StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

A da se prestanemo rugat s projektom Nove bolnice? Da smo bili barem malo složni, već smo je mogli imat

18. prosinca 2020. - 16:12

Kad se u nas nešto radi, onda je prva reakcija "A šta to triba", "Čemu to služi?" "Ničemu!", "Bacanju novaca!" a druga - " A briga ih, ka da svoje bacaju! Pranju novaca služi, eto čemu! Rade da se ugrade! Rade zbog provizija, postotaka, zato rade! Da nije toga, ne bi ništa ni radili!"

Nama, generalno, ne triba ništa, poogotovo ne ništa novo, moderno, europsko. To je namin automacki sve sumnjivo. Eto, ota energetska obnova, šta je Europa forsira, pa daje kao neka sredstva, da se, ko fol, metne nova fasada, da se smanju računi od grijanja zimi, a od lađenja liti, to je isto sve sviranje k... Brige Europu za naše uštede, to je samo zato da oni potroše svoj stiropor, svoju kamenu vunu, svoj cimenat i japno, sve to proizvode njijove tvornice, a mi smo svoje uništili, pa zatvorili, to in je i bija plan, mudruju u nas badavani - sve znaju i u sve se razume.

Tako se po prilici mudrovalo i dok je trajala energetska obnova šibenske poliklinike, te čemu to, te šta će to, a sad, dok čekaju isprid šatora za COVID, sad bi da je moguće, i centralno grijanje u šatore proveli. "Pa je li to sramota, da mi, u 21. stoljeću, nemamo di drugo primat bolesnike, nego u šatorima, ili kontejnerima. I da moramo bolesnike u sportske dvorane i rukometne arene trpat! Ka da nema hotela?!"

Čekao pa dočekao

Nama, dakle, ništa ne triba dok se šta ne desi. A onda se čudimo kako toga nema. Odma nabavit, i to duplo! Do jučer je sve bilo skupo, a danas nije bitno koliko je - šta košta da košta. Samo daj! Zdravlje je u pitanju, a ono nema cijene! Čovik je u nas na prvom mistu! Tu smo mi jaki, u otin parolama. Ali, od parola nema ništa, pametni planiraju.

Pripreme se na vrijeme na sve ono što bi ih moglo snaći. Misle unaprijed. I to godinama. I zato bi konačno i mi mogli početi učiti od najboljih i najpametnijih. Pa biti kao oni. I ne koristiti okolnost što je šibensko Gradsko vijeće prije neki dan donijelo odluku da prihvati amandman vijećnika Antona Dobre o izdvajanju pola milijuna kuna za projektnu dokumentaciju za gradnju nove bolnice na prostoru vojarne Bribirskih knezova u svrhe unutarstranačkih ili međustranačkih prepucavanja. Kao što smo to dosad i više nego uspješno radili.

Internet je prepun toga - prozivao je tako župan Pauk 2012. godine tadašnje saborske zastupnike Vidovića i Baranovića da su glasali protiv HDZ-ova amandamana u Saboru da se osigura pomoć šibenskoj bolnici od devet milijuna kuna od čega milijun i pol kuna za idejni projekt nove bolnice i sedam i pol milijuna za nabavu aparata za magnetsku rezonanciju. Umjesto podrške šibenskoj bolnici, izabrali su stranačku stegu, kazao je tada Pauk.

Ovih mu je dana Franko Vidović i uzvratio, njemu i HDZ-u. Pa im se čak i narugao "Gradonačelnik 2020. godine veli da nam treba projekt nove bolnice, a 2015. godine je župan Pauk (u)tvrdio da taj projekt imamo gotov!? Tko laže?" I dao link na tekst iz 2015. godine s tiskovne konferencije koju je baš župan sazvao i u kojem je sam župan tvrdio "kako je raspisivanje natječaja za izradu idejnog rješenja nove bolnice koji je potpisao tadašnji sanacijski upravitelj dr. Marin Paić s Društvom arhitekata Šibenik bio bespotreban" Jer, sva dotad izrađena dokumentacija, kazivao je tada Pauk, zapravo je predstavljala - idejno rješenje.

Truć, truć, bla, bla

No, vremena su danas, barem što se bolnice tiče, bitno drugačija nego što su bila, ne samo 2012. ili 2015. nego i još do prije samo godinu dana. Do nedavno se čak razmišljalo da se ukinu infektivni odjeli u bolnicama - jer čemu to, to smo riješili, velike zaraze i epidemije, još s variolom verom u bivšoj Jugoslaviji - razmišljalo se i pisalo samo o operacijskim salama i novim tehnikama, a koronaviruse nisu ispitivali ni profesori na medicinskim fakultetima.

Da bi nas ove čudesne čestice na granici nežive prirode i živog svijeta, u svega šest mjeseci, iz šetnje Svemirom s Elonom Muskom, vratile skoro pa u mračni srednji vijek, u tamu neznanja kako se širi "kuga" i kako se protiv nje bori - perite ruke, držite razmak i nosite maske, skoro kao one što su ih nosili medijevalni medici, u obliku ptičjeg kljuna. Zato bi, ovaj put i ovaj amandman, odnosno ovu prigodu, trebalo iskoristiti i kao definitivno polaganje "kamena temeljca" za odluku da nama ta bolnica treba i da mi to zaista hoćemo i želimo graditi. Isto kao i brzu cestu Šibenik - Drniš - Knin.

Da smo oko nje bili složni i da smo po tom pitanju išta - ili malo više od ništa - radili, dosad bi je već imali. Umjesto što smo mudrovali kao oko svega. "A šta će nama to?", "A za koga?", " To je za San Francisco!" Ako nas korona nije osvijestila, a što će drugo? Ili da čekamo novu, još goru i veću pandemiju, ulažući u nove šatore i kontejnere... Koje će podizati vojska koju su neki još jučer htjeli ukinuti - a skoro da su u tome i uspjeli - jer da šta će nama to, ko još ratuje, sad smo u NATO-u, bla, bla...

20. travanj 2024 10:32