StoryEditorOCM
ŠibenikZa zeleniji Šibenik

'Zasadi drvo, ne budi panj!': Gradska uprava za sadnju stabala ponudila Mandalinu

14. listopada 2019. - 12:59

- I jedan malo veći pitar na balkonu korak je naprijed u ozelenjavanju grada! - poruka je inicijative "Zasadi drvo, ne budi panj", točnije njezine koordinacije za Šibensko-kninsku županiju nakon sastanka s predstavnicima gradske uprave iz Odjela za gospodarstvo.

Tri dame preuzele su na sebe trud oko organizacije šibenskog dijela svehrvatske akcije ozelenjavanja koja će se provesti tijekom zadnjeg vikenda u listopadu. To su Tatjana Bračanov, Marina Škrapić i Svjetlana Dalić, a stručni suradnik je Vice Krnčević, dipl. ing. šumarstva zaposlen u Šumariji Šibenik.

U jeku golemih požara koji su nedavno gutali prostranstva Amazonske prašume i sibirske tajge te upozorenja da vatra proždire pluća cijelog planeta, zamisao da se u cijeloj zemlji potkraj listopada zasadi što više stabala potekla je od Varaždinke Mateje Angline Kramar i munjevito se proširila društvenim mrežama.

Vice Krnčević ovih dana održao je u gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" javno predavanje o značenju šume i zelenila, naročito u urabanim sredinama, a nakon sastanka s Petrom Mišurom, pročelnikom Odjela za gospodarstvo, i njegovom suradnicom Nikolinom Gracin, više je nego zadovoljan. Ne samo zato što je gradska uprava dala ruku građanskoj inicijativi i odredila javnu površinu na kojoj će se zasaditi barem 15-ak stabala, nego im se pridružio i Goran Šimić, zajedno s momcima iz power-lifing kluba "Šibenik" pa je tako volonterska snaga, koja nije jedino u mišićima, nego i u dobroj volji, dokazana proteklog ljeta na čišćenju krupnog otpada iz prirode duž kritičnih točaka na čitavoj šibenskoj rivijeri.

- Petar Mišura kazao nam je da u ovome trenutku, s obzirom na planske dokumente, Grad može inicijativi za sadnju mladih stabala dodijeliti zemljište oko zgrade budućeg centra "Trokut" u Mandalini, za 10-15 mladica. Industrijska škola priključuje se akciji namjenjujući za sadnju otprilike istog broja stabala dio svoga zemljišta, i to je - napominje Vice Krnčević - model prema kojem mogu postupati sve škole, vrtići i druge ustanove. Akcija je zamišljena tako da onaj tko posadi stablo, po mogućnosti sam nabavi sadnicu i poslije je njeguje, a ne da postanu brigom isključivo gradskih komunalaca. Moguće je, napominje, da gradska uprava do početka akcije odredi još neku lokaciju pogodnu za ovu akciju, te da pribavi dio sadnica iz fonda projekta Climagine, i te mogućnosti zasad stoje otvorenim.

Budući da se inicijativa "Zasadi drvo, ne budi panj!" obraća doslovce svakom građaninu raspoloženome da posadi stablo i na privatnom zemljištu, Krnčević savjetuje da se u predstojećoj akciji izbjegavaju neke vrste stablašica, poput bagrema ili kineske paulonije, stabla koje vrlo brzo raste i stvara drvnu masu. Premda je preporuka zasaditi što više medonosnih vrsta, u koje spada i bagrem, poznat po kvalitetnom medu, ipak ga treba izbjegavati, stručno je upozorenje. Najviše zato što predstavlja opasnost za drugo raslinje agresivno zauzimajući prostor tako da se druge vrste ne mogu razvijati. Na listi stabala koje bi bilo najbolje izuzeti od ovog masovnog ozelenjavanja Hrvatske zbog istog razloga još je nekoliko vrsta s kojima će javnost biti na vrijeme upoznata, kaže Krnčević.

I Marina Škrapić, jedna od županijskih koordinatorica dijeli Krnčevićevo zadovoljstvo nakon sastanka s predstavnicima gradske uprave.

- Predvidjeli smo jedan termin za edukaciju školaraca, a uputit ćemo pozive školama, udrugama i tvrtkama za donacije, kao i ljudima koji se već bave sadnjom. Pridružilo se i Veleučilište u Šibeniku i organizirat će studente voljne sudjelovati u akciji, a također čekamo odgovor iz Hrvatskih šuma. To je javno poduzeće uključeno od prvih dana i ponudit će u svim županijama vlastite sadnice i odrediti zemljište - govori Škrapić.

U sklopu vlastitoga godišnjeg plana ozelenjavanja javnih površina, značajan, možda i povijesni posao po količini novih sadnica trajnih cvjetnica u jednom navratu, poduzet će komunalna tvrtka "Zeleni grad". Posve slučajno, to se podudara s vremenom akcije "Zasadi drvo, ne budi panj!"

Ovih dana na nekoliko zemljanih otoka u sastavu raskrižja prije ljeta rekonstruirane prometnice Put Bioca zasadili su 250 ruža, a za 15-ak dana u zemlji će biti čak 950 mladica raznobojnih oleandara. Istočni prilaz Šibeniku, Put Bioca, postaje alejom cvjetnog šarenila, na radost za oči i dušu. Direktor Novica Ljubičić pozdravlja svaku akciju kojom se zelenilom oplemenjuje okoliš, a što se tiče sudjelovanja "Zelenoga grada" u građanskoj inicijativi, kaže da su spremni pružiti stručnu pomoć.

Građanima na znanje, dodatne informacije i kontakt s koordinatorima u vezi s akcijom nakon koje će cijela zemlja biti zelenija mogu naći na Facebook stranici pod nazivom: Šibensko-kninska - Dani kolektivne sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj.

24. travanj 2024 00:29