StoryEditorOCM
ŠibenikGodišnjica tvrđave Barone

Brojni Šibenčani slavili uz Fenikse, svečarsku tortu i kuhano vino

29. siječnja 2017. - 20:04

"Što je danas lijep i sunčan dan", pjevao je i svirao sastav Feniks, sasvim u skladu s pravom rijekom dobro raspoloženih Šibenčana koji su danas oko 11 i po sati pohrlili na tvrđavu Barone i pridružili se obilježavanju prve godišnjice njene obnove,  uživajući u druženju i jedinstvenom pogledu na Šibenik i otoke.


Središnji program proslave sa svirkom potrajao je gotovo do 14 sati, a ulaz na tvrđavu danas je slobodan do 20 sati. Osim kuhanog vina i velike slavljeničke torte razdijeljene posjetiteljima čiju je prvu krišku odrezao gradonačelnik Željko Burić zajedno s Verom Jergović Bolanča, voditeljicom marketinga, ustanova "Tvrđava kulture" posjetitelje Baronea danas je častila i besplatnim razgledanjem "Proširene stvarnosti", glavne ovdašnje edukativne i turističke atrakcije.


Iza ove tvrđave vrlo je uspješna godina u kojoj su priređeni razni kulturni programi pod vedrim nebom, a u sklopu projekta „Naša baština, naša inspiracija“ zajedno s Klubom prijatelja šibenskih tvrđava s više od 5 tisuća članova obnovljen je gotički portal u ulici Jurja Barakovića. Taj trud opravdala je i brojka od preko 48 i po tisuća posjetitelja, kao i nagrada HTZ-a za Kulturnu atrakciju godine.

-Sve to čini me radosnim i ponosnim, a još sam zadovoljniji što je počela obnova i susjedne tvrđave sv. Ivana, treće u niski šibenskih kopnenih fortifikacija, kazao je gradonačelnik Željko Burić pozdravljajući sugrađane okupljene na tvrđavi Barone.


Za ovu prigodu osmišljen je i slavljenički pjat uz čašu vina po promotivnoj cijeni u gastro-kulturnom centru, a za najmlađe prijatelje Tvrđave Barone jučer i danas priređene su kreativne radionice pod nazivom "Čestitaj prvi" s početkom u 10 sati.


Svečarsko raspoloženje povezano s ovom tvrđavom potrajat će do kraja veljače, dokad traje jučer započeto promotivno razdoblje u kojem će prijateljima šibenskih tvrđava biti vraćena polovica iznosa individualne i obiteljske klupske godišnje članarine (50 i 100 kuna) kao poklon bon koji mogu iskoristiti u suvenirnici tvrđave Barone.


















 

26. travanj 2024 16:10