StoryEditorOCM
ŠibenikGoran Pauk

Bivši šibensko- kninski župan objašnjava kako je dobio novi posao: ‘Kao diplomirani ekonomist jedini sam zadovoljio stroge uvjete natječaja‘

Piše Vinko Vuković/SD
9. veljače 2022. - 08:09

Goran Pauk ima novi posao. Nakon što je 15 godina bio šibensko-kninski župan, uvaženi član HDZ-a imenovan je voditeljem šibenske podružnice Veteranskog centra. Ako nemate pojma što je to Veteranski centar, ne brinite se, nije do vas. Riječ je o instituciji u nastajanju.

Trideset godina od Domovinskog rata Europska unija odlučila je s nešto manje od 280 milijuna kuna sufinancirati projekt Ministarstva branitelja Republike Hrvatske ukupne vrijednosti 328.792.034 kune, kojim će se "unaprijediti infrastruktura za pružanje psihosocijalne podrške veteranima i civilnim žrtvama Domovinskog rata s ciljem boljeg uključivanja u društvo putem radova dogradnje, rekonstrukcije, obnove, prilagodbe i izgradnje prostora te nabave opreme za četiri veteranska centra".
U Dalmaciji će biti dva centra, jedan je planiran u Sinju i pokrivat će Splitsko-dalmatinsku županiju, a drugi, za područje Šibensko-kninske, Zadarske i Lično-senjske županije, u Šibeniku. I upravo taj se prvi otvara, za nekoliko tjedana. A prije otvorenja bio je red da dobije ravnatelja. Pardon, voditelja, jer ravnatelj će biti samo jedan, u Zagrebu, i ravnat će sa sva četiri centra odjednom.

Svi ga traže

Goran Pauk je "pukao" od smijeha kad smo ga nazvali. "Popizdit" će, kaže, koliko poziva ima. Svima je drago čuti da se opet zaposlio nakon što je lani izgubio na izborima za koje je mislio da ih nikad neće izgubiti. A s obzirom da još nije za mirovinu, da ni 60. rođendan još nije proslavio, morao se nekako snaći. I snašao se.

Jedini je, kao diplomirani ekonomist, od svih prijavljenih zadovoljio uvjete natječaja za voditelja šibenske podružnice Veteranskog centra. A tražili su se hrvatsko državljanstvo, završen diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz znanstvenog područja biomedicine i zdravstva, društvenih ili humanističkih znanosti, najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima te potvrda o nekažnjavanju.

– Ukupno se za sva radna mjesta u šibenskom Veteranskom centru javilo oko 50 ili 60 ljudi radnika, a ja sam jedini imao ono što se tražilo za voditelja – tvrdi Pauk.

Kad smo se nasmijali, uozbiljio se. Nije ovo tema za šaliti se. A nasmijali smo se jer nam je tko zna otkud i tko zna kako na pamet pala Paukova izjava dana Slobodnoj Dalmaciji u listopadu 2017. godine.

"Uhljebio sam puno znanih i neznanih. Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio preko veze. Nema onog tko se javio za neki posao a da nije imao neku 'preporuku', neku vezu. Volio bih da sam ih puno više uhljebio", rekao je tada Pauk.

Pomoć braniteljima

A sada je jedini prošao na natječaju. Za šefa koji će u bivšoj vojarni "Bribirski knezovi" pod sobom imati čak 26 osoba: petero medicinskih sestara/tehničara, petero njegovatelja, četvero fizioterapeuta, po troje radnih terapeuta i prvostupnika sestrinstva, po dvoje socijalnih radnika i psihologa te jednog stručnog suradnika i jednog stručnog referenta.

image
Veteranski centar u Šibeniku
Nikša Stipaničev/Cropix

– Kada će Centar početi s radom? – pitamo.

– Kroz mjesec, dva – odgovara Pauk.

– Nije li ovo kasno za jednu takvu instituciju, mnogim braniteljima više nema pomoći, mnogi su, nažalost, i ruku na sebe digli?

– Nemojmo sad o njima, tu smo da pomognemo živima, a njih itekako ima, sve su stariji i sve potrebitiji.

– Sve ih je i više, mislim branitelja, svaki dan brojka raste, kao da je rat jučer završio.

– Brojka raste sukladno zakonu.

– Što branitelji mogu očekivati u vašem Centru?

– Ovdje će dobiti program rehabilitacije, rekreacije i edukacije, a gravitirat će mu, što je posebno važno, oko 50.000 ljudi.
Veteranski centar u Šibeniku, u bivšoj vojarni "Bribirski knezovi", imat će smještajni kapacitet od 142 ležaja te će moći primiti oko 2500 korisnika godišnje.

Ukupan iznos za njegovu izgradnju je 68.393.380 kuna, a Europska unija će njegov rad, kao i onaj centara u Sinju, Daruvaru i Petrinji, financirati idućih pet godina, nakon čega bi brigu o njima u potpunosti trebalo preuzeti Ministarstvo branitelja. No, tada će Goran Pauk već biti u penziji.

20. travanj 2024 08:26