StoryEditorOCM
ŠibenikPriznanja humanitarcima jubilarcima

Anton Vukičević iz Crvenog križa Drniš stotinu je puta darovao krv, ostali kojima su danas uručena priznanja 75 i 50 puta

Piše Katarina Rudan
25. listopada 2017. - 16:12


Povodom Dana darivatelja krvi u Hrvatskoj, 25. listopada, danas je u uredu zamjenika šibensko-kninskog župana Niklole Blaževića organiziran svečani prijem za dobrovoljne darivatelje krvi s područja županije koji su tekućinu koja život znači dali 100, 75 i 50 puta.

Tom prigodom na humanosti su im zahvalili, poželjeli zdravlje i još puno darivanih doza krvi, te uručili priznanja predsjednik županijskog Društva Crvenog križa Damir Vlaić i dožupan Nikola Blažević.

Anton Vukićvić iz Društva Crvenog križa Drniš jedini je danas primio priznanje za 100 puta darovanu krv. Petorica darivatelja, Tomislav Zjačić iz Društva CK Šibenik, Hrvoje Tomić i Tomislav Ožegović iz Društva CK Drniš, te Slavko Minčić i Robert Pašara iz Društva CK Vodice krv su dali 75 puta.

Četvorica članova šibenskog Crvenog križa Denis Čuček, Goran Nađ, Elvis Josip Žunac i Mate Milić priznanje su dobili za 50 davanja krvi. Pedeset puta krv su dali i isto priznanje dobili su i članovi drniškog Crvenog križa Boško Jukica, Ivica Čupić i Roko Ille, Želimir Božić i Marko Roca iz vodičkog društva, te Elvin Perić iz Društva Crveni križ Knin.



- Redoviti darivatelj krvi sam od vojno-redarstvene akcije "Oluje", nakon povratka u Drniš. Prvi put sam krv dao u srednjoj školi, jednom u vrijeme Domovinskog rata a od 1995. godine stalno. Četiri puta godišnje dajemo krv, a nas nekoliko iz Crvenog križa Drniš redovito još četiri puta godišnje odlazimo i u Split na tromboferezu, aparat koji separira samo trombocite. Godišnje je to, dakle, osam puta darivanja krvi, kaže rekorder među darivateljima Anton Vukičević te dodaje da nema nekog posebnog razloga zašto je postao darivatelj krvi.

- Ne znam, jednostavno me nešto povuklo. Upoznao sam u Drnišu dobru ekipu, pa smo išli jednom, pa drugi put...I tako, jednostavno ide. Eto, do stoti put. I moram naglasiti da sam posebno ponosan na moje Drnišane, jer nas je iz jednog malog grada šestorica danas ovdje, rekao nam je Vukičević.


I njegov sin je nedavno postao darivatelj krvi, pa to postaje obiteljskom tradicijom. Baš kao u šibenskoj obitelji Zdenka Zjačića koji je jedan od zaslužnih za osnivanje prvih klubova darivatelja krvi davne 1976. godine, a krv je do svoje 65. godine dao 87 puta.

Danas je priznanje primio njegov sin Tomislav, za 75 davanja, a krv daruju i njegov sin i brat.



- Prvi put sam dao krv s 18 godina i to mi je postao sastavni dio života, kao i svaka druga pomoć koju rado pružam ljudima. U našoj obitelji to je normalno i eto – kad sve zbrojimo – ukupno smo do danas dali oko 200 doza krvi, rekao nam je Tomislav.


Poruka darivatelja, jubilaraca, mladim generacijama i svim ostalima koji razmišljaju o darivanju krvi, a strahuju glasi:

- Ne bojte se, iskoračite,  otiđite, dajte krv. Ne boli, traje desetak minuta, ne narušava vaše zdravlje, a može spasiti nečiji život!





 

19. travanj 2024 04:19