StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Bez listi čekanja: Roditelji, ne brinite se, ima mjesta za sve; Od jeseni 342 nova mališana u vrtićima

Piše Katarina Rudan
6. lipnja 2019. - 13:49

Iako procedura upisa u novu pedagošku 2019./2020. godinu formalno nije završena sve dok roditelji ne potpišu ugovor s vrtićkom ustanovom u koju su predali dokumente za smještaj djeteta, već danas je poznato da listi čekanja nema te da će svi biti upisani. Prema informacijama s kojima u ovom trenutku raspolažemo, svi šibenski mališani, bilo jasličke ili vrtićke dobi, ukupno njih 342, od rujna će krenuti u gradske, privatne ili vjerske vrtiće koji djeluju na području grada Šibenika. U dva dječja vrtića kojima je osnivač Grad Šibenik, "Šibenska maslina" i "Smilje", u tijeku je žalbeni rok, ali neovisno o tomu mjesta će biti za sve, doznajemo. Inače, u ta dva gradska vrtića ukupno je u tekućoj pedagoškoj godini 958 djece.

– U novu pedagošku godinu upisujemo 80 djece jasličke i vrtićke dobi i tu nema nikakvih problema. Žalbi roditelja koji su predali dokumentaciju u našoj ustanovi, odnosno vrtiću ili jaslicama u sastavu ustanove, nema i slijedi potpisivanje ugovora. S obzirom na to da se Dječji vrtić "Ljubica" u Crnici, u koji bi se prijašnjih godina upisalo oko 20 djece, zbog izgradnje novog, zatvara, razumljivo je da u njega nismo obavljali upis za novu pedagošku godinu. Inače, u našoj ustanovi Dječji vrtić "Smilje" trenutačno je 460 djece i taj se broj u novoj pedagoškoj godine neće značajnije mijenjati – rekla nam je ravnateljica "Smilja" Gorana Rakić.

Druga gradska ustanova, Dječji vrtić "Šibenska maslina", u novu pedagošku godinu upisuje 128 djece predškolske dobi, te će ova dva gradska vrtića od jeseni imati ukupno 208 novoupisanih.

Sufinanciranje boravka

Prema podacima koje smo dobili u gradskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, a oni od predškolskih ustanova, u privatne i vjerske dječje vrtiće ukupno će biti upisano 134 djece. Najviše će djece vrtičke i jasličke dobi, ukupno 47, upisati privatni Dječji vrtić "Osmijeh", Dječji vrtić "Žižula" 40, a Dječji vrtić "Sunce" Brodarica 14 mališana. Vjerski Dječji vrtić "Blažena Hozana", Podružnica u Šibeniku, upisuje 19 djece, dok će drugi vjerski vrtić "Brat Sunce" upisati 14 djece. Dodajmo da Grad, osim što sufinancira cijenu boravka djece i ulaže u vrtiće kojima je osnivač, sufinancira i boravak ukupno 622 djece s administrativnog područja grada Šibenika koja su smještena u privatnim i vjerskim vrtićima u iznosu od 700 kuna po djetetu.

Zahvaljujući odluci Gradskog vijeća Šibenika, koja je donesena ovog proljeća, iznos sufinanciranja boravka djece u privatnim i vjerskim vrtićima od nove pedagoške godine, točnije od 1. rujna, iznosit će 900 kuna po djetetu, za što je u gradskom proračunu planiran ukupan iznos od 5.723.000 kuna.
 

26. travanj 2024 09:43