StoryEditorOCM
ŠibenikTužiteljstvo pokreće istragu

Bivšu ravanteljicu Suzi Vatavuk sumnjiči se da je županijski Zavod za javno zdravstvo oštetila za više od 600.000 kuna

10. srpnja 2017. - 19:58

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Šibeniku pokrenulo je istragu protiv bivše ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Suzi Vatavuk (1966.) zbog sumnje da je zlouporabila položaj i ovlasti te tu ustanovu oštetila za preko 600.000 kuna.

Kaznenu prijavu protiv Vatavuk u ožujku je podnijela šibenska policija, a ŽDO se danas oglasio u priopćenju na svojim službenim internetskim stranicama koje donosimo u cijelosti:

„Postoji osnovana sumnja da je 51-godišnjakinja, 17. ožujka 2005. u Šibeniku, postupajući u svojstvu ravnateljice jedne ustanove; s ciljem da si pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, a protivno odredbi zakona i odluci te ustanove od 26. rujna 2003. godine; donijela odluku kojom si je kao ravnateljici te ustanove i zaposlenici uvela naknadu za pripravnost, iako ona kao ravnateljica i zaposlenica nije bila niti je mogla biti u pripravnosti, već samo drugi zaposlenici raspoređeni u određenoj službi, a zatim si svaki mjesec kao ravnateljica odobravala isplatu naknade za pripravnost zajedno s redovitom plaćom.

Naknadu je primala sve do veljače 2014. godine kada je nadređeni zavod provodeći nadzor nad radom te ustanove utvrdio da nezakonito prima naknadu za pripravnost i kada je ustanovi naloženo da joj obustavi daljnju isplatu za pripravnost te je ustanovi izrečena opomena.

U navedenom vremenu joj je, na ime takve pripravnosti, isplaćeno 377.440,26 kuna u neto iznosu, dok je ustanova uz navedeni neto iznos uplaćivala doprinose, poreze i prireze pa je oštećena za ukupan novčani iznos od 607.886,25 kuna.

Kad je mjerodavna policijska uprava sredinom 2016. godine o navedenim okolnostma započela kriminalistička istraživanja i izvide, postoji osnovana sumnja da je okrivljenica, s ciljem prikrivanja kaznenog djela i prikazivanja da je upravno vijeće ustanove odobrilo da joj se isplaćuje naknada za pripravnost, iz ureda šefice računovodstva ustanove uzela i u svom uredu sakrila zapisnike sa sjednica upravnog vijeća ustanove iz 2005. godine.

Zatim je od šefice računovodstva pisanim putem zatražila dostavu zapisnika, a nakon što ih ova u svom uredu nije pronašla i nije ih mogla dostaviti, osnovano se sumnja da joj je izrekla opomenu pred otkaz ugovora o radu, prikazujući da je šefica računovodstva izgubila zapisnike." - navodi se u ŽDO-vu priopćenju.
 


 
 

04. svibanj 2024 07:10