StoryEditorOCM
ŠibenikNova Brodarica

Bez ružnih mulića i mnoštva dizalica: Doznajte što donosi plan uređenja obalnog pojasa

Piše Branimir Periša
18. studenog 2020. - 13:59

Površine plaža za 40 posto veće od sadašnjih i dostatne za 3,5 tisuća kupača, četiri lučice za smještaj 476 plovila mještana s ukupnom duljinom operativne obale od 420 metara i još 49 vezova predviđenih izvan porata, te 334 parkirališna mjesta – temeljne su značajke koncepcijskog rješenja uređenja obalnog pojasa Brodarice koji je do 21. prosinca u postupku savjetovanja za zainteresiranom javnošću, kako je objavio Grad Šibenik.

Na službenim stranicama Grada građani mogu preuzeti obrazac na kojem će iznijeti svoje prijedloge i primjedbe na idejni projekt ing. Ivice Galassa, jednog od najboljih specijalista upravo za planiranje obale, te ih dostaviti gradskoj upravi do spomenutog roka.

I koncepcijsko rješenje uređenja obale na Brodarici o kojem je riječ jedan je od novih zajedničkih projekata Županijske lučke uprave i Grada Šibenika, najavio je nedavno na stranicama Šibenskog lista Željko Dulibić, ravnatelj ŽLU-a. To je slika brodaričke obale bez mnoštva oronulih betonskih mulića i bezbrojnih dizalica za brodice podizanih kako se kome prohtjelo. No u nedostatku prostornih planova drugačije osim stihijski se nije moglo.

Podsjećamo da je gradonačelnik Željko Burić prije pet godina na "hodajućem kolegiju" održanom na tada još uvijek neuređenom "Rezalištu", ustvrdio sljedeće:

– Brodarica je gradsko područje koje je doživjelo intenzivan rast i razvoj, a površinom je ogromna. Imamo pritom velike probleme s područjima uz obalu, koja su u režimu pomorskog dobra. Brodarica uz more izgleda neprimjereno zbog mnoštva nelegalno izgrađenih betonskih mulića i riva, a niti sidrene bove nisu postavljene u skladu sa zakonom. To je nešto što trebamo početi rješavati, a najvažnije je da sami mještani shvate kako bi bilo ljepše imati uređenu plažu, nego ove poluruševne objekte u moru – zaključio je gradonačelnik 2015. godine o otužnom izgledu inače vrlo lijepe brodaričke obale.

Jasno je da ulažući u Brodaricu Grad Šibenik unaprjeđuje komunalne standarde i uljepšava svoj centar na moru. Počelo je s uspješnim projektom plaže Brodarica, koja je u svakodnevnom govoru ostala "Rezalištem" i to je nakon niza godina bilo prvo javno ulaganje u taj gradski predio.

Koncepcijsko rješenje uređenja obalnog pojasa Brodarice logičan je, dugoočekivani nastavak ulaganja i početak rada na cjelovitom uređenju naše obale, ocjena je Joška Bačelića, predsjednika Mjesnog odbora Brodarica, koji podsjeća da je Brodarica najveći šibenski mjesni odbor i nakon toliko desetljeća sada njezina zapuštena maritima, silom prilika u današnjem stanju nastala zbrda-zdola, zaslužuje posebnu pažnju i brigu.

– Mogu jedino zahvaliti cijelom gradskom timu na čelu s gradonačelnikom Burićem na razumijevanju svih naših dosadašnjih napora da se takav projekt pokrene, a koncepcijsko rješenje prvi je korak k cjelovitom rješenju, ističe Bačelić.

– Intencija je, nastavlja, urbanizirati obalu i povezati je u gradski prsten s ostatkom obalnog pojasa u Podsolarskom i Solarisu. Od posebne je važnosti osigurati dovoljan broj stalnih i sezonskih vezova u četiri lučice – Južna vala, uvala Ribica, Fratarska, kao najstarije pristanište krapanjskih brodica, uvala Gaj i naposljetku, veliki zahvat u uvali Maratuša kao danas-sutra najvećoj mjesnoj lučici – naveo je Joško Bačelić.

Inače, ing. Ivica Galasso iz Splita, autor toga koncepcijskog rješenja ovdje se u najboljem svjetlu predstavio projektiranjem trajektnog pristaništa i komunalne lučice Vrnaža, a pobjednik je i drugih natječaja za projekte koje je do danas raspisala Županijska lučka uprava.

Galasso potpisuje i idejni projekt obnove obale u Docu protiv plime i oborinskih voda.

25. travanj 2024 18:34