StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenski rulet

'Pakao' za pješake u jednoj od najprometnijih šibenskih ulica: Parkiraju i po nogostupu, iako je u samo dva mjeseca ispisano gotovo 300 kazni od po 300 kuna

24. kolovoza 2019. - 16:59

Ulica kralja Zvonimira jedna je od glavnih šibenskih gradskih prometnica koja se proteže od Poljane i kazališta prema Domu zdravlja i Kronjinu magazinu.

Ljetno je poslijepodne, vrućina, prometna gužva i nimalo neuobičajen prizor u toj ulici – tik uz pješački prijelaz parkiran je kombi za opskrbu obližnje trgovine prehrambenim i kućnim potrepštinama, a na kolniku, odnosno pločniku, stoje iskrcane gajbe pića.

Pješacima je ostavljeno kojih tridesetak centimetara da se bočno provuku i prođu pokraj vozila, a roditelji s djecom i kolicima ili osobe s invaliditetom osuđene su na kretanje kolnikom.

Oni koji pak preko zebre žele na drugu stranu, zbog nepreglednosti, moraju s nelagodom i velikim oprezom izvirivati ispred vozila kako bi vidjeli mogu li prijeći cestu. A vozačka nekultura u Hrvatskoj je poprilična, slušamo to i ovih dana u pojačanim akcijama policije oko poštivanja novog Zakona o sigurnosti na cestama, pa nije teško zamisliti koliko je ova situacija pogibeljna za djecu.

Nebriga za pješake

Kraj otvorenog kombija stoji mlađi muškarac. Čini se da hvata kratak predah, a na upit može li se proći lakonski odgovora: "Pa vidite da ljudi prolaze!“ No, nonšalantnost se u hipu pretvorila u ljutnju kada ga pitam je li se baš tako morao parkirati, kako će proći majke s djecom i zašto je stao uz sami pješački prijelaz. I još brže, u bijes i otvorenu agresiju kad je shvatio da sam snimila parkirano vozilo.

- Tko ste vi? Otkud vam pravo da snimate? Što vi hoćete? Pa kako ćemo obaviti opskrbu? Ja radim cijeli dan od šest ujutro za 200 kuna? Ovo je moj kruh – histerizirao je i još se više zajapurio kada sam mu rekla da sam novinarka i da i ja radim svoj posao.

No, opisani slučaj nije iznimka, nije čak ni najgori i nije od jučer. Često se, a nije uvijek riječ o dostavnim vozilima za trgovine i obližnju ljekarnu, na tom dijelu ulice vozači bahato parkiraju i na samoj zebri. Kao da muke pješaka ionako nisu dovoljno velike u gradu u kojem gotovo svaka druga ulica nema nogostup, zbog čega komunalne službe i gradske oce glava previše i ne boli! I nije pretjerivanje, jer o nebrizi za pješake zorno govore i friški primjeri: nedavno uređenje vodovodne i kanalizacijske mreže na Šubićevcu nije iskorišteno da se naprave pločnici tamo gdje ih nema ili prošire ondje gdje je potrebno. Kao i u ulici koja prelazi preko željezničke pruge u Mandalini uz uvalu Vrnaža, na kojoj brojni pješaci, jer nemaju nogostupa, svakodnevno strahuju hoće li ih pokupiti kakav nesmotreni vozač i ljubitelj papučice gasa.

Tamo su još u tijeku radovi na uređenju komunalne lučice, ali očekivati komadić ceste uređen za pješake u Šibeniku je ravno zgoditku na lutriji. Da nije tako, ne bi svekoliki stručnjaci, da se vratimo na Ulicu kralja Zvonimira, upravo na dijelu na kojem se parkirao i kombi s početka priče, pješački prijelaz napravili tako da vas, umjesto na drugu stranu ulice, dovede do zidića Starog pazara!

Prebacivanje odgovornosti

Zaustavljanje i parkiranje na nogostupu i kolniku, naravno, ometa i druge automobile, stvara prometne čepove i gužve u kojima se nepotrebno gube živci, a budući da je ovoga ljeta Šibenik raskopan na više lokacija, počevši od same Poljane, očekivalo se da će mjerodavne gradske službe napraviti sve kako bi se zbrka što više izbjegla. Iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti grada Šibenika na sve to poručuju kako je od početka godine do danas "evidentirano 295 obavijesti o počinjenom prekršaju za nepropisno parkiranje“, a odnose se na spomenutu lokaciju uz trgovinu i ljekarnu te na obližnje autobusno ugibalište u Ulici kralja Zvonimira.

Propisana kazna iznosi 300 kuna, a u gradskoj upravi dalje objašnjavaju kako je prema odluci o komunalnom redu dostavu moguće obavljati samo do 7.30 sati. Ipak, da su se kazne dosljedno pisale samo za vozila parkirana na ugibalištu, bilo bi ih vjerojatno više od 295 samo u srpnju i kolovozu. Neuralgična je to točka šibenskoga gradskog prometa već godinama, o kojoj se bezbroj puta pisalo i upiralo prstom. Bez rezultata. U gradskoj upravi odgovornost sada prebacuju na nesavjesne građane te najavljuju nove akcije.

- U izradi je projekt videonadzora kojim će biti pokriveno i naznačeno ugibalište, što će, vjerujemo, osvijestiti građane o potrebi ispravnog ponašanja u prometu te kao krajnju mjeru, olakšati i sankcioniranje – poručili su kratko iz Ureda gradonačelnika.

15. travanj 2024 20:06