StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKiša, bura...

Zima ne popušta: pogledajte kad nas očekuje novo snježno razdoblje, dotad se pripremite na prevrtljivo vrijeme

Piše Hina, Šibenski.hr
24. siječnja 2023. - 08:03

U unutrašnjosti će danas biti pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju sa snijegom. Na Jadranu djelomice sunčano, a uz promjenljivu naoblaku malo kiše moguće je uglavnom na sjevernom Jadranu te na otvorenom moru i otocima, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za utorak.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na moru umjerena i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 2 i 6, u gorju i malo niža, a na Jadranu od 10 do 14 stupnjeva Celzijusovih.

Kiša još nekoliko dana...

Duboka ciklona nad Genovskim zaljevom formirala se u kaplju hladnog nestabilnog zraka koja se sporo premješta prema jugoistoku. Novi frontalni poremećaj s Atlantika u okviru duboke ciklone nad Skandinavijom približava se zapadnoj obali Europe, njegovo djelovanje na vrijeme u našim krajevima očekujemo krajem tjedna. Ciklona nad Jadranom i Genovskim zaljevom popunjava se i premješta se prema jugu prema obali Afrike. Do kraja tjedna spustit će se nad sjevernu Afriku i spojiti s poljem niskog tlaka nad Saharom te se vratiti kao nova ciklona nad istočni dio Sredozemnog mora i donijeti nove obilne oborine nad istočni Balkan, prongnozira za N1 meteorolog Bojan Lipovšćak.

Na Jadranu će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima uz jaku i olujnu buru. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 6 u zapadnim krajevima do 8 u Slavoniji i Baranji. Na Jadranu najviše dnevne temperature od 10 do 14 stupnjeva.

Do kraja tjedna u unutrašnjosti temperature s manjim oscilacijama, najviše dnevne oko 5, a noćne oko ništice i ispod nje. Oborine će u obliku snijega biti povremeno u gorskim krajevima. Na Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i jakom i olujnom burom. Jutarnje temperature oko 3, a najviše dnevne oko 10.

Novo, kraće snježno – zimsko razdoblje izgledno je tek početkom idućeg tjedna.

16. travanj 2024 12:00