StoryEditor
ŠibenikProblema imali i u Republici Srpskoj

Anna Frank "preživjela" 20 gradova u Hrvatskoj - "pala" samo u Šibeniku

Piše Katarina Rudan
19. siječnja 2017. - 14:49

Izložba u Tehničkoj školi u Šibeniku "Anna Frank – povijest i sadašnjost" zatvorena je gotovo odmah nakon svečanosti otvaranja zbog, kako nam je u telefonskom razgovoru rekao Tvrtko Pater, koordinator izložbe Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), "šuma u kanalu". Dogodilo se to prvi put u Hrvatskoj, a izložba je već organizirana u više od 20 gradova. Podsjetimo, riječ je o međunarodnoj putujućoj izložbi  koja na 30 panela prikazuje život i stradanje obitelji Frank u vrijeme Drugog svjetskog rata. Za ravnatelja škole Josipa Belamarića bilo je spono šest dodatnih panela koji se odnose na ustaše i partizane.
- Kad sam vidio te panoe, ocijenio sam da su dali jednosmjeran prikaz po kojem su ustaše zločinci koji su klali Židove i Cigane, odvodili djecu u logore, a partizani su dobri i oni su otvarali škole. Zašto nisu prikazana i njihova zlodjela, poput križnog puta, Beliburga te drugih zloćina, zapitao se Belamarić dodavši kako ne želi da ga se krivo shvati, ali da nije želio dozvoliti bilo kakvu politizaciju.
- Jako nam je žao što je izložba u Šibeniku prekinuta. Kad kontaktiramo školu ili neku drugu instituciju u kojoj namjeravamo postaviti izložbu, kažemo da se radi o izložbi koja se sastoji od europskog i hrvatskog dijela. Većina panela se bavi europskom, a šest panela hrvatskom poviješću. Kažem da je nastao "šum u kanalu" jer ravnatelju Josipu Belamriću je, dok smo radili trening prije otvaranja izložbe, tih šest panela bio šok. Mogu misliti da je to za njega bilo veliko iznenađenje jer to nije očekivao. Bilo je pitanje hoćemo li postaviti izložbu bez tih panela ili ne, no naš je uvjet bio izložba u cijelosti, rekao nam je Pater. Na pitanje zašto je onda izložba uopće i otvorena, ako nije postignuto kompromisno rješenje Pater odgovara da je "spornih" šest panela bilo postavljeno, ali pred otvaranje su uklonjeni.
- Bilo je i pitanje zašto nema panela koji govore o stradanjima u Bleiburgu ili o Hudoj jami, pa smo naveli da učenici vodiči kroz izložbu, a za to su pripremljeni, govore i o drugim stradanjima, posebno djece kako u Drugom svjetskom tako i u Domovinskom ratu. Priča se i o križnom putu, Hirošimi i Nagasakiju, ali i stradanjima u Vukovaru. Nije to samo priča kako su nacisti i njihovi pomagači činili zločine, već je to priča o zločinima uopće, pojašnjava Pater. Očito je da  organizator i domaćin izložbe nisu pronašli kompromisno rješenje, pa je izložba povučena. Iz HERMESA poručuju da od održavanja izložbe "Anna Frank – povijest i sadašnjost" u Šibeniku nisu odustali, te da već pregovaraju s novim potencijalnim domaćinima.
- Hoće li to biti neka  škola ili neka druga institucija, vidjet ćemo. Svakako, s početkom nove školske godine planiramo izložbu vratiti u Šibenik, rekao je Pater. 

16. kolovoz 2022 06:39