StoryEditorOCM
Šibenikdrvene podnice nisu izdržale

Betonirana staza do plaže Banj, a od ovog ljeta kupači sjede i na betonskim klupama

Piše Katarina Rudan
Nikša Stipaničev/hanza media
1. srpnja 2020. - 11:19

Šibenska gradska plaža Banj otkako je otvorena, a bijaše to u lipnju 2012. godine, postala je važan "kotačić" u šibenskom turističkom procvatu zadnjih godina.

Grad se turistički razvijao u svim drugim segmentima, a plaža, s koje puca predivan pogled na staru gradsku jezgru i katedralu sv. Jakova koja je pod zaštitom UNESCO-a, te tvrđavu svetog Mihovila i Kanal svetog Ante, iz godine u godinu bivala je sve krcatija turistima sa svih strana svijeta. Ove godine, nažalost, gužve nema jer sve je poremetila korona-kriza. No, plažu je, kao i sve ostale javne plaže na šibenskom području, a ukupno ih je 14, trebalo urediti i pripremiti za kupališnu i turističku sezonu. Neovisno o tomu koliko će turista ovog ljeta stići i hoće li uopće doći na šibensko područje. Domaći svit, otkako je more ugrijalo, odlazi okupati se na Banj.

Uređenje plaža

Zbog cjelokupne situacija oko epidemije koronavirusa, ali i vremenskih (ne)prilika pred početak kupališne sezone, ove godine se nešto kasnije nego prijašnjih krenulo u uređenje plaža. Sredinom lipnja gradsko komunalno poduzeće „Zeleni grad Šibenik“, koje od ove godine obavlja poslove održavanja plažnih prostora na administrativnom području grada, krenulo je u taj posao. Do danas, svoj dio posla obavili su na svim javnim plažama. No, u njihovoj nadležnosti nije - kad je riječ o Banju – održavanje staze što vodi do same plaže, koja je jednim dijelom betonirana, a dobrim dijelom je bila prekrivena drvenom podnicom. To je u nadležnosti Grada. Upravo ta drvena podnica bila je "sporna" svih proteklih godina. Svake godine bi sezonu dočekala s rupama, počupanim i polomljenim daskama pa ju je trebalo "krpati". Isto se događalo i s klupama uz ogradu plaže, na kojima su također bile daske. Od ovog ljeta drvenih podnica na stazi niti na kupama više nema. A evo i zašto.


- Pokazalo se da to nije bila idealna podloga za vanjsku upotrebu, pogotovu u blizini mora, odnosno za površine koje se intenzivno koriste. Doduše, bilo je i devastacije, tako da su drvene podnice propale i teško ih je bilo dalje održavati. Stoga smo se odlučili za novu, betonsku podlogu koja treba dobiti još i kvarcni posip kako bi se dobio određeni stupanj hrapavosti ili protukliznosti. No, izvođač radova posip nije mogao napraviti, jer je tih dana, kad je postavljana betonska podloga, puhao jak vjetar, tako da će taj dio posla biti obavljen naknadno. Najvjerojatnije nakon sezone. Bitno je da podloga ni sada nije klizava, jer je napravljena određene hrapavost - kaže pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Ante Nakić.
Upitan jesu li i klupe baš trebale biti betonizirane, odgovara da je materijal pucao te da nije najsretnije i dugoročno rješenje za klupe na plaži.

Alternativno rješenje

- U više navrata tražili smo od glavnog projektanta Damira Lasinovića iz tvrtke ARX d.o.o. da nam ponudi alternativno rješenje, što on nije učinio i na kraju nam je rekao da je suglasan sa svime što napravimo - rekao nam je Nakić.
Kako je prošle godine, a tako je i ove, na plaži je samo jedna kabina za presvlačenje, a prije su bile dvije. Nakić kaže da će i taj problem riješiti.
- Stari temelji za kabinu koja je bila s lijeve strane kad se silazi s vidikovca propali su jer je na nasipu plaže. Potrebno je, ali malo poviše prema zidiću, napraviti novi temelj i postaviti kabinu. Nastojat ćemo to napraviti što prije, ali radove moramo izvesti u vrijeme kada je na plaži što manje kupača. Ako ne uspijemo ovo ljeto, sigurno će ona biti postavljena za sljedeću sezonu - na kraju će Nakić.
Izvođač ovih radova na plaži Banj, koji su završeni prošlog tjedna, građevinska je tvrtka "Čavo iskopi" iz Zatona, a postavljanje betonske podloge površine oko 330 kvadrata Grad je koštalo nešto više od 100.000 kuna.

25. travanj 2024 14:16