StoryEditorOCM
ŠibenikSvi su ga kopirali

20 godina šibenskog uskrsnog doručka: tisuću pituranih jaja, mlada kapulica i rotkvice čekaju vas uz najveću fritaju ui Hrvatskoj

Piše Zdravko Pilić
30. ožujka 2024. - 16:46

Bilo je to, sada već davne 2004. godine, kada je upriličen prvi šibenski uskršnji doručak. Uz vodički, koji je  neprikosnoven i koji se ovog uskrsnog ponedjeljka organizira 34. put, jedan od od prvih koji se organizira javno,  na način koji je kasnije postao tradicionalan, ne samo u Šibeniku, nego i drugdje u Hrvatskoj – svi su ga kopirali – i koji ove godine slavi rijedak i veliki jubilej, 20. godišnjicu.

image

Pršut, sir, šunka, pogače... Svega ima na šibenskom

stolu za Uskrs

 

Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

S njime u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji već tradicionalno počinje puna turistička sezona, s najvećom fritajom u Hrvatskoj, u koju će se i ove godine umutiti pet tisuća jaja, 50 kilograma šparoga i 50 kilograma dalmatinske pancete te mlade kapulice.

Bogatstvo kulturne i gastro-baštine

Pofrigat će se to u golemoj tavi koja je, kada je specijalno za Šibenčane napravljena prije desetak godina u Ivanić Gradu, bila isto tako najveća u Hrvatskoj. U nju stane oko dvije tisuće porcija, koliko se svake godine besplatno podijeli na šibenskoj rivi, na prepunom trgu kod hotela “Jadran”, zgrade Županije i nekadašnjega kina “Šibenik”.

– Bila je to inicijativa nas, šibenskih obrtnika i ugostitelja, koji smo razmišljali kako i na koji način privući goste koji su tada bili još rijetki, kako otvoriti turističku godinu i pokazati svijetu bogatstvo naše kulturne i gastronomske baštine, naših običaja za Uskrs i uskrsnu trpezu. Ispočetka smo mi to organizirali sami, o vlastitom trošku, tek kasnije su uskočili grad Šibenik i Turistička zajednica – kazao nam je Joso Smolić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik, navodeći i druge svoje kolege zaslužne za ovu manifestaciju – Antu Radića, Jeru i Vicu Šuperbu, Branka Tudića, pokojnog Ivana Ljubića iz “Dva mornara” – evo mu je, baš ovih dana, prva godišnjica smrti.

image

 

 

Niksa Stipanicev/Cropix/Hanza Media

Danas se uskrsni doručak, osim u Vodicama i Šibeniku, organizira još i u Rogoznici i Skradinu. I dok je to u Rogoznici na sam Uskrs, u Šibeniku je to tradicionalno na uskrsni ponedjeljak, u 11 sati, kada počinje podjela nakon blagoslova, a u Skradinu u 13 sati, isto u ponedjeljak. Ovaj običaj, osim vjerskog i turističkog, ima i jaku socijalnu funkciju.

Karitula za rekorde

– Ne dolaze samo turisti, nego i jako puno Šibenčana, s obiteljima, koji se tu međusobno druže, okupljaju, iskoriste prigodu da se vide nakon duljeg vremena. To je prigoda za koju dolazi rodbina iz inozemstva, studenti iz Rijeke, Zagreba i Splita – veli Smolić.

I ističe:

– A ima i karitativni značaj, jer se pruža prigoda i onim našim sugrađanima koji sebi možda ne mogu priuštiti ovakav obrok za Uskrs mogu blagovati šparoge, uskrsnu šunku, pršut, sir, da se pogoste, pa čak ponešto i kući ponesu. I neka im je svima s blagoslovom, jer to i jest smisao Uskrsa i ovakvih manifestacija – smatra Smolić. Bit će toga svega na prepunim stolovima i ove godine, uz tradicionalna piturana kuhana jaja – bit će ih sigurno posluženo najmanje tisuću! Uz mladu kapulicu i mlade rotkvice – ravanele!

image

Sada već tradicionalna fešta mamac je za mnoge, domaće i turiste

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

A spomen karitativnog neizbježno asocira i na karitulu, uskrsni kolač koji se u Šibeniku i cijelom šibenskom kraju tradicionalno pekao o uskrsnim blagdanima, od istog tijesta kao za pogače. Riječ je o pletenicama koje su na vrhu imale upleteno kuhano jaje, a domaćice bi ga pripremale najčešće za djecu ili unuke – svakom bi išla po jedna karitula. Prije nekoliko godina za uskrsni je doručak poslužena i karitula rekorderka, koja bi slobodno mogla ići i za Guinnessa – bila je duga čak 44 metra, poredana na stolovima od ulaza u zgradu Županije do ulaza u bivše kino “Šibenik”!

28. travanj 2024 12:57