StoryEditorOCM
ŠibenikSDP-ova KANDIDATKINJA ZA DOGRADONAČELNICU RASPALILA PO GRADONAČELNIKU BURIĆU

'Bivša vojarna Palacin će postati spavaonica za studente zato što on ne razumije što je kampus, pa gradi socijalistički studentski dom!

20. travnja 2017. - 19:00

Gradonačelnik Burić dobio je na poklon gotov projekt 'Sveučilište u Šibeniku' s tri studija – energetike, zaštite priode i okoliša i akvakulture, i trebalo je samo nastaviti razvoj, kako bi se u cijelosti realizirao u suradnji sa znanstvenom zajednicom Republike Hrvatske i Vladom RH. Gradonačelnik je na početku svog mandata gorljivo zagovarao da Šibenik bude sveučilišni grad no u drugoj fazi u kojoj on nije sudjelovao nego je bo promatrač, on izvrće sustav i radi plagijat poklonjenog mu projekta. Gradonačelnik Burić sada to prikazuje kao nekakav projekt u kojem se oslanja na norvešku Vladu, u komunikaciji prema javnosti uvezuje se na projekt iNavis. Svi znamo da iNavis nikakve veze nema sa Sveučilištem u Šibeniku, a isto tako znamo da ni norveška Vlada ni bilo koja druga strana Vlada ne može po zakonu formirati studij u Hrvatskoj.' - kazala je Mia Matić, kandidatkinja za dogradonačelnicu SDP-a, koja bi u budućoj gradskoj upravi trebala biti zadužena upravo za društvene djelatnosti u koje spada i šibensko Sveučilište.
Matić je s tiskovnoj konferencije SDP-a pozvala šibenskog gradonačelnika da kaže imenom i prezimenom – tko iz Vlade Norveške stoji iza ovog njegovog projekta, koji institucije rade na tome i kako je uspio pokopati tu sjajnu ideju o razvoju samostalnog Sveučilišta u Šibeniku. 'Gdje je zapelo? U nedavnom intervjuu čitam kako je gradonačelnik Burić jako zadovoljan cijelom pričom o razvoju Sveučilišta u Šibeniku, te kako to sve ide nezaustavljivim putem i kako je kruna svega sveučilišni kampus. A prije gvoori da će napraviti spavaonice? Pa mi nije jasno zna li on što je uopće kampus. Evo, ja ću mu objasniti ako ne zna! Kampus je prostor u kojem se nalaze i spavaonice i predavaonice i laboratorij, restorani, tehnički poligoni, stanovi za osoblje. A ovo što se sada radi, to je studentski dom, ostaci socijalizma. Takvi domovi se ne rade više u ni jednom gradu, pa će bivša vojarna Palacin, umjesto da postane vodeći regionalni centar izvrsnosti u području održive energetike i zaštite okoliša postati spavaonica za studente Veleučilišta, zato što gradonačelnik ne razumije što je kampus' - kazala je Mia Matić, ističući kako je to zapravo degradacija projekta, njegovo prilagođavanje veleučilišnoj razini.
SDP-ova kandidatkinja za dogradonačelnicu optužila je i gradonačelnika da je prekinuo suradnju sa znanstvenicima, s timom na čelu s profesorom Zvonkom Pešićem, koji je bio inicijator i korodinator, osam godina su gradili taj projekt. 'U tom timu su bili profesori Legović, Zulim, Juraga, Nikolić, Čala i drugi. Zašto je grad prekinuo suradnju s njima? To što radi gradonačelnik je poruka da neki projekt može uspjeti samo ako ga on prisvoji, prezentira ga kao svoj, izokrene mu smisao, svrhu i sadržaj. Poput njegovih projekata kao što su asfaltiranje igrališta, uređenje plaža i fugiranje tvrđava. Kroz koje su stvoreni svi uvjeti da pametna djeca odu iz Šibenika' – kazala je Matić, dok je Josip Živković istakako kako će se SDP vratiti izvornom projektu Veleučilišta i iz ruku političara vratiti ga u ruke struke.

18. travanj 2024 22:05