StoryEditorOCM

Zdravko Pilić: ‘Franko Vidović - Isaac Newton iz Šibenika. Možda je došlo vrijeme da mu se Krstičević revanšira kašetom jabuka‘

Piše Zdravko Pilić
10. prosinca 2022. - 13:40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne uči se to više u školi, niti se čita za lektiru, a baš šteta. Priča je bila skroz poučna i dobra. U glavnim ulogama bili su Ero – danas bi se reklo Hercegovac, kršćanska raja – i turski kadija. Ero je čuvao kadiji blago, pa je s njegovim stadom na ispašu vodio i svoju kravicu. Jednu jedinu. I kako se to već zna dogoditi, kud će grom nego u koprive, siromahova se krava pobode s efendijinima, od kojih je jedna izvukla deblji kraj. Izbola je Erina krava namrtvo. Kud će, šta će, dosjeti se pastir jadu, pa će kadiji: “Efendija, pobola se goveda, i jedna od tvojih krava izbola moju namrtvo!” “Ako je, događa se, marvi nema suda!” nije se velmoža puno uznemirio na tuđu muku. “Ama, ne znam jesi li me dobro razumio. Moja krava izbola tvoju...”, okrenu ploču siromašak, isto ko i bogataš raspoloženje: “E, to je druga stvar. Stani malo da pogledam u ćitap, šta tamo piše, što zakon kaže!” “E, nećeš vala, kad nisi gledao svojoj, nećeš ni mojoj!”

Slično kao i likovi u ovoj priči ponašaju se danas i akteri na hrvatskoj političkoj sceni. Franko Vidović, saborski zastupnik iz Šibenika, reagirao je krajnje benevolentno na pad hrvatskog MiG-a 21. U stilu: “Događa se. Zrakoplovi zbog sile teže tendiraju tome da padnu!” A Franku valja vjerovati, on se u to razumije. Završio je Prometni fakultet u Zagrebu – VŠS inženjer cestovnog prometa. K tome je i predsjednik saborskog Odbora za obranu. I bivši član SDP-a. Isto kao i predsjednik države, Zoran Milanović. Koji je također prilično benevolentno reagirao na pad zrakoplova. “Najvažnije je da nitko nije poginuo”, kazao je predsjednik. Nije bilo mitraljiranja po ministru obrane Bani Jaglacu. Niti gledanja u ćitap što je čija odgovornost. Događa se! Vjerojatno zato da se “raja” ne bi pitala – a čija je zapravo “raga” koja je stradala? Odnosno, pala sama od sebe, lipsala, bez da ju je itko i krivo pogledao. Čine to da bi se izbjegla priča o tome da je zadnji remont MiG-ova 21 HRZ-a obavljen u mandatu baš Vidovićeve SDP-ove Vlade, u kojoj je premijer bio Zoran Milanović, a ministar obrane isto SDP-ovac Ante Kotromanović. Povratak u tu priču, priču o (ne)uspjelom remontu MiG-ova u Ukrajini, koja smrdi na kriminal i korupciju i čiji se nikad do kraja razjašnjeni repovi vuku i danas, u ovom trenutku nikako ne odgovaraju nikome od likova iz ove priče. Koji zato i reagiraju ovako kako su reagirali: “Shit happens!”

A šibenskog je saborskog zastupnika dopala uloga koju je svojedobno imao Smiljko Sokol kad je buknula afera s neprijavljenom štednjom supruge predsjednika Tuđmana. Bila je to čuvena afera “Lepej”, koja je bila okidač da HDZ izgubi izbore 2000. godine. Predsjednik Ustavnog suda morao je objasniti Hrvatima kako novac nije imovina, pa je po toj izjavi i ostao trajno upamćen. Isto kao što će i Franko Vidović ostati upamćen po izjavi da je za pad hrvatskog MiG-a kriva – sila teže.

Isaac Newton iz Šibenika. Možda je došlo vrijeme da mu se bivši ministar obrane Damir Krstičević, kojemu je Vidović nakon neuspjele kupovine izraelskih F-16 javno u Hrvatskom saboru, pred kamerama, darovao maketu, revanšira. Pa mu ovih dana pošalje na dar ne jednu, nego punu kašetu jabuka.

26. travanj 2024 08:52