StoryEditorOCM
HrvatskaBLIŽI SE SEZONA

Krenuo lov na radnike u turizmu. Evo koliko može zaraditi konobar, sobarica, kuhar...

Piše Šibenski.hr
30. siječnja 2025. - 18:06

Turizam se debelo priprema za novu sezonu, već sad se traže sezonski radnici, Uskrs je prvi test i pred nama je, otvaraju se hoteli i restorani. Radnika je sve teže naći, naročito koji zna posao (rekli bi uljuđeno kvalificiranog radnika), pa sve češće u svojoj muci i potrebi poslodavci zapošljavaju strance, nerijetko iz Trećih zemalja.

Zato je manifestacija "Dani poslova" dobro mjesto gdje poslodavci predstavljaju što nude, kakve poslove i kolike plaće sezonskim radnicima i ovog puta održat će se od 30. siječnja do 12. veljače u šest hrvatskih gradova.

Tamo će se predstaviti više od 15 hotelskih kuća i lanaca u potrazi za novim radnicima u turizmu i ugostiteljstvu. Sve organizira Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavoda za zapošljavanje (HZZ), u suradnji s partnerima.

Početak je u Bjelovaru, 30. siječnja, a dan poslije u Virovitici, nakon čega 5. veljače slijedi Zagreb te Sisak 7. veljače, Osijek 10. veljače i završno Požega 12. veljače, piše Danas.hr

Tradicionalno se očekuje da će sajam posjetiti najviše srednjoškolaca i studenata, ali i nezaposlenih, koji će se u izravnim kontaktima s predstavnicima tvrtki, većinom hotelijera, moći upoznati s njihovom ponudom poslova, uvjetima rada, mogućnostima napredovanja, edukacije i drugo što ih zanima, ali i koje kvalifikacije i vještine poslodavci najviše traže.

S obzirom na iskustvo od prošle godine, pitali smo portal "Moj posao" koji su radnici najtraženiji u turizmu i ugostiteljstvu koje doslovno vapi za radnicima.

Pitali smo i kolike su lani bile prosječne plaće u pojedinim zanimanjima te su naveli da su prosječne plaće prema podacima  servisa "MojaPlaća", lani bile sljedeće:

Konobar; barmen: 1102 eura

Kuhar: 1255 eura

Recepcionar: 1059 eura

Pomoćni radnik u kuhinji: 1039 eura

Pomoćni kuhar: 1047 eura

Spremačica: 856 eura

Sobarica: 856 eura (ova se pozicija često objedinjuje s pozicijom spremačice)

Hostesa; domaćica: 983 eura

Pizza majstor: 1377 eura

Naveli su i ovo: "Kada je riječ o poziciji ‘ugostiteljski djelatnik‘, na portalu MojPosao ta se radna mjesta u pravilu odnose na zanimanja koja uključuju usluživanje gostiju (primjerice konobari), ali i pripremanje jednostavnijih jela. S obzirom na to da se ova pozicija ne prati odvojeno na servisu MojaPlaća, možemo reći da su plaće za nju srodne onima za konobare, pomoćne konobare, kuhare ili pomoćne kuhare."

 

 

22. travanj 2025 02:30