StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Blaževićeva afera došla je HDZ-u u pravo vrijeme, taman pred sastavljanje lista za lokalne izbore. Rakić novi kandidat za dožupana?

29. siječnja 2021. - 19:01

Što je to tajming? To vam je kad imate osjećaj za prostor i vrijeme. Ili, najjednostavnije, to vam je kad ne sijete u srpnju, jer ne samo da ništa neće niknuti, nego će i ono šta nikne, usahnuti pa ste se džabe mučili. A kad ste izgubljeni u prostoru i vremenu, onda radite upravo to – prodajete kišobrane na Svetog Iliju, kad već dva ili tri mjeseca nije pala kap kiše, pa se vi čudite kako "slabo iđe". A lumbrele dobre, dobra i cijena. Samo vam je jedno loše, katastrofa vam je tajming. Da ste pričekali samo još koji dan – ili tjedan – poslije Velike Gospe, kad padnu prve kiše, bili bi učinili super posal. Prodali bi kišobrane sve do jednog, ne bi ljudi ni pitali pošto su. Ne pita se kad kiša pada ništa, nego samo daj šta daš – bitno je da ima i da posluži taj tren. Poslije, kad kiša stane, nikog više neće bit briga ni za nju ni za kišobran. Nešto će drugo bit problem.

Ako gori kuća, ne mora i pojeta

Tako vam je i u politici. I u njoj je tajming puno bitan, ako nije i sve. Primjer ne lošeg, nego katastrofa tajminga je kad Tomislav Čolak i Marija Ćurić imaju dobru, pače odličnu temu iz Knina – što nije lako nać – a onda je bace u bunar.

Riječ je o kninskoj laguni, u prostoru bivšeg TVIK-a, zbog kojeg stalno prijeti onečišćenje rijeke Krke, pa oni stalno prozivaju i HDZ i kninskog načelnika Marka Jelića, zbog nečinjenja, pišu otvorena pisma i napadaju/pitaju jednog i drugog – ne radite ništa, činite fintu, ne zovete ministarstva, šta vam je s kolektorom, pročišćivačem otpadnih voda, i DIV-a i grada Knina.

Iz jednog se stvori mali milijun za vlast neugodnih pitanja. Koje je rijetko tko od medija prenio, a ako ih je i prenio, onda ih je rijetko tko od čitatelja vidio i pročitao. Zašto? Zato što su svoje otvoreno pismo Čolak i Ćurić objavili u nevrijeme, 19. siječnja, kada je na vrhuncu bila tzv. afera Blažević i kada su svi – i mediji i čitatelji, novine, portali i televizija, bili fokusirani samo na nju.

Kninska laguna? Ma, o tome smo pisali, govorili, snimali sto puta. To ćemo poslije, neće uteć. Sad je ovo vruća roba, posebno u Kninu, jer je šef županijskog Stožera CZ snimljen kako s ekipom baš u jednom kninskom hotelu slavi nešto – nebitno šta – i krši epidemiološke mjere, usred korone.

A sad obratite pažnju na HDZ-ov tajming. Afera je buknula 18. u ponedjeljak, u utorak se već raširila kao požar, raširila se kao korona, i u srijedu je već Nikola Blažević, koji se još dan prije junačio – dao ostavku. Tilt. Game over. Kao da se ništa nije ni dogodilo. Lanjski snijeg. Motaj kabele, gasi mišalicu, pokrij cimenat. Goni dalje.

U tri dana, od ponedjeljka 18. do srijede 20. siječnja, ne samo da je požarište lokalizirano i stavljeno pod kontrolu gasitelja, nego je i potpuno ugašeno. A malo je falilo da sve izgori – afera se već zahuktavala prema nacionalnom skandalu, vadili su se i stari kosturi iz ormara, Zekanović je u Saboru mahao računima od prijašnje, već zaboravljene oproštajne večere, za 175 gradskih zaposlenika, plaćene 35.000 kuna, s računa Grada Knina, kada je Nikola Blažević odlazio s mjesta kninskoga gradonačelnika na mjesto dožupana, pa se onda izvuklo i da je "nešto bilo" s njegovom diplomom. Nebitno sad šta, ali nešto se pisalo, a čim se pisalo, znači da nije dobro, da nešto tu smrdi, ne valja. I nije ga trebalo, Blaževića, puno nagovarati, vidio je i on sam što je za njega – a i za sve oko njega – najbolje. Ako gori kuća, ne mora i pojeta. Spasi bar nju!

Dvi litre u bocu od litre

A kako kulaka i šteta pomaže, tako je i ova afera HDZ-u još i dobro došla. I to baš u pravo vrijeme – opet tajming ko Bog - taman pred slaganje lista. Koje su najumnijim stranačkim glavama danima zadavale goleme jade i probleme. Malenica im je ljetos smanjio broj dožupana i dogradonačelnika i ajde ti sad ulij dvi litre u bocu od litre. Ne iđe nikako! Sada se i ta stvar riješila sama od sebe.

Kako je Nikola Blažević prije ove slike imao komfornu poziciju da ostane na mjestu dožupana još jedan mandat – ako je Šibensko-kninska županija, onda je logično da ako je župan iz Šibenika, dožupan bude iz Knina - sada u HDZ-u drže da je i njima prilično komforno da oni sad, kada je Blažević već "sam pa, sam se ubija", na mjesto kandidata za dožupana za nove izbore stave trenutnog šibenskog dogradonačelnika Paška Rakića. Koji osim Šibenika "pokriva" i zaleđe, Drniš, odnosno Pakovo Selo, iz kojeg je rodom.

Dosadašnja dožupanica Darija Puljić vratila bi se u Drniš, na građevinske dozvole, na kojima je bila šefica i prije, a Nikola Blažević kandidirao bi se za gradonačelnika Knina, tražiti kroz izbore ponovni legitimitet i politički "comeback". Na taj način bi se riješio i problem grada Šibenika, u kojem bi uz Željka Burića kao jedini dogradonačelnik ostao Danijel Mileta.

20. travanj 2024 11:00