StoryEditorOCM
Šibenikna potezu konzervatori

Arheolozi kod crkve sv. Frane otkrili groblje s ukupno 24 grobnice iz 15. stoljeća!

Piše Hina
21. siječnja 2021. - 16:16

U sklopu rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže, koju izvodi šibenska tvrtka Vodovod i odvodnja, u blizini crkve sv. Frane otkriveno je groblje iz 15. stoljeća.

Arheolozi su pronašli 24 grobnice nakon što je prošli tjedan kod crkve sv. Frane počela rekonstrukcija kanalizacijske i vodovodne mreže koju izvodi šibenska tvrtka Vodovod i odvodnja.

Radovi na rekonstrukciji kanalizacijske i vodovodne mreže odmah su zaustavljeni te je za istraživanje nalazišta angažirana tvrtka Delmat Galiot iz Splita.

Arheolozi Josip Galiot i Tomislav Pušić rekli su da su naišli na groblje, najvjerojatnije iz 15. stoljeća, koje se koristilo do 1828. godine, kada je Austro-Ugarska donijela odluku da nema više ukapanja u gradovima pa su pokojnike ukapali na groblju sv. Ane kod tvrđave sv. Mihovila. Također su rekli da su to obiteljske grobnice te kako nemaju nikakvih podataka o kojim se osobama radi. Dodali su da će, nakon što sve istraže, nalaze predati Muzeju grada Šibenika. 

Istaknuli su kako sve ovisi o tome što će još pronaći te da planiraju raditi još dvadesetak dana. Sve će istražiti, izvaditi sve kosti, pregledati ih i predati u Muzej zajedno sa svim nalazima unutar grobova, rekli su arheolozi i dodali da je dalje odluka na konzervatorima, ali misle da će se grobnice uklanjati zbog projekta Aglomeracije.

03. lipanj 2023 21:22