StoryEditorOCM
ŠibenikPobuna u Crnici

'Betonska galanterija usred groblja kraj crkve sv. Nediljice? Pa to je šaka u oko!'

Piše Zdravko PILIĆ
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
9. ožujka 2017. - 21:11


Kada su mještani gradskog kvarta Crnica vidjeli da će se raditi na njihovu starom groblju kraj crkve svete Nediljice zasigurno su se obradovali. Groblje i okoliš crkvice ne samo da djeluju staro nego i zapušteno, a s time i opasno za posjetitelje, počevši od kamenih ploča na pristupnom putu, koje su isplivale i postale pogibeljne za posjetitelje. No, kada su vidjeli da izvođači radova na groblju kojim – kao i svim grobljima na području grada – upravlja komunalno poduzeće "Čempresi" iskrcavaju na lice mjesta betonske prizme, neki od njih počeli su i negodovati – "Pa neće valjda na stazu ispred srednjovjekovne crkvice stavljati betonsku galanteriju, predviđenu za novogradnje? Pa to je šaka u oko!" Zato su pozvali nas novinare da ispitamo u čemu je stvar.

'Sve po struci'

Joško Vuković, direktor "Čempresa", potvrdio nam je da njegova tvrtka uređuje okoliš između grobova, odnosno pristupni put od vrata groblja do ulaza u crkvicu.
– Zamolio nas je župnik fra Nikola Ćurčija da se pomogne župi i uredi to groblje na kojem svaki dan gledaju kako će netko na tim starim kamenim pločama zapeti i ozlijediti se. Cijeli posao je vrijedan 30 tisuća kuna – kazao nam je Vuković, ističući kako se sve radi po pravilima struke, te kako je župnik kontaktirao i šibenske konzervatore koji nisu imali nikakvih posebnih uvjeta za uređenje puta na groblje.



Angela Bujas, nova šefica šibenskoga Konzervatorskog odjela, kazala nam je, pak, kako njih nitko službeno nije kontaktirao oko uređenja nogostupa u groblju, tako da i nisu mogli izdati nikakve uvjete uređenja tog prostora.
- Crkva svete Nediljice je zaštićeno kulturno dobro, a prostor ispred crkve nije, tako da formalno za njegovo uređenje i nije trebalo tražiti dozvolu - kazala nam je nova pročelnica Konzervatorskog odjela dodajući kako bi, s obzirom na to da je riječ o prostoru ispred zaštićenog kulturnog, bilo dobro da se oni koji ga rade ipak jave konzervatorima.
Fra Nikola Ćurčija, župnik Crnice, kazao nam je pak, kako je, na obnovi same crkve svete Nediljice, koja se inače spominje prvi put u 15. stoljeću, da bi u 19. bila značajno preuređena, vrlo usko surađivao s konzervatorima i da ništa nije radio bez njihova dopuštenja.

Pa beton je svugdje uokolo

- Bili su tu i bivši pročelnik Tomislav Petrinec te konzervatorice Dijana Bolanča i Živana Stošić i ispoštovao sam sve što su u obnovi crkve koja je trajala od sedmog do 12. mjeseca prošle godine tražili – i drvene, odnosno hrastove prozore, drvena vrata zelene boje, ostavili smo primjerice i stare ploče u lađi crkve. Sada kada smo na kraju, kada smo došli do uređenja pristupnog puta, nogostupa na groblju, koji je bio derutan i pogibeljan, u čemu su nam Čempresi puno pomogli, što i jest njihov posao, javljaju se neki kojima smetaju betonske kocke. Pa od istog su materijala, od betona, i grobovi uokolo puta, tako da će se kocke sasvim dobro uklopiti u taj prostor, a bit će sigurno puno bolje, urednije i što je najvažnije sigurnije nego što je to bilo dosad - kazao nam je crnički župnik.
 

18. travanj 2024 22:10