StoryEditorOCM
ŠibenikVIP GOŠĆA NA KRKI

Američka veleposlanica Nathalie Rayes, oduševila se ljepotom Krke, otočića Visovca, fra Stojanovim gostoprimstvom i slapovima. A i dobrim pršutom!

Piše Zdravko Pilić
5. svibnja 2024. - 17:03
Slijeva - Stipe Gundić, veleposlanica SAD Nathalie Rayes i Nella Slavica, ravnateljica NP Krka na Skradinskom buku

Kada pokraj nekog gosta, pored ravnateljice Nelle Slavice, vidite vodiča Stipu Gundića - onda znate da je riječ o nekom od VIP gostiju. Tako je bilo i ovog vikenda, u kojem je Nacionalni park Krka posjetila Nathalie Rayes, veleposlanica SAD u Republici Hrvatskoj. I - u jednu riječ - oduševila se svim što je vidjela! - ‘ Veleposlanica Rayes je na dužnosti u Hrvatskoj kratko, od početka siječnja ove godine, i moje prvo pitanje njoj, kada smo se upoznale, bilo je - Jeste li bili na Krki? Kako je odgovor bio ne, pao je dogovor da  veleposlanica SAD prvom prigodom posjeti Nacionalni park i čudesnu Krku.

‘Poveli smo našu gošću od Lozovca, na Visovac, gdje je posjetila franjevce, crkvu i muzej, upoznala fra Stojana Damajnovića, probala njegov liker i rakiju travaricu, prema 300 godina starom fratarskom receptu, prošli preko Skradinskog buka, etno sela, u kojem je obišla kovačiju, kužinu i vidjela tkalački stan. Bila je uistinu oduševljena svime, osobito slapovima, sigurno je tisuću slika napravila, i najavila kako će doći još jednom, čim joj to obaveze dopušte. Za Krku je, rekla je, jedan dan od 11 ujutro, do 18 sati navečer, ipak premalo‘ - kazala nam je ravnateljica NP Krka Nella Slavica. I dodala kako je veleposlanica SAD bila oduševljena našim pršutom. Veli - bolji je od talijanskog! Ne treba sumnjati kako će posjet veleposlanice SAD Nathalie Reyes puno značiti za promociju Krke među turistima iz SAD, koji su ionako brojni turisti u Skradinu i Nacionalnom parku.

 

24. svibanj 2024 19:40