StoryEditorOCM
ŠibenikRat u šibenskom HDZ-u

Bivši šef policije Branko Peran tvrdi: Pauk je iz osvete "minirao" moje imenovanje prvim čovjekom zatvorskog sustava! Župan odgovara: Njegove ambicije prelaze u bolest

2. rujna 2017. - 15:13

HDZ-ov župan blokirao imenovanje istaknutog člana HDZ-a iz svoje lokalne sredine na dužnost pomoćnika ministra? I to, navodno, iz osobnih razloga, iz osvete.

Tako to vidi "oštećeni" član HDZ-a Branko Peran, nesuđeni pomoćnik ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. No, ako pitate župana Gorana Pauka, o imenovanjima na toj razini odlučuju Vlada i premijer, a ne župan. Iako, priznaje, bilo bi mu, sasvim ljudski, teško podržati onog tko je protivno stavu ŽO i GO HDZ-a instruirao svoj temeljni ogranak u Grebaštici i javno njemu, Pauku, uskratio potporu kao kandidatu za župana.


Ogorčeno pismo


Branko Peran, bivši načelnik PU šibensko-kninske, bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, i svojedobni šef PU zagrebačke, ovih je dana uputio ogorčeno pismo predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, zbog lokalnog sabotiranja njegova imenovanja za pomoćnika ministra. "Privatne nesuglasice sa županom Goranom Paukom", tvrdi Peran, "presudile su mome imenovanju." A to drži neprihvatljivim i za stranku apsolutno štetnim jer se, kaže, preko struke prelamaju lokalni politički obračuni unutar HDZ-a, a cijela država postaje talac lokalnih lidera, župana Pauka i predsjednika ŽO HDZ-a, Nediljka Dujića.

Kad se početkom srpnja ove godine pojavila informacija da će, na prijedlog ministra Bošnjakovića, za njegova pomoćnika zaduženog za zatvorski sustav Vladi biti predložen Peran, koji je svojedobno već obnašao tu dužnost, mnogi su se u Šibeniku začudili. Peran je, naime, u međuvremenu otišao u mirovinu, a činilo se i da njegovi odnosi s vodstvom HDZ-a županije nisu baš najbolji. U prilog tomu govorila je i njegova smjena s mjesta predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo.



No, izgledalo je da Peran ima "jaču vezu" od županijske. Predložio ga je sam ministar, uži kabinet Vlade prihvatio, i vjerovalo se da je imenovanje tek formalnost. U posljednji trenutak, međutim, prijedlog je skinut s dnevnog reda Vlade. Navodno, zbog Paukove intervencije kod premijera.

Župan mu, uvjeren je Peran, nije mogao oprostiti što je javno, u ime temeljnog ogranka Grebaštica, uskratio podršku njegovoj kandidaturi za župana. Na kraju je HDZ u Grebaštici dobio izbore i za župana, i gradonačelnika, Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, kaže Peran. Što bi bilo da rezultati nisu bili takvi– pita se, potpuno zatečen blokadom iz Županije. Indikativnim smatra činjenicu da ga je HDZ podržao kao nestranačkog kandidata za pomoćnika ministra u prvome mandatu, da bi ga sada, kad je i formalno član HDZ-a, sabotirali.


Rekao mu Dujić


– Za mene je veliko ljudsko i profesionalno priznanje poziv ministra Bošnjakovića i ponuda da budem njegov pomoćnik – kaže Peran. Razgovarao je, dodaje, s predsjednikom ŽO HDZ-a Nediljkom Dujićem koji mu je rekao da nema ništa protiv njegova imenovanja – ni on osobno, ni ŽO HDZ-a, ni šibenski GO HDZ-a – ali se njegovu promaknuću navodno usprotivio župan.

– Postavlja se logično ptanje – kaže Peran – zašto bi netko blokirao člana svoje stranke i stanovnika svoje županije, i to zbog jednog teksta s lokalnog portala u kojem ja iznosim stav TO HDZ-a, a župan ga doživljava kao moje neprijateljstvo prema njemu. Sve je to jadno – drži nesuđeni Bošnjakovićev pomoćnik.


NEDILJKO DUJIĆ:
Nema govora o sabotiranju

Nediljko Dujić odbija svaku primisao da stranka ne stoji iza svojih ljudi.
– Kao predsjednik ŽO HDZ-a nisam imao nikakvih saznanja o Peranovoj kandidaturi za pomoćnika ministra, to sam saznao uoči sjednice Vlade na kojoj je trebao biti imenovan. Zaboravimo da bilo tko ima nešto osobno protiv nekoga i da ga zato sabotira. O tome nema govora – ističe Nediljko Dujić.


ŽUPAN PAUK:
Nema kraja Peranovim ambicijama

– Sve je bilo u rukama Vlade, a ne mojim. O Branku Peranu kao kandidatu za pomoćnika ministra nije se raspravljalo ni na ŽO, ni na GO HDZ-a, a niti je on formalno iskazao interes za kandidiranje. Osim toga, u mirovini je. Na kraju, teško je zamisliti da netko tko ignorira stav županijskog i gradskog odbora stranke, i kontrira mu svojim temeljnim ogrankom, može zadobiti povjerenje i podršku za kandidaturu. Očito je to nekome i u Vladi zasmetalo.
Kako je mogao očekivati da ga poduprem u kandidaturi, a on je moju javno osporavao? Poštujem kad je čovjek ambiciozan, ali ne i kad to prijeđe u bolest. A Peran je htio biti i dekan Veleučilišta, i predsjednik šibenskog HDZ-a, i gradonačelnik... Naprosto nema kraja njegovim ambicijama. A s takvim ponašanjem – smatra Pauk – ne može naprijed.


Nesuđeni pomoćnik ministra pravosuđa optužuje vodstvo ŽO HDZ-a u Šibeniku da ga je sabotiralo pri imenovanju na tu funkciju, iz osobnih motiva

27. travanj 2024 07:14