StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsustav e-Pristojbe

Zbogom biljezima i čekanju: Veliko olakšanje za otočane, nautičare, ali i za osobe s invaliditetom

Piše Marija Lončar
8. listopada 2021. - 12:36


Šibensko Veleučilište organiziralo je i ugostilo dvodnevnu 5. Međunarodnu znanstvenu i stručnu konferencije pod nazivom "Izazovi današnjice" u radu koje je sudjelovalo 60-ak stručnjaka i znanstvenika, među kojih i 20-ak sa Veleučilišta u Šibeniku. Tema konferencije tema bila je digitalizacija, među ostalim i digitalizacija javne uprave u Hrvatskoj te je predstavljen projekt e-Pristojbe i online usluga otočna iskaznica kao i iskaznica za pomorski prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju (OSI) te e-Nautika.

Sve te usluge moguće je ostvariti preko sustava e-Građani, a njihovo javno predstavljanje nastavak je provođenja sustava e-Pristojbe vrijednog nešto više od 50, 5 milijuna kuna dobivenih u cijelosti od Europskog socijalnog fonda, poručili su iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Otočna iskaznica namijenjena je otočanima, tj. onima koji imaju pravo na povlašteni prijevoz u obalnom linijskom prometu. Sada više neće morati odlaziti do kioska za prodaju brodskih karata i čekati u redu, gubiti vrijeme, a ponekad i živce, osobito ljeti kada navale turisti, već će sve to moći obaviti elektroničkim putem iz svojih domova. Dakle, moći će podnijeti e-zahtjev za izdavanje otočnih brodskih "karata" kao i iskaznica i vinjeta za pomorski prijevoz svojih vozila. Sve će to, naravno, moći i platiti online, a iskaznice će im biti dostavljene na kućne adrese.

Preko sustava e-Pristojbe, na isti način, nabavljat će se i plaćati tzv. OSI iskaznice za pomorski prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Novina je i usluga e-Nautika koja omogućava online prijavu stranog plovila ili hrvatskog čamca u hrvatske teritorijalne vode radi plaćanja i preuzimanja e-potvrde o uplati naknade za sigurnost plovidbe.

-Uslugom je također omogućeno odobravanje dolaska, kao i boravka, stranim jahtama i brodicama u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske. Uz to, plaćanje troškova izdavanja i dostave naloga moguće je obaviti putem sustava e-Pristojbe koji građanima uvelike olakšava plaćanje pristojbi i naknada zbog čega za navedene usluge više nije potrebno kupovati biljege. Dodatno je u svim sjedištima županija i njihovim ispostavama te u matičnim uredima omogućena naplata upravnih pristojbi i naknada putem POS-uređaja na šalterima za pristojbe u području trgovine, prometne pristojbe, pristojbe za sklapanje braka te pristojbe iz područja ugostiteljstva i turizma – pohvalili su se u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva najavljujući kako digitalizacije javne uprave ide dalje te se očekuje da će do kraja godine građani moći karticama plaćati i u policijskim postajama i upravama te u lučkim kapetanijama.
 

26. travanj 2024 19:58