StoryEditorOCM
Šibenik'MOJ GRAD' Uvod u polnoćku u Šibeniku bio je recital kao doprinos obilježavanju 950. obljetnice župe svetog Jakova

Biskup Rogić: Za Božju ljubav nema recesije

Piše Marina Jurković
Snimio Nikša Stipaničev/Hanza Media
27. prosinca 2016. - 16:55

Recital "Moj grad" koji je, prema pjesmama šibenskog biskupa u miru Ante Ivasa i pjesnika Vinka Nikolića priredio splitski svećenik don Ante Mateljan, bio je uvod u polnoćku u katedrali sv. Jakova u Šibeniku. Recital je bio doprinos obilježavanju 950. obljetnice župe svetog Jakova koja se podudara s velikom ovogodišnjom obljetnicom prvog spomena grada Šibenika.
U prepunoj šibenskoj prvostolnici svečano misno slavlje predvodio je potom msgr. Tomislav Rogić, biskup šibenski, u koncelebraciji sa svojim prethodnikom, biskupom u miru Antom Ivasom, katedralnim župnikom don Krešimirom Matešom te umirovljenim svećenikom don Ivom Babačićem. U uvodnom slovu msgr. Rogić poručio je, uz ostalo, vjerničkom puku da zastane pred tek rođenim djetetom koje daje život svijetu, koje nudi spasenje.
- Neka večeras svaki od nas prinese na oltar svega sebe. Neka Novorođeni svakome udijeli ono što mu je najpotrebnije za sretan i blagoslovljen život. Osjetimo večeras da je Bog među nama i neka se radost Božića pretoči u naš život - kazao je šibenski biskup. U nadahnutoj je homiliji, pak, istaknuo kako sam Bog uzima ljudsko srce samo radi toga da čovjekovo srce vrati svome Stvoritelju, samo radi toga da to srce ispuni srećom, životom i radosti koje mu je namijenio te dodao kako Bog oholom čovjeku pokazuje koliko se spreman poniziti, ne bi li pridobio njegovu naklonost, ne bi li i ljudsko srce počelo za Boga kucati.
- Čudesno, nevjerojatno, apsurdno! Čovjek stalno teži za višim: više imati, više postići, više moći učiniti, lagodnije živjeti s manje truda. Svega više i više i nikad dosta. A Bog koji sve može i sve zna, bira štalicu, bira jednostavne i priproste koji svoja srca još nisu koječime ispunili. Bog bira one u čijem srcu može naći mjesta. Prvi su priprosti pastiri, ali uskoro će doći i mudraci. Nije važno tko je. Važno je da li u srcu ima mjesta za Boga! Za Božju ljubav nema recesije, njezine dionice nikada ne padaju. Možemo se zagledati u naš današnji svijet iz kojeg god kuta hoćete. Možemo napraviti bezbrojne analize, uočavati probleme i potrebe, pisati zakone, osnivati komisije, nuditi rješenja u tisućama oblika. Sve će se na kraju svesti na jedno: imamo li u srcu mjesta za Boga! Može li se kod nas nastaniti? Može li nas svojom ljubavlju pokrenuti? Danima se već govori o Božiću. Današnji svijet kao da je krenuo obrnutim putem. Umjesto da srca otvorimo, da napravimo mjesta, raskrčimo putove do srca - mi kao da se želimo svime i svačim zatrpati jer se bojimo da bi nas Božić mogao učiniti drukčijim ljudima. Dopustimo novorođenom Spasitelju da uđe pod naš krov. Da nam dušu iscijeli, radost i nadu povrati, da nas božanskim životom i ljubavlju ispuni. Tada će se božićna radost pretočiti u naš život, a i srce bi svakodnevno moglo drukčije kucati. Može to Šibenik, kako i ne bi kad je i njegovo srce počelo kucati pred 950 godina na dan Božjeg Utjelovljenja - rekao je na kraju obraćanja šibenski biskup Rogić.

03. svibanj 2024 21:38