StoryEditorOCM
Hrvatska i svijethrabra usprkos svemu

Žena se bori s karcinomom od 2014. i puna je hvale za liječnike i sestre: ‘Muka mi je što gledam toliko mladih pacijenata‘

Piše split sd
22. rujna 2023. - 13:00

Već je postalo uvriježeno da su vijesti koje kruže informacijskim eterom uglavnom negativne. Vođena upravo tom idejom, i sa željom da malo razbije te tamne oblake, javila se jedna čitateljica koja trenutno prolazi sedmi ciklus kemoterapije u KBC-u Split.

- Želim pohvaliti drage medicinske sestre na Odjelu dnevne bolnice onkologije. Toliko su požrtvovne, pune razumijevanja za nas pacijente, uvijek s osmijehom i lijepom riječi. A vjerujte mi, nije im lako. Non-stop trče od jednog do drugog pacijenta. Hvala im od srca! - napisala nam je u e-mailu.

Nakon što smo je kontaktirali, rekla je da Dnevna bolnica onkologije raspolaže s 30-ak ležajeva koji su stalno puni.

- Stalno netko dolazi, s većim ili manjim problemima. Medicinske sestre se stalno izmjenjuju, ali nema ih baš puno. Očito je da ih fali. Nemaju vremena sve stići koliko imaju posla. Nekad čujem da se u čekaonici bune kako još nisu došli na red, a one im uvijek polako i ugodno objasne da trenutno nema mjesta, ali da će uskoro doći na red. A zadnji put kad san bila, jedna pacijentica se onesvijestila. Onda je ova ženskica (op.a. medicinska sestra) trčala niza skale u kasu po doktora, skoro se nije polomila... - rekla nam je Splićanka.

image

Neke od medicinskih sestara Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split

Saša Burić/Ilustracija/Cropix

Prepričala nam je i nedavni razgovor s jednom sestrom.

- Kazala sam joj: "Vi me najbolje ubodete i najlijepše mi izvučete iglu." Ona se uvijek smije i pita me jel me treba još pustiti da malo odležim. Baš se cijela posveti... - govori nam sugovornica.

Liječi se već devet godina

Ova onkološka bolesnica je na liječenju još od 2014., kada joj je otkriven karcinom na debelom crijevu. Nažalost, nakon perioda regresa, bolest se nedavno opet aktivirala, u obliku metastaza na plućima. 

- Kad dođem u dnevnu bolnicu, otprilike četiri sata primam terapiju. Onda me spoje na pumpu pa idem doma na dva dana. Kemoterapija mi služi da se ne stvaraju nove malformacije i da se ne šire. Osim toga, periodično idem na radiokirurgiju u Zagrebu gdje, kad se pojavi nova lezija, umjesto operacije, gađaju je gama nožem - objašnjava nam.

Međutim, jedino teže od njene situacije joj je kada vidi druge kako se bore s opakom bolešću.

- Baš je puno oboljelih. Ima i dosta mladih. Muka mi dođe kad ih vidim... Ali, što je tu je... Samo, molim vas, napišite da su sestre na onkologiji divne - ističe čitateljica. A mi pišemo: sestre, svaka čast!  

image

Neke od medicinskih sestara Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split

Saša Burić/Ilustracija/Cropix
30. travanj 2024 19:55