StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZahtjev oporbe

Županijski vijećnici u Splitu žele znati što je uzrok smrti 18 štićenika Doma u Vukovarskoj!

Piše Sandra Barčot
21. svibnja 2020. - 09:17
Split, 120420. Nakon sto je ujutro odgodjena u popodnevnim satima zapocela je evakuacija 150 sticenika Doma za starije i nemocne u Vukovarskoj ulici zbog koronavirusa. Sticenici ce biti evakuirani u makarsku bolnicu Biokovka.Tom Dubravec/Cropix

Oporbeni vijećnici Splitsko-dalmatinske županije uputili su zahtjev regionalnoj vlasti za održavanje tematske sjednice na temu “Kronologija događanja i posljedice u Domu za starije i nemoćne Splitu u vrijeme epidemije bolesti COVID-19”.

Oporbenjaci koji sjede u regionalnom parlamentu napokon žele doznati što se dogodilo, što je uzrok smrti 18 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici, gdje smo 7. travnja imali proboj virusa SARS-CoV-2, koji je najsmrtonosniji upravo za tu populaciju o kojoj se skrbe djelatnici doma, ustanove u vlasništvu i pod ingerencijom Splitsko-dalmatinske županije.
– Tražimo tematsku sjednicu uz potporu oporbenih vijećnika SDP-a i Pametnog – kazuju nam u ime kluba Mosta nezavisnih lista, koji su 19. svibnja dopis i uputili na adresu Domovinskog rata 2, u sjedište Županije.

Tražili sastanak

Ujedno su narodni predstavnici u regionalnoj vlasti, oporbeni klubovi vijećnika, tražili i sastanak sa županom Blaženkom Bobanom o istoj temi, no do tog sastanka nije došlo.
– Oporbeni županijski vijećnici do trenutka ovog odgovora nisu službeno poslali nikakvo traženje tematske sjednice kako je već uobičajeno službenim protokolom, niti je ono do mene došlo, tako da nemam nikakve službene spoznaje o tom traženju. No, u svakom slučaju, evidentno je da se pojedinici iz oporbe žele baviti politikantstvom i preko slučaja pandemije, odnosno rada Stožera, pokušavaju ušićariti jeftine političke poene. Za konstruktivnu raspravu uvijek smo u Županiji spremni, ali nećemo i ne želimo sudjelovati u toj političkoj predizbornoj farsi. Nadam se da je to sada i cjelokupnoj javnosti jasno – kazuje nam županijski čelnik, pa dodaje:
– Što se tiče sastanka koji je zatražen zbog situacije u Domu za starije i nemoćne u Splitu i gospodarskog programa, odgovoreno im je da je nadzor Ministarstva zdravstva i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bio u tijeku i da je bespredmetno raspravljati o tome dok i sami čekamo nalaze, čije sam zaključke odmah nakon dobivanja predstavio svoj javnosti na konferenciji za medije.
“Program mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa na području Splitsko-dalmatinske županije” također je predstavljen cjelokupnoj javnosti, a dio koji se odnosi na građanstvo već je bio izglasan na prethodnoj županijskoj sjednici, dok će se dio koji se odnosi na poduzetnike, odnosno gospodarstvo, dati vijećnicima na izglasavanje na budućoj sjednici.

Sastanci Odbora

Ujedno su održana i dva sastanka Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb u kojemu sudjeluje pet vijećnika, troje vladajućih HDZ-HGS te dvoje oporbenjaka Most-SDP, predsjednica Milija Baldić-Lukšić te članovi: Jadranka Brečić, Jadran Čizmić, Ante Obad i Nataša Delonga Poparić. Oni su također zahtijevali nalaze inspekcija obaju ministarstava u vezi sa smrtonosnim događanjima u Domu, no nisu dobili ni jedno od tih nalaza, samo pojašnjenje u svezi s unutarnjom revizijom koja se provodi u Domu. U njemu, među ostalim, stoji: “Još se uvijek nalazimo u prvoj fazi, usuglašavamo dostavljeni nacrt izvješća i plan provedbe preporuka, a nakon postupanja po svim navedenim točkama, župan postaje ‘vlasnik’ i osoba koja raspolaže izvješćem.”
Upravo ovo kako je župan “vlasnik” izvješća izazvalo je propitkivanje članova Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, pa je Mara Jakelić, voditeljica Ureda za unutarnju reviziju SDŽ, pojasnila:
– Ured za unutarnju reviziju je samostalna i neovisna ustrojstvena jedinica koja je izravno odgovorna županu. Godišnjim planom unutarnje revizije za 2019. godinu, a koji se donosi krajem 2018. godine, jedna od tema revizije na prijedlog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb bila je i revizija pod nazivom “Opravdanost povećanja cijena u domovima za stare i nemoćne osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji”, što znači da je revizija planirana prije nastanka epidemije virusa SARS-CoV-2. Predmetna revizija je u tijeku, a nakon njezina okončanja bit će dostavljena županu. •

26. travanj 2024 23:40