StoryEditorOCM
ŠibenikKAO NA BRITANCU

Antikvarijat i ‘second hand‘ na otvorenom - u Nene i Šime na Starom pazaru, ima svega, od igle do lokomotive!

Piše i snima: Zdravko Pilić
18. veljače 2024. - 17:46

Vikendom je ‘stari pazar‘ u Šibeniku često puta zanimljviji od onog ‘novog‘. Neno Kovač i Šime Bianchi stalni su i redovni prodavači ovog ‘second hand shopa‘ na otvorenom, koji subotom ujutro ima i svoje redovne mušterije. Osobito kad je, kao i ovog vikenda, lipo vrime. U njih nema čega nema – robe svakojake, za svačiji gušt i džep. Cijena sitnica, kako se pogodimo. - ‘Vidi lonaca, pravi Zepter! Nećeš? A oćeš svijećnjak? Ajde, ako uzmeš dva, dat ću ti jeftinije!‘ - veli Neno, i ljuti se na mušteriju od maloprije – ‘Oće sliku za pet eura, a je platija šest? Pa, čekaj, koja je to ekonomija? - pita me. Ima i u Šime slika – šibenske katedrale, crkvi Svetog Nikole i Svetog Ivana. Akvareli, ulja na platnu, grafike. No, nije samo umjetnost u điru! Ima tu i upotrebnih stvari, iz starih veltrina. Kao što je porculanski servis za ručavanje, sa 36 pijata! A ima i dva suvenira iz onih vrimena. Odljevak druga Tita i malo poprsje od gipsa, ili što bi stari Šibenčani rekli – od đeša! Pa, ko voli nek izvoli! Za cijenu se da dogovoriti.

Šime s njim na prodaju nudi i cvike, za koje tvrdi da ih je pokojni jugoslavenski predsjednik nosio u Jajcu! Šalu na stranu, U oćale su vrlo stare i majstorski izrađene. Pravi antikvitet! U kožnoj kutiji na kojoj zlatotiskom piše i ime optičara koji ih je prodavao – Gospodin Hirschl, Zagreb, Tomićeva jedan. - ‘Adresa i danas postoji. U njoj je dućan DM -a!‘ - tvrdi nam Šime.

U svakom slučaju, ako ništa i ne kupite, zabava vam je zagarantirana, jer mnogi ovdje u subotu navrate zbog druženja i zanimljivih ćakula s Nenom i Šimom, i ostalim njihovim kolegama. Nije još gužva kao na zagrebačkom Britancu, ali ‘buvljak‘ na Starom pazaru definitivno ima potencijala. Glavno da se uhvatio! Treba mu pomoći da se održi.

29. travanj 2024 20:26