StoryEditorOCM
ŠibenikDOBRO TEČE U TAKUJIN

Visoke plaće prvog čovjeka šibenskog ‘Vodovoda i odvodnje‘ i njegovog savjetnika digle grad na noge

Piše Davorka Blažević
8. listopada 2022. - 17:16
Primanja direktora ‘Vodovoda i odvodnje‘ Damira Martinovića i njegovog suradnika Frane Malenice našle su se pod povećalom javnostiCropix, Facebook

Jesu li javna gradska poduzeća samo unosne sinekure za političke podobnike na ili pri vlasti kojima se gospodari neodgovorno, pažnjom lošega gospodara ili su to funkcionalna društva koja predano rade ono za što su i osnovana – pružaju komunalne i druge usluge građanima? Ovo je pitanje potaknuto nizom informacija o stanju u šibenskom "Vodovodu" do kojih smo došli, a koje sugeriraju da su javna gradska poduzeća doista vrlo atraktivne i iznimno dobro plaćene sinekure koje se dijele političkom trgovinom među vladajućima.

Na rujanskoj sjednici Gradskog vijeća apostrofirana je visoka plaća direktora "Vodovoda i odvodnje" Damira Martinovića koji je na tu poziciju došao kao izbor Hrvoja Zekanovića, koalicijskog partnera HDZ-a u Šibeniku. Jedan od uvjeta suradnje je bio i ključni utjecaj u "Vodovodu", što je eufemizam za placet na direktorsko mjesto. I tako je Martinović stao na čelo jednog od najjačih gradskih komunalnih poduzeća, i time si priskrbio plaću koja premašuje ministarsku.

Kriza izazvala kaos

SDP-ov gradski vijećnik Tonči Restović nakon sjednice GV-a, na Facebooku je, uz ostalo, napisao da je "plaća direktora Vodovoda (mjesto koje je političkom trgovinom HDZ-a pripalo Zekanovićima) 44 tisuće kuna bruto!". Taj javno izneseni podatak zakotrljao je pravu lavinu nezadovoljstva građana iz kojeg su na površinu isplivale i neke dosad nepoznate informacije o tom komunalnom poduzeću.

image

Zgrada šibenskog Vodovoda i odvodnje

NNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Aktualna energetska kriza rezultirala je povećanjem cijene vode. U šibenskom slučaju, od 1. kolovoza 2022. cijena vode drastično je porasla – od 25 do 35 posto, uz obrazloženje uprave da su dramatično rasle i cijene struje, goriva i građevinskog materijala, što se sve u bitnom odražava na poslovanje "Vodovoda". Ipak, u takvim okolnostima, nakon što je već njegova plaća javno problematizirana, direktor donosi odluku o povećanju plaća svim zaposlenicima u "Vodovodu" za 10 posto, što bi u njegovom slučaju bilo dodatnih dvije tisuće, odnosno ukupna neto plaća od 22 tisuće kuna! Toliku plaću nemaju ni hrvatski ministri, pa bi se moglo zaključiti kako je šibenski "Vodovod" visoko profitabilna firma, što znači da nema opravdanja da se teret krize i povećanih troškova poslovanja društva prebacuje na leđa građana kroz radikalno povećanu cijenu vode.

Ali nije najveći problem "Vodovoda" visoka plaća direktora. Puno veći i potencijalno ozbiljniji problem, prema našim saznanjima, mogao bi biti što je čelni čovjek "Vodovoda i odvodnje" Šibenik, Damir Martinović, u drugom kvartalu ove godine propustio u predviđenom roku od 30 dana potpisati ponudu za nabavu struje po neusporedivo jeftinijoj cijeni.

"Vodovod" struju nabavlja na tržištu, pa je tako na natječaju u drugom kvartalu ove godine dobio ponudu od 21 milijun kuna godišnjeg ugovora, odnosno 42 milijuna kuna za dvije godine. Direktor "Vodovoda" je, međutim, zakasnio potpisati ponudu, pa je ona nakon 30 dana stornirana, da bi na novom natječaju ponuda iznosila 38 milijuna kuna za jednu godinu ugovora, ili čak 17 milijuna kuna više negoli na prethodnom, propuštenom natječaju! Time bi potencijalno mogao biti oštećen i "Vodovod" i Grad Šibenik kao jedan od ključnih osnivača, odnosno prije svih građani Šibenika koji će, vjerojatno, kroz skuplju cijenu vode platiti propust direktora Martinovića.

Spasonosna odluka

Ovog trenutka Martinovića i "Vodovod" spašava odluka Vlade o sufinanciranju cijene energenata gospodarstvu (i kućanstvima), ali te Vladine mjere bit će na snazi do travnja 2023. godine. Što onda, po kojoj će cijeni tada "Vodovod" kupiti struju na tržištu na koje se vraća? A činjenica je da je ponuda bila na stolu i to za dvije godine "u paketu"…

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je i predsjednik Skupštine društva "Vodovod i odvodnja" Šibenik, ne vidi u tome nikakav problem jer je Vlada "uskočila" svojim paketom mjera i sufinanciranjem cijena struje, pa nema nikakve štete od propuštenog potpisivanja ponude. A što će biti dogodine, kaže, vidjet ćemo.

– Ne možemo prejudicirati, osim toga ja sam optimist – poručuje posve mirno Burić.

Možda gradonačelnik zna nešto što još nitko ne zna – kad će završiti rat u Ukrajini i kad će doći kraj globalnoj energetskoj krizi…? Svakako, neće gradonačelnik protiv svoga političkog partnera…

A kad vas bira politika, pače kad vas ona instalira na određenu poziciju, dug joj uvijek morate vraćati. Rezultat takvog odnosa su skupo plaćeni savjetnici direktora koji vjerojatno nisu ni njegov izbor. Kako doznajemo, bivši direktor "Vodovoda" Frane Malenica, iako ima uvjete za mirovinu, i dalje radi u ovom gradskom poduzeću, kao direktorov savjetnik, s plaćom od, navodno, 25 tisuća kuna. Štoviše, naši insajderski izvori govore kako bivši i aktualni direktor i nisu u nekim prijateljskim odnosima, s obzirom na to da je Malenica prije svog odlaska s pozicije direktora smanjio koeficijent, što mu je njegov nasljednik, kažu, jako zamjerio.

image

Frane Malenica je nakon direktorskog dobio savjetničko mjesto

 

Nikša Stipaničev/Cropix

Osim Malenice, tu je, kažu naši izvori, i savjetnik Zvonimir Štrkalj, navodno nesuđeni direktor "Vodovoda", kojemu je račune pomrsio Zekanović. A kad već nije mogao biti direktor, zaposlen je kao savjetnik, iako bez ikakvog iskustva, ističu, ali to nije zapreka da bi primao plaću od 16 tisuća kuna mjesečno (!?).

Odavno se govori da je "Vodovod" bankomat vlasti i mjesto uhljebljivanja podobnih stranačkih ljudi, pa se priča i kako je Štrkalj zaslužan za zapošljavanje u "Vodovodu" šogora glavnog tajnika HDZ-a Paška Dželalije koji je, nakon imenovanja ravnateljem Lučke uprave, mjesto člana upravnog vijeća prepustio Štrkalju, kojemu to donosi dvije tisuće kuna mjesečne naknade.

‘Jezik ulice‘

Uz sve ovo, direktora Martinovića bije glas i prilično osionog čovjeka u komunikaciji sa zaposlenicima, kojima se, kažu, obraća jezikom ulice, prijeteći otkazima, bez minimuma poštovanja… Spominju se i njegova svakotjedna putovanja u Zagreb na sastanke o kojima, navodno, nitko ništa ne zna...

Je li sve to što je dospjelo i do nas, samo stvar osvete nezadovoljnog zaposlenika Grada ili Društva, ili smo doista suočeni s krčmljenjem javnih gradskih resursa bez imalo mjere i srama?

O svim informacijama do kojih smo došli, zatražili smo očitovanje i i gradonačelnika Željka Burića i direktora "Vodovoda" Damira Martinovića.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

I dok Burić, kao predsjednik Skupštine društva "Vodovod i odvodnja", kaže da ništa o svemu tome ne zna, osim informacije o problemu nabave struje za potrebe "Vodovoda", što trenutno ne proizvodi nikakve štetne posljedice, a o ostalim problemima tek će razgovarati s direktorom, Martinović odgovara detaljno.

Prije svega izražava žaljenje što se "ovo Društvo kao najveći pokretač investicija na području Šibensko-kninske županije opetovano doživljava u negativnom kontekstu.

– Djelomično preuzimamo krivnju zbog takvog dojma, u prvom redu zbog samozatajnosti, što se uglavnom manifestira kao nedostatna komunikacija s javnošću, odnosno premalo pruženih informacija o radu Društva. Upravo zbog navedenog javnosti su nepoznati svi veliki projekti, a i problemi s kojima se "Vodovod i odvodnja" Šibenik susreće u svom poslovanju, od zakonskih ograničenja do malicioznih podmetanja onih koji postoje i rade upravo zahvaljujući financijskoj pomoći Društva lokalnoj zajednici – kaže direktor "Vodovoda".

Odbijena ponuda

Martinović napominje da je prije početka energetske krize trgovačko društvo "Vodovod i odvodnja" d.o.o., Šibenik imalo trošak struje na godišnjoj razini oko 6,5 milijuna kuna. Nakon isteka ugovora (ožujak 2022.) o opskrbi električnom energijom, u ožujku 2022. pokrenut je postupak javne nabave za električnom energijom za razdoblje od dvije godine. U sklopu postupka javne nabave prijavio se samo jedan ponuditelj s ponudom u iznosu od oko 21 milijun kuna godišnje (ukupno 42 milijuna) te je takva ponuda bila apsolutno neprihvatljiva, jer je predstavljala poskupljenje od oko 350 posto. Stoga je donesena odluka o poništenju postupka. Nakon toga, u lipnju 2022. pokrenut je novi postupak javne nabave za opskrbu električnom energijom za razdoblje od jedne godine, u kojem je opet pristigla jedna ponuda na iznos od nevjerojatnih 38 milijuna kuna za jednu godinu, potvrdio je naše informacije direktor Martinović.

Ocijenio je "da bi prihvaćanje takve ponude za rezultat imalo povećan trošak električne energije za oko 600 posto, te da je u to vrijeme zajamčena cijena Vlade RH bila povoljnija od same ponude", pa je donesena odluka o poništenju i drugog postupka javne nabave.

– Obje odluke o poništenju donesene su na zakonit način te u koordinaciji i dogovoru s gradskom upravom, te one kao takve u takvim okolnostima predstavljaju najbolje financijsko rješenje, i za ovo Društvo i za sve ostale građane koji koriste naše usluge – ističe direktor "Vodovoda".

Napominje da problem povećanja cijena energenata nema samo šibenski "Vodovod" već i svi ostali isporučitelji vodnih usluga u RH, te je baš "Uprava ovog Društva svojim zauzimanjem i zalaganjem pred nadležnim ministarstvima i Hrvatskim vodama bila jedna od onih koja je potaknula nadležne da se cijena električne energije fiksira na današnjoj razini".

– Svi dogovori i sastanci na te teme, te sve ostale teme iz djelokruga poslovanja javnog isporučitelja vodnih usluga obavljaju se većinom na području Zagreba – objašnjava razloge svojih učestalih službenih putovanja u Zagreb.

A što će se događati nakon travnja 2023., odnosno nakon isteka Vladinih mjera, pojašnjava Martinović, teško je prognozirati iz perspektive uprave trgovačkog društva, ali ono što možemo istaknuti jest da ćemo i dalje činiti sve da naše poslovanje prebrodi ovu krizu na što bezbolniji način, a samim time i da zaštitimo građane od daljnjih poskupljenja vode. Isto tako, dodaje, u sljedećem razdoblju pored već postojećeg hidro-pogona na vodocrpilištu Jaruga, sagledat ćemo mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije te mogućnosti financiranja njihove izgradnje EU sredstvima.

Svjetske okolnosti

Martinović o svojoj plaći tek kaže da "ona iznosi tri prosječne plaće zaposlenika Vodovoda, što je manje za gotovo 30 posto u usporedbi s plaćom mojih prethodnika".

Potvrđuje da je " s obzirom na trenutne svjetske okolnosti, prvenstveno zbog inflacije, donesena odluka o povećanju plaće zaposlenicima Društva za 10 posto", posebno naglašavajući da se ta odluka na njegovo inzistiranje neće odnosi na plaću direktora. Povećanje plaća zaposlenicima u ovakvim vremenima je bilo prijeko potrebno jer je "zadnje povećanje u iznosu od 6 posto bilo 2017., a prosječna plaća zaposlenika znatno zaostaje za prosječnom plaćom u RH, kao i prosječnim plaćama ostvarenim kod drugih javnih isporučitelja vodnih usluga u RH". A i pored povećanja od 10 posto, ističe direktor, "i dalje nećemo dostići prosjek razine plaća u RH".

Osvrnuo se i na bivšeg direktora Franu Malenicu, pri čemu ističe da je raspoređen na radno mjesto savjetnika koje je određeno sistematizacijom radnih mjesta, a koja je napravljena davno prije mog dolaska na mjesto direktora Društva. S obzirom na to da je Malenica bio u više navrata direktor Društva te da je bio na čelu Društva u vremenu kada je "Vodovod i odvodnja" korisnik europskih projekata, u smislu izgradnje i održavanja vodovodnog i kanalizacijskog sustava zajedno s pripadajućim objektima... te je bio izrazito upućen u provođenje šibenske aglomeracije i sudjelovao je u provođenju postupka apliciranja prema EU projektima, bilo je neophodno, odnosno ključno, uz njegovu suglasnost, s čovjekom takvog iskustva sklopiti ugovor o radu na određeno vrijeme, odnosno do 31. prosinca 2022., s obzirom na to da je u svibnju 2022. napunio 65 godina života – objašnjava Martinović.

image

Radovi na projektu Aglomeracije

Nikša Stipaničev/Cropix

Sve preko natječaja

Direktor tvrdi da se u "Vodovodu" zapošljavanje obavlja putem javnog natječaja sukladno Zakonu o vodnim uslugama. Na isti način je, domeće, izabran i direktor "Vodovoda", dakle, na javnom natječaju na koji su se, osim njega, prijavila još tri kandidata, a Skupština Društva je izabrala njega na mandat od četiri godine.

Prema zaposlenicima, uvjerava nas, ima korektan odnos, za sve zaposlenike je dostupan u svakom trenutku, svatko može iznijeti probleme u svezi poslovanja i obavljanja radnih zadataka, ali "od svakog zaposlenika zahtijevam predanost radu".

Sve drugo su "kafanska naklapanja"…, kaže direktor šibenskog "Vodovoda".

Što bi rekao predsjednik Skupštine "Vodovoda", gradonačelnik Željko Burić, pokazat će revizija poslovanja Društva..

27. travanj 2024 23:21