StoryEditorOCM
ŠibenikBanka sjemena

Ajmo sačuvati stare sorte: možda baš vaš pitar ili vrtal, ili čak i samo zrno sjemena krije tajnu i neku još neispričanu priču...

7. ožujka 2019. - 09:54

Kako je bilo u kazalištu? - pitali su Muju. Odlično. Kakva je bila predstava? Nemam pojma, ali najbolje je bilo poslije predstave, kad su dijelili kapute. Ja uzeo dva! Eto, tako je i meni, kao Muji iz vica, bilo na predavanju magistra znanosti Romana Ozimeca u šibenskom muzeju "Agrobioraznolikost: Sinteza obiteljskog turizma i obnove lokalne poljoprivrede".

Na predavanje sam dobrim dijelom zakasnio, ali nisam na razmjenu sjemenja nakon predavanja. Među pedesetak naših sugrađana Šibenčana i Šibenki, koji su s velikim zanimanjem slušali vrhunskog predavača iz Varaždina, koji već nekoliko godina navraća u Šibenik - i Betinu - bilo je i nas nekoliko koji smo donijeli sjeme za razmjenu. Što je i cilj ovih susreta. Tako sam i ja na razmjenu donio sjeme krupnolisnog bosiljka, koji sam ovog ljeta osjemenio u svojim pitarima u dvorištu. A zauzvrat dobio sjeme slatko-ljutih papričica i malih žutih pomidorica, također slatkastog okusa.

 

 

Tako sam postao bogatiji ne samo za dva nova sjemena i dvije nove biljne, odnosno povrtne sorte koje ću već ovog ljeta posaditi u svojim pitarima, već i za neke nove znance kojima ću se ubrzo početi javljati na šibenskim ulicama. Tko zna, možda uskoro postanemo i pravi, ili barem Fejs frendovi.

A to je i svrha ovih druženja, odnosno predavanja koje organizira Muzej grada Šibenika, direktor Željko Krnčević, i kćer mu, kustosica i etnografkinja Marija Krnčević Rak. Na koncu - ili bolje reći na početku - na ovaj način sudjelujemo i u stvaranju svojevrsne "banke sjemenja" i stvaranju mreže "čuvara sjemenja", odnosno starih, raritetnih i već skoro zaboravljenih sorti povrća kojih poneki od nas još imaju u svojim vrtlima, pitarima, poljima. Sačuvanim od svojih baka, susjeda, prijatelja...

Šibenska mišanca

Ponekad ni sami nismo svjesni što sve imamo. Ili što znamo. Eto, tako je magistar Ozimec i sam te večeri zapisao podatke koje je čuo. I nije mu bilo "ispod časti", dapače time je samo svjedočio vlastitu veličinu. Primjerice, o antićima, zanimljivim i slatkim šibenskim voćkicama koje se možda još mogu naći negdje po Donjem polju - neka nam se javi ako ih netko ima - a za koje naš stari Šibenčanin, zaljubljenik u prirodu, i sve što je naše i domaće, Ante Juras smatra da bi mogao biti križanac između barakokule i vinogradarske breskve.

 

 

A neki da je lokalna sorta barakokule ili kajsije. Ili osmugalju, sastavnom i neizostavnom dijelu "šibenske mišance", na šibenskom pazaru vrlo cijenjenom, a u ostatku Hrvatske gotovo potpuno nepoznatom. Eto, i magistar Ozimec, iako je pored toga što je biolog i agronom, prvi je put čuo za njega.

No, ne treba sumnjati da će već dogodine, kad bude dolazio na novo predavanje u Muzej grada Šibenika, znati o njemu puno više. Ako vi znate već sada, javite se u redakciju, ili osobno autoru teksta.

U Šibeniku ionako svak svakog zna, a ako i ne zna, zna nekog tko bi mogao znati, i ima broj ili kontakt. Ne denjajte se, možda baš vaš pitar ili vrtal ili čak i samo zrno sjemena krije tajnu ili neku još neispričanu priču...


Nova prilika u utorak u Gradskoj knjižnici

Tko je propustio predavanje u Muzeju, moći će "savladati gradivo" idućeg tjedna u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. U utorak 12. ožujka održat će se radionica kućnog sjemenarstva posvećena vještinama čuvanja sjemena u vlastitom vrtu i gospodarstvu. Na skupu će biti riječi o tome kako odabrati najbolje biljke za sjeme, kako sačuvati željena svojstva te kako pobrati, očistiti i skladištiti prikupljene sjemenke. Poželjno je da sudionici ponesu vlastito domaće sjeme radi razmjene. Radionica je organizirana u sklopu projekta Zelena knjižnica. Voditeljica je Sendy Osmičević, permakulturistica i okolišna aktivistica, a organizator ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa). Početak je u 18 sati.

19. travanj 2024 20:49