StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetgenijalna rješenja iz ministarstva za demografiju

Želite punu rodiljnu naknadu? Jednostavno je, riskirajte život još nerođenog djeteta!

18. studenog 2018. - 20:50

Nakon što smo objavili priču o tomu kako država kažnjava žene koje se odluče na uzastopne trudnoće dajući im rodiljnu naknadu u vrijednosti hrvatskog minimalca, kontaktirale su nas čitateljice koje pogađa ovaj problem.
One su, naime, konstatirale da se nalaze u identičnoj situaciji kao majka koja nam se prva obratila. Riječ je o liječnici zaposlenoj u Domu zdravlja koja je primorana otvoriti jedan rodiljni dopust za drugim, a zbog nemogućnosti vraćanja na posao ne može ostvariti naknadu u 100-postotnom iznosu svoje plaće, koju bi, kao druge zaposlene trudnice, primala prvih šest mjeseci. Umjesto toga, "pada" na crkavicu u iznosu od 2200 kuna tijekom čitavog drugog rodiljnog dopusta, a životni troškovi joj, naravno, rastu.

– Kad sam to pročitala, tlak mi je skočio i stvarno sam se uzrujala jer sam u istoj situaciji kao ta gospođa – kazala nam je D.Ž., čitateljica iz malog mjesta pored Zadra (točni podaci poznati redakciji), koja se uopće ne bi smjela uzrujavati jer je trenutačno na bolovanju zbog komplikacija u drugoj trudnoći.

Vrtoglavi pad

– Zaposlena sam na neodređeno vrijeme, a radim u dvije škole kako bih imala punu satnicu. U svakom slučaju, i ja imam dvije uzastopne trudnoće, a za ovu drugu sam saznala pri kraju svog rodiljnog dopusta koji sam morala prekinuti zbog zdravstvenih komplikacija i uzeti bolovanje. U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) rekli su mi da taj preostali, neiskorišteni dio rodiljnog mogu uzeti kasnije, nakon rođenja drugog djeteta. Tom prilikom mi je rečeno i da će mi se naknada smanjiti s 3991 kunu, koliko sam primala drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta, na 2200 do 2400 kuna, kako koji mjesec – govori čitateljica i dodaje kako joj nitko u HZZO-u nije rekao da može išta napraviti kako joj naknada ne bi tako vrtoglavo pala...

Podsjetimo, iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u odgovoru "Slobodnoj" napisali su kako je prva majka koja nam se požalila, bila dužna informirati se o svojim pravima, drugim riječima da je mogla ostvariti naknadu u 100-postotnom iznosu plaće da se privremeno vratila na posao i dobila pune dvije plaće od poslodavca.

Ukratko rečeno, država tjera majke i trudnice da se vrate na posao kako bi sebi i svojoj obitelji osigurale pristojnu naknadu, premda bi ministrica Nada Murganić morala znati kako žene ne koriste bolovanja i ne ostaju do zadnjeg dana rodiljnog u kući iz hira... Takav stav Ministarstva posebno je razljutio čitateljicu "Slobodne" iz okolice Zadra.

Bez odgovora

– Kako ikome objasniti da sam na bolovanju jer moram mirovati, te da će me, ako ne budem mirovala kod kuće, poslati u bolnicu?! Uz to, prva beba mi je tek ovih dana napunila jednu godinu i nemam je kome ostaviti. Jedini zaključak koji se nameće jest da sve nadležne institucije, bez obzira na ono što govore, ne žele provoditi i ne provode nikakvu pronatalitetnu politiku – ogorčena je D.Ž.

Nakon saznanja da spomenuti problem, po svemu sudeći, pogađa popriličan broj žena, Ministarstvu za demografiju ponovno smo uputili e-mail u kojem smo zatražili da nam odgovore kad konačno namjeravaju ukinuti zakonske propise koji predstavljaju svojevrsnu nepravdu za žene s uzastopnim trudnoćama. Ni ovog puta od njih nismo dobili konkretan odgovor, dapače, u pojašnjenju su nam nanizali brojne suhoparne upute i članke iz nekoliko zakona, te izrazili žaljenje što je do slučajeva, koji su, među ostalim, iznijeti i na našim stranicama, došlo.
Od toga će, međutim, malo koristi imati sve one majke dvoje ili više djece koje će rodiljni morati "izgurati" na – minimalcu.


lead
Kako ikome objasniti da sam na bolovanju jer moram mirovati, te da će me, ako ne budem mirovala kod kuće, poslati u bolnicu, pita se očajna trudnica


Predsjednice, čekamo reakciju!
O problemu s rodiljnim naknadama za žene koje se odluče na uzastopne trudnoće, informirali smo jučer i predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović, koju, ako je suditi po javnim istupima, najviše intrigiraju upravo pitanja demografske politike. Hoće li ona apelirati na Vladu, odnosno Ministarstvo za demografiju, oko ukidanja propisa koji majke "nagrađuju" s minimalcem, ostaje za vidjeti.


brojni gafovi
Dokaz nesposobnosti
Kristina Vidan, potpredsjednica stranke Pametno, splitska gradska vijećnica i dugogodišnja čelnica Kluba roditelja i trudnica Split, smatra kako je ministrica Murganić već odavno trebala otići sa svoje pozicije zbog brojnih gafova koji su joj se dogodili za vrijeme mandata.
- Ovakav odgovor je samo još jedan u nizu dokaza da imamo nesposobne i nekvalitetne kadrove u Ministarstvu koji nisu u stanju osmisliti mjere koje bi doista bile demografske. Sve mjere koje su oni osmislili su usmjerene prema rodiljama i roditeljima koji ne rade ili imaju niska primanja, pa se onda ne moramo čuditi što nam upravo skupina visokoobrazovanih ljudi napušta zemlju sa čitavim obiteljima i djecom. Nije trebala prevelika domišljatost da bi se predvidjela ovakva nelogična situacija i uvelo pravilo da kada se započinje novi porodiljni dopust, za vrijeme dok još traje roditeljski, kao osnova za izračun naknade uzima prosjek zadnja tri radno aktivna mjeseca za one žene koje su u radnom odnosu - drži Kristina Vidan.

23. travanj 2024 14:27