StoryEditorOCM
Šibenik"Kaubojska" ekshumacija

'Maratonci trče počasni krug' u Zablaću: Policija istraživala misterij mrtvačkog lijesa koji je na zgražanje mještana ostavljen između dviju grobnica

Piše i snimio Branimir Periša
10. studenog 2017. - 11:35

Čak je i policija istraživala misterij mrtvačkog lijesa kojeg je netko, nakon obavljene ekshumacije prije više od mjesec dana, na zgražanje mještana ostavio između dviju grobnica u srednjoj aleji mjesnoga groblja u Zablaću.

"Budući da nismo našli elemente krivičnoga djela uznemiravanja pokojnika, to nije u našoj mjerodavnosti", kratak je odgovor iz PU šibensko-kninske na naš upit o ovome bizarnom slučaju koji grubo vrijeđa mrtve i žive, a nakon toliko vremena poprimio je crnohumorne nijanse kao iz besmrtnih Šijanovih "Maratonaca", srbijanskog hit filma, snimljenog po scenariju Dušana Kovačevića, u kojem su glavni akteri bezobzirna pogrebnička obitelj Topalović.



– Samo želim, kao i ostali, da se kapsa makne s groblja. Unuci i ja često dolazimo na grob mome sinu, grozno je i sramotno to gledati! Policiju sam ja pozvao još 12. listopada, a kapsa još tamo stoji – govori Zablaćanin koji je redakciju obavijestio o ovome, želeći ostati anoniman.

Kazao nam je i koji je privatni pogrebnik obavio ekshumaciju, po narudžbi rodbine pokojnika iz Australije. Željeli su kremirati posmrtne ostatke i u grob vratiti urnu s pepelom, kako smo saznali.
– To je bila jedina ekshumacija kod nas u posljednje vrijeme i jasno je tko je skrivio tu sramotu! – uvjeren je Zablaćanin.

Razgovarali smo s pogrebnikom, inače zakonski ovlaštenim za ekshumacije, na kojeg je bačena sumnja da je bez imalo pijeteta na groblju ostavio lijes u kojem je do jučer ležao pokojnik.
– Ista osoba kazala je to i meni u lice. Čujte, ja sam profesionalac, ne pada mi na pamet tako raditi, a i kulturan sam čovjek, naposljetku. Uvjeravam vas da na groblju u Zablaću poslije mene nije ostalo ništa osim pošteno obavljenog posla! Kao i uvijek, lijes sam odvezao na gradski deponij i to je sve što imam reći – govori vlasnik pogrebničke tvrtke čije ime ne objavljujemo iz razumljivih razloga.

Ako policija u istrazi nije pronašla ništa što bi upućivalo na krivično djelo, a pogrebnik tvrdi da je za sobom počistio, koji je lijes onda još uvijek na groblju? Zašto nije uklonjen i tko bi to trebao uraditi?
U slučaju zablaćkoga groblja odgovor je svi i nitko, jasno je nakon kratkog razgovora sa Sandrom Grgas, predsjednicom gradske četvrti, budući da ono nije pod upravom gradskoga javnoga komunalnog poduzeća "Čempresi", nego o njemu brine mjesna samouprava. Prije četiri godine, kada su nastupile zakonske izmjene po kojima i "seoska" groblja obvezno trebaju doći pod kapu lokalnih samouprava i njihovih komunalnih poduzeća, Zablaćani su to odbili s opravdanjem da će o svome groblju bolje brinuti sami.



No, u naravi, govori Grgas, to znači da "svatko čisti oko svoga groba" i ne obazire se puno oko sebe.
– Na našem groblju svatko radi što hoće, to je prava istina. Vjerujte, jedva čekam da nakon nove godine Gradsko vijeće donese odluku da sva groblja na šibenskom području dođu pod upravu "Čempresa" i riješim se ovakvog "upravljanja" grobljem na kojem nemamo ni vode, a kao predsjednica gradske četvrti ne raspolažem ključem od glavnog ulaza. Da ne govorim kako iz dana u dan moram slušati pritužbe da se iste grobne parcele, izgrađene na privatnome zemljištu, dvaput prodaju! – iskrena je Grgas.

Zato ne bi čudilo da misteriozni lijes, nad kojim se svi mještani zgražaju i očito misle da ga s groblja treba ukloniti netko drugi, među skupim grobnicama Zablaćana ostane tko zna koliko još dugo.
A na zaključak da se po zablaćkome groblju vršlja kako se kome prohtije, navode i riječi Jakova Škevina, koordinatora službi u gradskom poduzeću "Čempresi", kojeg je policija kao iskusnog stručnjaka pozvala na očevid u listopadu.
– Taj lijes, srećom, ne predstavlja sanitarnu opasnost jer je, vidi se na prvi pogled, bio samo drvena obloga blindiranoga, nepropusnoga metalnog kovčega s posmrtnim ostacima. To naravno, nije nikakvo opravdanje da ga se krajnje necivilizirano ostavi na groblju – govori Škevin.

Sa sigurnošću tvrdi da je riječ o ekshumaciji koju je obavio neki amater, vjerojatno član obitelji da izbjegne troškove angažiranja ovlaštenih tvrtki za te usluge. Pored "Čempresa", na šibenskom području to su još vodički "Leć" i pogrebnik čiju smo izjavu naveli, napominje.
– Također, da je to kao faturetu na crno obavio netko od radnika ovih ovlaštenih tvrtki, sigurno bi sklonio drveni lijes, da sakrije dokaze i to me dodatno učvršćuje u zaključku da su to obavili amateri – rezolutan je Škevin.
Što jest da jest, a najvjerojatnije je u pitanju još jedna, ali nelegalna ekshumacija, vrijedno je kadrova Šijanovih "Maratonaca!"


Unuci i ja često dolazimo na grob mome sinu, grozno je i sramotno to gledati! Policiju sam ja pozvao još 12. listopada, a kapsa još tamo stoji, žali nam se jedan Zablaćanin


Pogrebnici, međutim, skidaju sa sebe odgovornost. Ekshumaciju je obavio neki amater, vjerojatno član obitelji da izbjegne troškove, kažu u gradskoj tvrtki 'Čempresi'

25. travanj 2024 01:02