StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKoronavirus u Hrvatskoj

Županijski stožeri: Sjajne vijesti iz Istre; Novo žarište je u Lici, pet slučajeva u Zadru

Piše šibenski.hr
14. travnja 2020. - 09:31

U Istri je u utorak nastavljen pozitivan trend vezan uz širenje koronavirusa jer u županiji već peti dan zaredom ne bilježe nijednu novozaraženu osobu.

Ispitano je 12 uzoraka brisa i svi su negativni na COVID-19, priopćeno je jutros.

Jedna osoba je izliječena, što čini ukupno 32 izliječenih od Covida-19 u Istarskoj županiji.

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 7 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus i dostavljeni su u laboratorij u Zagreb.

Ličko-senjska županija: Deset zaraženih, najviše u Udbini

Ličko-senjski župan Darko Milinović rekao je za HRT-ovu emisiju "Zajedno za zdravlje" da je epidemiološka situacija na Udbini nepovoljna.

- Nema mjesta panici, ali ne možemo detektirati onoga nultog pacijenta, rekao je Milinović.

- Svih ovih deset koji se nalaze u županiji, jedan je u gospićkoj bolnici, ostali su u samoizolaciji i oni su ili asimptomatski ili s blagom kliničkom slikom, a pacijent u gospićkoj bolnici povoljno je reagirao na terapiju i njegovo je stanje danas nešto bolje, rekao je Milinović.

Što se tiče karantene u Udbini, izlaska nema, a ulaske pod strogo kontroliranim mjerama organizira lokalni stožer, objasnio je Milinović.

Zadarska županija: Novih pet osoba pozitivno je na koronavirus, ukupno je zaraženih 77

Novih pet osoba pozitivno je na koronavirus, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije u utorak ujutro, piše Zadarski. Ukupan broj zaraženih na području Zadarske županije sada iznosi 77.

Svi novooboljeli obiteljski su kontakti ranije oboljelih, stoji u priopćenju, a kada smo od Stožera zatražili dodatno obrazloženje da nam kažu jesu li nove zaražene osobe povezane s biogradskom bolnicom, odgovoreno nam je da epidemiolozi više ne mogu sa sigurnošću utvrditi povezanost novooboljelih osoba jer su to, kako navode, kontakti kontakta. 

Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar smješteno je 9 pacijenata od kojih 2 respiratoru, dok je u Ortopedskoj bolnici u Biogradu smješteno 7 pacijenata s lakšim simptomima.

Aktivan nadzor provodi se nad 602 osobe, dok je mjera samoizolacije istekla za njih 1757.

Iz Stožera civilne zaštite izvijestili su kako su policijski službenici na području PU zadarske u protekla 24 sata obavili 223 provjere vezane uz provođenje mjera samoizolacije, a na svu sreću nije evidentirano kršenje propisane mjere.

Bjelovarsko-bilogorska županija: Za vrijeme uskršnjih blagdana nisu zabilježeni novozareženi

Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije u utorak je izvijestio da u toj županiji za vrijeme uskršnjih blagdana nije bilo novih zaraza koronavirusom, piše Bjelovar.info.

Ukupno je do sada u Općoj bolnici Bjelovar testirano 166 osoba, od toga ih je devet bilo pozitivnih. Osmero zaraženih je s područja Bjelovarsko-bilogorske županije dok jedna osoba živi i radi u Zagrebu, a liječi se u samoizolaciji u Garešnici.

Osim što nije bilo rasta broja zaraženih osoba, proteklih dana nije se povećao niti broj osoba koje su u samoizolaciji kao niti broj onih koji su kršili mjere samoizolacije.

Trenutno se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 460 osoba nalazi u samoizolaciji, a u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj zabilježeno je 35 slučajeva kršenja propisanih mjera samoizolacije.

Virovitičko-podravska županija: Nema novooboljelih od koronavirusa

Na području Virovitičko-podravske županije, srećom, i dalje nema novooboljelih od koronavirusa, 13. dan zaredom.

Kako kažu iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije svi do sada testirani uzorci su negativni.

- Do sada je na području Virovitičko-podravske županije testirano 140 osoba, njih 138 je bilo negativno. Dvije pozitivne osobe na COVID-19 nalaze se u samoizolaciji i njihova 28-dnevna karantena približava se kraju.

Inače, na našem području uskršnje blagdane, provele su i 102 osobe koje su došle iz inozemstva. Ukupno su 234 osobe u samoizolaciji. Svi se oni drže sigurnosnih i epidemioloških mjera - rekli su iz Stožera.

Primorsko-goranska županija: U posljednja 24 sata nema novozaraženih

Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, rekli su u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu. Broj ozdravljenja popeo se na 20 i uskoro se očekuju nove potvrde, a trenutno je zaraženih 48 osoba u PGŽ. Od toga, 16 ih je s lakšim simptomima i borave u Thalassotherapiji u Crikvenici.

Protekle dane obilježio je nesporazum sa spajanjem stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave riječkog prstena, jer iako je sporazum pet jedinica već potpisan, još uvijek nacionalni Stožer nije dao zeleno svjetlo za kretanje bez e-propusnica. Načelnik Stožera PGŽ Marko Boras Mandić tvrdi da te odluke prvo moraju potvrditi gradska i općinska vijeća, odnosno izvršna vlast, pa tek potom naciopnalni Stožer daje odobrenje.

Prema riječima načelnika Policijske uprave primorsko-goranske Tomislava Dizdara, tijekom uskršnjih blagdana zabilježeno je 890 pokušaja napuštanja mjesta prebivališta i 11 kršenja mjera samoizolacije. Također, bilo je pet postupanja policije vezanih uz kršenje mjera nacionalnog Stožera, a odnose se na ugostiteljski objekt, točionicu vina, fitness centar, opijanje pored benzinske postaje, gdje je prekršajne prijave zaradilo 12 osoba, te jedno privatno druženje većeg broja ljudi, ali vidljivo s javnog mjesta.

Inače, kako je rečeno u Stožeru, PGŽ posljednja tri-četiri tjedna bilježi stabilan rast broja novooboljelih čija stopa iznosi 1,05.

Brodsko-posavska županija: Nema novooboljelih od koronavirusa, zabilježena prva ozdravljena osoba

Tijekom posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba na novi koronavirus COVID-19, javlja SBOnline.

To je četvrti uzastopni dan bez novooboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je i da je na području županije zabilježena i prva osoba koja je izliječena od Covida-19.

U Brodsko-posavskoj županiji je do sada zabilježeno ukupno 19 pozitivnih slučajeva od čega je 17 aktivnih te po 1 izliječena osoba i 1 preminula osoba. U karanteni su do sada bile ukupno smještene 24 osobe u samoizolaciju od čega je 11 osoba napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije te se trenutno u karanteni nalazi 13 osoba.

Osječko-baranjska županija: Evidentirana dva nova slučaja zaraze koronavirusom

Nakon dva uzastopna dana u kojima u Osječko-baranjskoj županiji nije bilo novooboljelih od Covida-19, sada imamo dva uzastopna dana s novim osobama pozitivnim na ovaj virus.

Podsjetimo, u ponedjeljak ih je bilo dvoje novih, a isti je broj potvrđen i u utorak, što znači da je od početka epidemije broj zaraženih 107. Izliječenih je i dalje 13.

Što se tiče hospitaliziranih, u KBC-u Osijek ih je 24, od kojih troje na respiratoru, dok je jedan pacijent smješten u Općoj županijskoj bolnici Našice. U osječkoj bolnici i dalje su četiri pozitivna djelatnika, a što se tiče medicinske sestre za koju je zaraza objavljena u ponedjeljak, ona je još od 5. travnja bila u samoizolaciji tako da posljednjih dana nije bilo u kontaktu s pacijentima, kao ni sa svojim radnim kolegama.

- To je samo pokazatelj da naši epidemiolozi rade odličan posao i zato još jednom zahvala njima, ali i svim ostalim medicinskim djelatnicima - rekao je Ivan Anušić, župan osječko-baranjski, koji je izrazio zadovoljstvo stanjem u ovoj županiji.

- I dalje smo u blagom linearnom rastu, a nadam se da će tako i ostati, odnosno da se neće pogoršavati. Zasluga je to i odgovornog ponašanja velike većine žitelja, ali ima i onih koji se ne ponašaju tako. O nama ovisi hoćemo li imati ublažavanje ili pooštravanje mjera u borbi s ovom pandemijom - poručio je župan Anušić.

Dio građana, pak, zanima i kako će biti ustrojen rad KBC-a nakon što završi pandemija, odnosno kako će se tada formirati liste čekanja. To se posebno odnosi na one pacijente koji su imali već zakazane termine, a koji su im u međuvremenu odgođeni zbog novonastale situacije.

- Klinički bolnički centar Osijek je zbog aktualne epidemiološke krize COVID-19 izmijenio funkcioniranje i obavljanje djelatnosti kompletne ustanove. S obzirom na upute, u ovom trenutku obrađuju se samo hitni i prioritetni pacijenti, stoga je jasno da se trenutno ne može postupati niti po postojećim listama čekanja. Unatoč tome, podaci o pacijentima koji su trebali biti na pojedinom pregledu/kontroli ili dijagnostičkoj obradi postoje i oni će se svakako poštivati kada se sustav vrati u redovno funkcioniranje. Pojedini pacijenti su se, nakon što je nastupila epidemiološka kriza, sami javili kako bi otkazali termin, neki su bili kontaktirani od strane KBC Osijek da se termin odgađa. Na isti način, bit će i kontaktirani i obaviješteni o novim terminima, sukladno rasporedu koji je bio na postojećoj listi čekanja, kada se stvore uvjeti za nastavak normalnog rada - izvijestili su iz KBC-a Osijek.

Međimurska županija: Tijekom blagdana bez zaraženih, u utorak zabilježen jedan novi slučaj

Stožer civilne zaštite Međimurske županije u utorak je objavio da su zabilježili novi slučaj zaraze koronavirusom, piše eMeđimurje.

- Tijekom produženog vikenda imali smo jako dobru epidemiološku situaciju. Sva testiranja bila su negativna. No, danas ujutro potvrđeno je da imamo novu pozitivnu osobu. Riječ je o ženskoj osobi, 1965. godište. Hospitalizirana je na Odjelu infektologije čakovečke bolnice. To je ukupno osma pozitivna osoba u Međimurju, a dvije osobe su ozdravile - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

- Danas kreću kontrolna testiranja za četiri osobe koje su zaražene koronavirusom unutar iste obitelji. Nadamo se da će ti nalazi biti negativni - dodao je.

Načelnik Stožera Josip Grivec rekao je da je utvrđeno 60 kršenja samoizolacije te da 385 osoba nije imalo propusnice.

- Ovom prilikom molim da se s time prestane - rekao je te dodao da su lov i ribolov u potpunosti zabranjeni.

Krapinsko-zagorska županija: Evidentirano osam novozareženih

U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je osam novih osoba pozitivnih na koronavirus, od čega četiri iz Oroslavja, dvije iz Pregrade te po jedna osoba iz Krapine i Đurmanca, piše Zagorje International. Dakle, Covidom-19 zaraženo je ukupno 109 osoba u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Dosad su u Krapinsko-zagorskoj županiji od Covida-19 ozdravile četiri osobe, a tri nova slučaja ozdravljena zabilježena su u utorak.

Kako je rekao ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina, na tzv. "Odjelu COVID-19" trenutno leži deset pacijenata, s tim da se jednom pacijentu u ponedjeljak stanje pogoršalo pa je završio na respiratoru. U poslijepodnevnim je satima prevezen u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagreb.

Ostali pacijenti su dobro i imaju blage simptome.

Do sada je ukupno uzeto 677 uzoraka za testiranje a još troje pacijenata čeka nalaze u izolacijskim jedinicama Opće bolnice Zabok.

Zagrebačka županija: Do sada zabilježeno 112 osoba s Covidom-19, dva nova slučaja u odnosu na jučer

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 14.04.2020. do 11:00 sati evidentirano je 112 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, javlja N1 televizija.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više.

Do sada je izliječeno 15 osoba, a tri su preminule.

25. travanj 2024 00:07