko će imati prevlast u Gradskom vijeću, budući da ono, zajedno s gradonačelnikom odlučuje, uz ostalo, i o proračunu.
Franko Vidović je realan političar i zato ne obećava prepotentno brzu i laku pobjedu na izborima.
– Odluka će se donijeti u drugom krugu, ne očekujem laku bitku jer je sadašnji gradonačelnik težak protivnik koji puno i lako obećava. Ali, što teži protivnik to slađa pobjeda, optimistično će Vidović.
Njegovi glavni aduti za kampanju nisu stari projekti kojima je SDP zadužio grad poput Banja ili tvrđave Sv. Mihovil, niti misli živjeti na "staroj slavi", nego novi projekti koje želi realizirati u gradu. Od produžetka gradske plaže Banj, preko izgradnje marine u TEF-u, redefiniranja prostora šibenske Luke koja više nema potrebe za onako velikim prostorom, izmicanje Autobusnog kolodvora iz centra grada, do vraćanja poduzetničke zone Podi na razinu iz 2009.- 2013., što implicira nove projekte, nove objekte i nova radna mjesta u zoni – nabraja Vidović.

Poljana kao mediteranski vrt

Ali, ono što nikako ne bi proveo, to je projekt podzemne garaže na Poljani, jer je 50 milijuna kuna za garažu previše, a efekt toga je dvojben.
– Što bi nam to donijelo? Dubrovnik je upao u dubiozu od pola milijarde kuna zbog podzemne garaže. I ako se slučajno u mandatu ove vlasti započne s radovima, ja ću ih kad dođem na čelo grada trenutno zaustaviti, gradilište zatrpati, a Poljanu pretvoriti u predivan mediteranski vrt, što će biti zadatak naših, šibenskih arhitekat – poručuje pomalo egzaltirano. Pitanje parkiranja treba rješavati, smatra Vidović, na drugim lokacijama, na prostoru sadašnjeg Vatrogasnog doma ili u Dragi, jer nema dobrog prometnog rješenja za Poljanu kao garažu, a ako bi se i našlo, bilo bi ekstremno skupo.
Franko se Vidović ne boji za budućnost SDP-a, jer, kako veli, to je jaka stranka i takva će i ostati. Zoran Milanović je kroz proteklih deset godina koliko je bio na čelu SDP-a puno učinio za stranku, i kad je SDP pobjeđivao, bilo je to s ogromnom razlikom, a kad je gubio, gubio je tijesno.
– Došlo je vrijeme za resetiranje, stranka se – kaže – mora repozicionirati, treba nove, svježe ideje. I da, nove ljude.


06. svibanj 2024 16:12