StoryEditorOCM

‘Zubar mi sve naplaćuje bez računa!‘; HZZO: Prijavite! Plaćamo im 5.600 € mjesečno, ovo vam moraju napraviti besplatno

Piše Diana Barbarić
15. ožujka 2023. - 14:41

Redakciji Slobodne Dalmacije čitateljica se požalila da joj je njezin izabrani stomatolog, koji ima ugovor s HZZO-om, najprije naplatio 35 eura liječenje zuba, a potom još 40 za stavljanje bijele plombe na "šesticu". Nikakav račun nije dobila, a kad mu prigovorila rekao joj je kako je to "nadstandard" i da je on kupio svu opremu i da sve to skupa jako puno košta.

Žena nije prijavila liječnika niti to zasad namjerava, jer se, kaže, godinama liječi u njega i njegovim je uslugama zadovoljna, ali bi voljela znati na što kao pacijent ima pravo. 

– Godinama iz plaće izdvajam za zdravstveno osiguranje, plaćam i dopunsko, a ispada da sve moram plaćati, a čak ni račun ne dobijem. Ovo stvarno nije fer – tvrdi čitateljica čiji su podaci poznati redakciji.

Nije jedina s takvim iskustvom. Mnogi su nam se potužili kako dobar dio stomatologa ne daje račune za usluge, a među njima ima i onih koji imaju ugovor sa Zavodom, ali i onih koji rade kao čisti privatnici.  

O svemu ovome smo se informirali u HZZO-u. Saznali smo kako u Hrvatskoj prema najnovijim podacima djeluje 2055 doktora u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite (polivalentne) i oni prosječno prihoduju 67.200 eura godišnje (u staroj valuti je to 506.318 kuna godišnje), odnosno 5600 eura mjesečno (42.193 kune mjesečno).

Zanimalo nas je što stomatolozi koji imaju ugovor s državnim zdravstvenim osiguranjem smiju naplaćivati i po kojem cjeniku.

– Na teret obveznog zdravstvenog osiguranja osigurana osoba može ostvariti pravo na liječenje zuba, vađenje zuba, upućivanje na specijalističko liječenje izdavanjem uputnice za teže zahvate po procjeni izabranog doktora dentalne medicine, liječenje paradentoze, čišćenje kamenca do dva puta godišnje, na protetske radove, primjerice, zubne krunice, djelomične i totalne zubne proteze, ovisno o dobi i drugim parametrima – odgovorili su nam iz HZZO-a.

Nadalje, u HZZO-u tvrdi kako odrasle osobe osnovom medicinske indikacije izabranog doktora dentalne medicine imaju pravo na bijele ispune od jedinice do trojke u gornjoj i donjoj čeljusti na trošak obveznog zdravstvenog osiguranja, dok za ostale zube imaju pravo na amalgamske ispune. 

image

Iza trice imate pravo na besplatne amalgamske ispune

Shutterstock

Plan terapije i predračun

– Zdravstveni radnici ugovorne zdravstvene ustanove, odnosno ugovorni privatni zdravstveni radnici, koji provode polivalentnu dentalnu zdravstvenu zaštitu na primarnoj razini zdravstvene zaštite obvezni su u slučaju provođenja zdravstvene zaštite u okviru prava iz utvrđenog standarda na dentalnu zdravstvenu zaštitu, nakon utvrđivanja dijagnoze, izraditi cjelokupan plan terapije koji uključuje i zdravstvenu zaštitu izvan zdravstvenog standarda te osiguranoj osobi uručiti predračun za planirane zdravstvene usluge kako bi osigurana osoba potpisom potvrdila da je suglasna osobno snositi troškove izvan standarda prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja – informiraju iz HZZO-a, te dodaju kako se zdravstvena usluga iznad standarda naplaćuje prema univerzalnom cjeniku dentalnih usluga koji formira Hrvatska komora dentalne medicine i kojeg bi se doktori dentalne medicine trebali pridržavati, a dostupan je na ovom LINKU.

Što se tiče računa i cjenika njihovih usluga, u HZZO-u tvrde kako bi cjenik trebao biti izložen na vidljivom mjestu u ugovornoj ordinaciji, a njime su određene minimalne cijene utvrđene od strane Hrvatske komore dentalne medicine.

Stomatolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji imaju ugovor s HZZO-om, ako naplaćuju usluge osiguranim osobama za usluge izvan standarda, dužni su izdati račun za naplaćenu uslugu. Oni koji ne izdaju račun za naplaćenu uslugu krše ugovorne obaveze, jasni su u HZZO-u.

– U slučaju da se osiguranik smatra oštećenim, u smislu da je platio nešto što smatra da nije trebao, svog izabranog doktora dentalne medicine može prijaviti HZZO-u na način da detaljno navede sve relevantne podatke i priloži račun za plaćenu uslugu. Za nepoštivanje ugovornih obveza, HZZO može ugovornim partnerima izreći ugovornu kaznu – tvrde.

A ako nema računa?

A što ako pacijent uopće nije dobio račun od svoga izabranog stomatologa, kao što se dogodilo našoj čitateljici, dodatno smo pitali. Kažu da u tom slučaju samo opiše činjenice kako bi se na temelju njih provela kontrola, ali napominju i kako je neizdavanje računa i plaćanje usluge bez uzimanja računa porezni prekršaj, pa se to može prijaviti i nadležnoj poreznoj upravi.

Na upit koliko je i na koji način lani stomatologa sankcionirano zbog nepoštivanja ovih ugovornih obveza, odgovaraju kako je baš u izradi godišnje izvješće o kontroli HZZO-a, pa za sada nemaju potpune podatke, no da će ih naknadno dostaviti kad izvješće bude završeno i usvojeno od strane Upravnog vijeća HZZO-a.

Popis usluga na teret obveznog osiguranja

Iz HZZO-a podsjećaju i kako je popis zdravstvenih usluga na teret obveznog zdravstvenog osiguranja naveden u njihovim provedbenim aktima, a pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno medicinsku indikaciju utvrđuje izabrani doktor u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite.

Link s popisom zdravstvenih usluga na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, iz djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite možete naći na web-stranici HZZO-a, pod šiframa od D0001 do DM906, a sva prava vezano za dentalnu zdravstvenu zaštitu utvrđena su Pravilnikom o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

17. travanj 2024 16:27