StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuzbuna zbog cjepiva

Žena (91) preminula tri dana nakon cijepljenja od plućne embolije: istražuje se još šest sumnjivih smrti, reagirao i Capak

Piše Ivana Krnić/JL, Ivica Marković/SD
12. ožujka 2021. - 20:38

Jutarnji list eksluzivno doznaje kako je tri dana nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom od plućne embolije preminula 91-godišnja žena. Slučaj istražuju HALMED i HZJZ.

- HALMED je pokrenuo postupak ocjene slijedom zaprimanja inicijalne prijave dana 7. ožujka. ​S obzirom na to da inicijalna prijava nije sadržavala dovoljno informacija za ocjenu povezanosti sumnje na nuspojavu i cjepiva, zatraženi su dodatni podaci - kažu u HALMED-u i dodaju da je u tijeku postupak prikupljanja potrebnih podataka te njihove ocjene, a konačni zaključak bit će donesen u što skorijem roku.

Ovo je, piše Jutarnji list, jedini prijavljeni slučaj u Hrvatskoj u kojem je smrt cijepljene osobe povezana s tromboembolijskim događajem, odnosno zgrušavanjem krvi, sličnim onima prijavljenima u Austriji i Danskoj. No, nije i jedini smrtni slučaj koji se istražuje.

Naime, za još pet preminulih prijavljena je sumnja na povezanost s cjepivom jer je utvrđeno da je vremensko razdoblje povezano s razdobljem cijepljenja. Kako doznajemo, i za te slučajeve istrage još traju, a riječ je o osobama koje su primile i druga cjepiva, odnosno za Pfizer, AstraZenecu i Modernu. Uzroci smrti kod njih bili su uglavnom srčani aresti.

Osam prijava

- Zaprimljeno je ukupno osam prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga, za šest prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutačno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava. Za dvije je prijave, slijedom provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda ocijenjena kao: nije vjerojatna - govore iz HALMED-a.

Od početka primjene cjepiva u Hrvatskoj HALMED je zaprimio 1408 prijava nuspojava na covid-19 cjepiva i to 988 na Pfizer, 81 na Modernu, 337 na AstraZenecu i dvije prijave bez informacije o proizvođaču. Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a ocijenili su da 88 posto prijava spada u blaže nuspojave, a 12 posto među teže.

- Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Riječ je bila o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica, odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju - kažu iz HALMED-a.

Capak: WHO kaže da treba nastaviti sa cijepljenjem

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je večeras za N1 vijest o smrti starije pacijentice koja je primila AstraZenecino cjepivo. 

- Poznat je jedan slučaj da je smrt povezana uz cjepivo AstraZenece, za novi slučaj ne znam, to ću provjeriiti odmah nakon ovog razgovora. Pretpostavljam da to nije povezano. Tromboembolijski događaj nije rijetkost, svaki tjedan se u Hrvatskoj događa jedan na 100 tisuća stanovnika. Lako je da se povežu cijepljenje i smrtni ishod uslijed tromboebolije. EMA je izdala priopćenje da događaji u Austriji nisu povezani s cjepivom, a WHO kaže isto da treba nastaviti sa cjepivom. Razumljivo je da se građani pitaju je li AZ cjepivo sigurno, međutim, na velikom broju cijepljenih, a mi smo na 84 tisuće doza, brojke su u cijelom svijetu ogromne, nema takvih pokazatelja. Kad bi postojala povezanost, to bi se itekako vidjelo. Ključne agencije kažu da povezanosti nema. I najbliže bih cijepio s AstraZenecom, i sebe bih, kad bi trebalo ponovno, cijepio - rekao je Capak. 

Splićanin preminuo nakon cijepljenja, ali se uzrok smrti zasad ne povezuje s cjepivom

U Splitu je nedavno preminuo 67-godišnjak koji se nekoliko sati prije smrtnog ishoda cijepio AstraZenecinom cjepivom.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, čovjek se tijekom jutra cijepio, te je nakon 20-ak minuta provedenih u ambulanti otišao kući. 

U poslijepodnevnim satima doživio je srčani udar, te je hitno prevezen u KBC Split, na Kardiokirurgiju. Tamo mu je obavljena koronarografija te je utvrđeno da su mu krvne žile u jako lošem stanju, a takvo stanje je uvjetovano dugogodišnjim uživanjem cigareta, naime, kako doznajemo, čovjek je pušio tri kutije dnevno.

Prije samog cijepljenja, čovjek se mjesecima osjećao loše, ali nije htio ići po liječničku pomoć. Njegova smrt prijavljena je Hrvatskoj agenciji za lijekove (HALMED-u) no zasad ništa ne upućuje da je do smrtnog ishoda moglo doći zbog cijepljenja AstraZenecinom cjepivom. 

18. travanj 2024 08:11