StoryEditorOCM
ŠibenikGuština vala

'Vruća' ljetna tema na omiljenom šibenskom kupalištu: Čak 200 jadrijaša potpisalo peticiju za plažu

19. kolovoza 2019. - 10:15

Unatoč svim toplinskih udarima ovoga ljeta, bura oko plaže u poznatoj jadrijskoj uvali nije prestajala puhati cijelo ljeto, a uzvitlala se kada je Lučka kapetanija, provodeći zakon, tu zabranila kupanje. Naime, postavljanjem plutajuće ograde za kupalište i zbog brodica privezanih na sjevernom dijelu uvale, širina plovnog puta, umjesto zakonom propisanih 50 metara, gotovo bi se upola smanjila. Ljutnja jadrijaša tako se početkom ljeta usmjerila na lučkog kapetana Roberta Baljkasa zbog njegova revnosnog pridržavanja zakona, dok su istovremeno u šibenskoj gradskoj upravi priznali apsurd kako plaža koju je sam Grad uredio i upristojio, zapravo uopće i nije u službenom registru gradskih plaža.

U vali, koja je praktički od samih početaka Jadrije bila omiljenim mjestom za kupanje, osobito obitelji s djecom, a danas na njoj sve vrije od ljudi, Šibenčana i sve više turista zbog porasta broja apartmana, kupanje bi bilo moguće samo na vlastitu odgovornost, planirali su u gradskoj upravi. Ipak, u dogovoru s Lučkom upravom, plutače su ponovno vraćene u more, ali u odnosu na lani, ovaj put bliže kopnu, kako bi plovni put bio širi. Jadrijaši nisu krili zadovoljstvo, ali nemir se ponovno uvukao među njih. Brine ih hoće li kada završi sezona i uklone se plutače, plaža opstati ili je više neće biti. Zbog svega toga pokrenuli su peticiju za očuvanje plaže, koju je u samo nekoliko dana potpisalo više od 200 kupača, gostiju i vlasnika vikendica, kuća i obližnjih apartmana.

– Mi jadrijaši, ljubitelji ljepota Jadrije i Guštine vale, izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je 6. kolovoza u more, u Guštinoj vali, vraćena plutajuća ograda koja odvaja kupalište od plovnog puta. Time je vala ponovno postala sigurna za brojne kupače, među kojima je i velik broj djece. Tražimo od vas da to tako i ostane – navodi se u peticiji, koju su potpisnici uputili na adresu Grada Šibenika, Lučke kapetanije, Lučke uprave te predsjedniku gradske četvrti Jadrija Ivici Niniću.

Istodobno s prikupljanjem potpisa jadrijaši iz Guštine vale pokrenuli su i osnivanje udruge. Zvat će se Plaža Guština vala, jer dogovor je već postignut, kaže Šibenčanin Zoran Mikulandra i Zagrepčanka Jadranka Belamarić, supruga pokojnog opernog pjevača Miroslava Belamarića, čija obitelj vikendicu u Guštinoj vali ima već 40-ak godina. Podsjećaju na dugu tradiciju kupanja u Guštinoj vali i pogled od "milijun dolara" – na Tvrđavu sv. Nikole, zaštićeni UNESCO-ov spomenik, zbog kojeg onaj tko tu jednom dođe, želi se ponovno vratiti. Ne bi im stoga nimalo bilo drago da u bitci s brodicama koje su privezane na improviziranim betonskim mulićima u vali, i kojih je sve više, ostanu bez omiljene plaže. Suživot kupača i brodica itekako je moguć, a rješenje se uvijek nađe kada se problem želi riješiti, vjeruju Mikulandra i Belamarić.

Adresantima svoje peticije, jadrijaši su se pohvalili kako je plaža u Guštinoj vali uvrštena u "Plaže na Jadranu" te se svaka dva tjedna ispituje i kakvoća mora, a posljednje ispitivanje priskrbilo joj je ocjenu "izvrsno".

– Ovom peticijom želimo da gradska uprava Šibenika, Lučka kapetanija i ostala mjerodavna tijela nedvosmisleno proglase da je kupalište u Guštinoj vali, na mjestu na kojem je i do sada bilo. Također, apeliramo da se pronađe rješenje koje će zadovoljiti i vlasnike brodica koji trenutno ometaju kupalište, kao i onih koji su naumili tu privezivati brodicu kad ljetna sezona prođe – poručuju zabrinuti jadrijaši.

Glas nezadovoljnih dopro je i do ušiju predsjednika te gradske četvrti Ivice Ninića. No, razloga za paniku i strah nema, smatra Ninić.

– Razgovarao sam s nekim ljudima. Ipak, trenutačna situacija je takva da možemo biti zadovoljni. Ljudi se mogu kupati, brodovi mogu ploviti, ali jasno je da je trajno rješenje moguće jedino kada se budu mijenjali prostorni planovi grada Šibenika te da se tada plaža u Guštinoj vali u toj dokumentaciji upiše, odnosno da se ta lokacija označi kao plaža. Tako mi je rečeno i u gradskoj upravi – navodi Ninić, a njegove riječi potvrdio je i dogradonačelnik Danijel Mileta.

– Grad Šibenik uskoro će ići u izmjenu Generalnog urbanističkog plana i ostalih svojih prostornih planova, pa će to biti prilika da se i ta primjedba za plažu u Guštinoj uvali istakne. Zašto ne, mi smo uvijek u Gradu otvoreni za razgovore – kazao je Mileta.

24. travanj 2024 01:00