StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetuteg oko nogu

Zekanovićev performans u Saboru: gotovo 15 minuta nabrajao sve parafiskalne namete koje plaćaju hrvatski poduzetnici

Piše Hina
12. studenog 2020. - 15:40

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suverenista) u četvrtak je tijekom rasprave o novom krugu porezne reforme gotovo 15 minuta nabrajao sve parafiskalne namete koje plaćaju hrvatski poduzetnici.

U 15 minuta koliko je predviđeno vrijeme za izlaganje klubova Zekanović je uspio nabrojiti stotinjak nameta poručivši da su parafiskalni nameti ono što pritišće hrvatske poduzetnike.

„Trebalo bi mi pet sati za sve namete, riječ je o 600 nameta, a još ima i stotine pristojbi, ovo nema smisla. Poruka je da osim reformi koje ćemo donijeti ono što pritišće poduzetnike su parafiskalni nameti koji se u zadnje vrijeme i gomilaju”, poručio je Zekanović nabrajajući razne naknade za polaganje ispita, ovlaštenja, suglasnosti, članarine.

Iznio je i prijedlog da se radije podigne PDV za jedan postotni bod i tako namaku sredstva kako bi gospodarstvo odahnulo a poduzetnici rasteretili.

Nikola Grmoja (Most) u pojedinačnoj raspravi predložio je amandman da se nerazmjer imovine istražuje od 2000. godine a ne samo za posljednjih 6 godina, obrativši se pitanjem HDZ-ovu zastupniku Branka Bačića - hoće li to podržati.

„Ja s tim nemam nikakvih problema. Što se mene osobno tiče može se propitkivati moja imovina od kada sam se rodio, za sve ono što je u skladu sa zakonima kojima se definira imovina i kazneni postupci ja sam za rok koji najdublje zadire u povijest”, odgovorimo mu je Bačić.

HDZ-u je u interesu da se ispita svačija imovina, ali takav zakon mora biti usuglašen s drugim zakonima koji podrazumijevaju i zastaru, naglasio je Bačić.

Grmoja je na to uzvratio: „Bačić je podvojena osoba, ima osobni stav i ima kolektivni stav koji u HDZ-u prevladava”. Potom je Mostov Grmoja zatraživši  stanku koja mu je i odobrena.

U raspravi zastupnici vladajuće većine uglavnom su hvaliti nastavka porezne reforme i porezno rasterećenje, ističući da će pomoći i poduzetnicima i građanima, dok ju je oporba kritizirala kao 'kozmetičke promjene' i 'povećanje ekonomske nejednakost među građanima'.

20. travanj 2024 14:27