StoryEditorOCM
Šibenikborba za fotelje

Analizirali smo dosadašnju kampanju: od turskog šatora i Petrininih plakata, do eksplozivne naprave ispred šibenskog SDP-a. Nije nam dosadno!

Piše PIŠE DAVORKA BLAŽEVIĆ
2. svibnja 2021. - 19:54

Od "mutave kampanje" koja se preselila na društvene mreže i u medije, bogme i u Hrvatski sabor, do eksplozivnog "zvončića" pred zgradom u kojoj, uz ostale, stoluje šibenski SDP. Od turskog šatora na obnovljenoj Tvrđavi sv. Ivana, do hvatanja koraka s digitalizacijom novog doba, svega smo se naslušali u medijski posredovanim porukama šibenskih i županijskih kandidata za lokalne izbore 16. svibnja.

Nema javnih skupova, nema bildanja stranačkih mišića okupljanjem mase razgaljene pokojim glazbenim grlom, sve se svelo na presice na otvorenom, uz nekolicinu stranačkih kandidata koji se utiho promoviraju, i novinare koji im medijsku promociju osiguravaju. A da ne bude sasvim dosadno, monotono, gotovo nezamjetno, pobrinuo se jedan zaostali neeksplodirani "zvončić", otkriven u ponedjeljak na zidu pred zgradom šibenskog SDP-a i lokalnog Radio Ritma, kakvih još uvijek podosta šibenski kolekcionari "ratnih trofeja" čuvaju u svojim kućama.

"Zvončići" bez posljedica

Napravu je neutralizirao na licu mjesta pirotehničar, srećom bez posljedica. Službeno policijsko objašnjenje kaže da se radi o zaostalom minsko-eksplozivnom sredstvu iz Domovinskog rata koje je bilo u zemlji, sve ove godine, uz ogradni zid. Uz policiju, na mjesto događaja odmah je stigao i šef SDP-a Tonči Restović koji je izjavio kako policija pokušava utvrditi je li netko eventualno vidio osobu koja je ostavila eksplozivnu napravu, ali je sam otklonio takvu mogućnost.

image
U dvorište zgrade u kojoj su prostorije SDP-a nepoznati počinitelj ostavio je eksplozivno sredstvo, pa su reagirali pirotehničari
Nikša Stipaničev/Cropix

– Iskreno, bio bih lud kad bi mislio da ovo netko 2021. godine radi iz političkih razloga. Vjerujem da je riječ o zaostalom eksplozivu iz Domovinskog rata te apeliram na institucije i građane da se konačno riješi problem zaostalog oružja – mirno je, i bez namjere da ikoga optužuje, kazao Restović ne želeći hiniti nikakvu žrtvu svojih političkih protivnika.

Eto, dakle, ni "zvončić" koji se uspješno, kako izgleda, skrivao u zemlji gotovo 30 godina, i podlo iskrsnuo na površinu baš u predizborno vrijeme, zapravo nije imao nikakve zle, ubojite namjere. Pa se, dakle, možemo vratiti mirnom, letargičnom nastavku kampanje. Nema strasti, nema interakcije s građanima, nema uobičajene razmjene rafalne paljbe ljutih političkih protivnika, i da nije tu i tamo jumbo plakata s kojih se osmjehuju vedra lica ambicioznih kandidata za lokalne funkcije, zapravo ne bismo ni znali da smo na korak do izbora

A čak ni plakati nisu što su nekad bili. Izostala je i kreativnost i eksplozivnost poruka i plakatnih metafora. Za eksplicitnost se, po običaju potrudio samo Stipe Petrina čija je Nezavisna lista i na ovim izborima osigurala najveću vidljivost svojih poruka. Kako i ne bi kad s jednog od jumbo plakata stoji "narodna mudrost": Jebemo vas već trideset godina. Nećete više! Nezavisna lista Stipe Petrine.

image
Sibenik, 160421.
Plakat nezavisne liste Stipe Petrine na ulazu u Sibenik.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media
Nikša Stipaničev/Cropix

HDZ neoriginalan i nemaštovit

Na drugom, pak, u puno blažoj formi, nimalo u duhu vehementnog Petrine, tek kratko: HDZ je gotov!!! Ako ti želiš! Nezavisna lista Stipe Petrine.

HDZ tradicionalno nastupa neoriginalno i nemaštovito. S njihovih plakata ćete pročitati: Sad je bitno!
Hm, zar je proteklih 30 godina bilo nebitno...

Zanimljivo je da se s istom riječi kao ključnom porukom – bitno - koristi u svom sloganu i koalicijska lista Mosta, Loze i Domovinskog pokreta- Ej, bitno je!, njihov je slogan za ove izbore, samo ostaje nepoznanica tko je tu koga plagirao i zašto.

Županu Goranu Pauku "omaklo" se snimanje predizbornog spota, s kojim ide po svoj peti mandat na čelu županije, u Uredu župana, radi čega je trenutno zaradio prijavu Županijskom izbornom povjerenstvu od načelnika općine Tribunj Marka Grubelića. Nije čudo što se to dogodilo. U Zadru su Paukove kolege iz HDZ-a skupljale potpise za gradonačelničkog kandidata Branka Dukića u gradskom Vodovodu, pa zašto Pauk ne bi u svom uredu, kao svom prirodnom ambijentu na koji računa i sutra, snimio spot? A gdje se osjeća bolje i ležernije nego u svom uredu?!

Ovih dana šibensko-kninskom županu Goranu Pauku bio je i 59. rođendan. Na svom Facebook profilu obilježio ga je sasvim "spontanom" fotografijom s Antom Gotovinom koju je komentirao kratko i jasno: Moj najdraži čestitar!

Eto, i umirovljeni general postao je dio izborne kampanje, ma koliko se trudio od politike trajno distancirati. Ako on politiku (političare) ne treba, ona (oni) treba (ju) njega…

Kad Pauk dijeli poticaje poljoprivrednicima, voćarima, maslinarima i inima, ili gradonačelnik Željko Burić potpisuje sporazume o ovome i onome, ponovo obećava novi grad na Betiželama i sl., politički protivnici ili suparnici odmah skaču: To je zloupotreba položaja (i javnog novca) u predizborne svrhe. Ali, oduvijek je tome tako: tko je na vlasti itekako je zlorabi u izborno vrijeme i njome se služi kao najuvjerljivijom propagandom. Asfaltiraju se ulice za koje nisu ni znali gdje su, obilaze sela u koja se nikad ugazilo nije, obećavaju goleme investicije i preporod gradova i općina, i tih predizbornih dana ljudi su nekako optimističniji i vedriji nego inače. Ostavlja taj predizborni "šlag" na njih dojam...

image
HDZ-ov gradonačelnik Željko Burić
Nikša Stipaničev/Cropix

Neki se služe, kako rekosmo, društvenim mrežama i konferencijama za novinare da bi biračima posredovali svoje poruke i obećanja, da bi ih uvjerili kako su najbolji i najsposobniji, a neki, pak, za svoje lokalne kampanje koriste saborsku govornicu. Do ovih izbora, na kojima se suverenistički as Hrvoje Zekanović kandidira za šibenskoga gradonačelnika, za Šibenik se ukupno u državnom parlamentu nije toliko puta čulo kao sada, otkako je ovaj žestoki oponent aktualnog šibenskog gradonačelnika krenuo "u boj za grad svoj". I onda se prigovara Pauku koji koristi poziciju župana za kampanju, a zapravo radi svoj posao, doduše malo neprirodno zgusnut baš u predizbore, trebao je to činiti puno prije. Ali, što je to prema Zekanovićevoj zloupotrebi Sabora kao svoga predizbornog megafona...

A sve da bi naciji poručio kako neće turski šator u šibensku butigu (tvrđavu), jerbo bi sutra nekome moglo pasti na pamet da četničke tenkove doveze na Šibenski most. Ili da bi cijelu Hrvatsku upozorio da ona krilatica "dužan kao Grčka" više ne vrijedi - sada se kaže, podučava nas Zekanović, "dužan kao Šibenik", koji je, nota bene, ne samo prezadužen, ne samo osmanlijskom kulturom i poviješću fasciniran, pa je uvozi i na tek obnovljenu tvrđavu, nego je i poput Napulja, najveći hrvatski deponij. Ali, zato je tu Zekanović da Šibeniku vrati njegov povijesni identitet i financijski suverenitet, i tko zna što sve još, tek ćemo čuti...

O "žili kucavici" uvijek isto

SDP-ov kandidat za župana Joško Šupe koncentrirano vodi kampanju na društvenim mrežama gdje je svoje pratitelje obasuo pitanjima koja počinju s onim "znate li?". A vjerojatno ih većina nije znala dok im Šupe nije objavio, da je općina Šibenik bila druga najrazvijenija općina u bivšoj Jugoslaviji, a danas je ŠKŽ najnerazvijenija na cijeloj hrvatskoj obali. Malo tko zna da smo imali najveći pad indeksa razvijenosti, a pali smo, otkriva Šupe, s 9. na 12. mjesto. Usput, izgubili smo i 10 posto stanovnika županije, kninsko zaleđe čak četvrtinu, a većinske "srpske općine" Biskupija, Ervenik i Civljane, nevjerojatnu polovinu svojih stanovnika!

O tzv. žili kucavici, državnoj cesti Šibenik - Drniš - Knin govori se već 25 godina i pred svake izbore se ustrajno "otvaraju radovi", mada još nije ni kilometar izgrađen. O sanaciji Doca koji plavi kod svake veće kiše polemizira se osam godina, a sanacija stoji na mrtvoj točki jer se gradonačelnik Burić i župan Pauk, veli Šupe, ne mogu dogovoriti tko je kriv, i tko je odgovoran da projekt sanacije Doca stoji. A u onu "priča se godinama" spada i sanacija kninskih laguna koje prijete ekološkom katastrofom cijeloj županiji. Ali, tko za tim mari, idemo dalje, kao i dosad...

Kralj društvenih mreža po opsežnosti i zastupljenosti predizbornih sadržaja i objava, svakako je SDP-ov kandidat za šibenskoga gradonačelnika Tonči Restović. Doslovce iskače sa svakog portala, i tkogod bi pomislio da su u tu sveprisutnost kandidata Restovića utučeni milijuni, no, ako mu je vjerovati, radi se o tek 200 tisuća kuna.

Marko Jelić, nezavisni kandidat za župana kojeg podupiru nezavisne liste od Primoštena do Murtera, napokon u šetnji starom gradskom jezgrom Šibenika. Takav prizor ne da se lako vidjeti! Da nije izbora, pa kad bismo ga mogli sresti u tako ležernoj šetnji, u dobrom društvu svoje zamjenice Iris Ukić Kotarac, usred Šibenika. Svi ga pitaju kako to da se kandidirao za župana. A Jelić, svima odgovara kako nikad nije ni mislio biti gradonačelnik više od jednog mandata, ali kroz taj je mandat uočio niz prepreka koje je gradu postavljala županija, ometajući ga u rješavanju problema i razvoju, umjesto da im bude partner. I zato je odlučio ući u tu utrku ne bi li pokazao da se može raditi i drugačije, za dobro svih, a ne samo njih (HDZ-a).

image
Marko Jelić, kandidat za župana

 
Nikola Vilić/Cropix

Lozin Ivica Ledenko pun je optimizma. Uvjeren je da će biti u drugom krugu izbora za šibensko-kninskog župana, na tragu nekih anketnih istraživanja koja ga itekako ohrabruju. Ima potporu Mosta i Domovinskog pokreta, i kako vjeruje, svih onih koji cijene njegov dosadašnji dugogodišnji politički angažman. Ova je koalicija promovirala program pretencioznog naziva "Brendiranje županije izvrsnosti" za koji je stručnu podlogu dao prof. Petar Gardijan, i za koju s plakata Ledenko i društvo značajno poručuju: Ej, bitno je! Zar to ne kaže i HDZ…

image
Ivica Ledenko kandidat je za župana ispred Mosta, Domovinskog pokreta i Loze
Nikša Stipaničev/Cropix

Tko su vladajući, a tko oporba?

A je li bitno da je uoči ovih lokalnih izbora napokon, nakon četiri godine ustrajnog, ali uzaludnog, zahtijevanja oporbe i formalnim dokumentom utvrđeno tko su u Županijskoj skupštini stranke vladajuće većine a tko opozicije? Bitno je, jer se temeljem toga definira prošireni sastav Županijskog izbornog povjerenstva. A bitno je, bar za neke, i da je u toj diferencijaciji precizno navedeno da su stranke vladajuće većine U ŽS, uz HDZ, i vječiti HSLS kojemu je od ukupne političke ostavštine ostalo tek ime, i SDSS!

Sad kako će na to gledati SDP, koji je zajedno s Lozom, HNS-LS-om, HSU-om, HSS-om, Mostom i NL Stipe Petrine, svrstan u oporbenu političku stranku, s obzirom na to da u Kninu i Drnišu na izbore izlaze zajedno sa SDSS-om, vidjet ćemo. Ovo su razgraničenje SDP-ovci četiri godine tražili od Vlade i ŽS, i evo ga, baš pred izbore. Vjerojatno nije sasvim pravo ni SDSS-u što je tako jasno i dokumentirano razvrstan...

Nikad dosta paradoksa u političkom prostoru, ne samo Šibensko-kninske županije, nego ove zemlje u cjelini. Ovdje ništa nije u kamenu zapisano, danas vlast, sutra opozicija, danas lijevo, sutra desno, sve je u politici fluidno. Osim osobne koristi koja neke svrstava među bogataše, a neke među zatvorenike. I sve to, uz našu pomoć. Na izborima...

23. travanj 2024 11:11