StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVREMENSKA PROGNOZA

Zbog velikih vrućina izdana upozorenja za toplinski udar diljem Hrvatske: nakon visokih temperatura slijede nam olujna nevremena, evo što kaže Zoran Vakula

Piše JL
26. srpnja 2019. - 11:19

U petak će biti pretežno sunčano i vruće, ali nestabilno, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas, prenosi Jutarnji list.

U unutrašnjosti će uz lokalno jači razvoj oblaka mjestimice biti pljuskova i grmljavine, ponegdje moguće i izraženijih, osobito u središnjim i gorskim krajevima, a poneki je pljusak navečer i u noći na subotu moguć i na sjevernom Jadranu.

Vjetar će biti slab i umjeren jugozapadni, duž obale i južni, prema kraju dana jugo u jačanju. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 30 do 35 Celzijevih stupnjeva.

Zbog visokih tremperatura, Državni hidrometeorološki zavod upozorava i na toplinski val. Velika opasnost od toplinskog vala vrijedi za danas za Zagreb, Knin i Rijeku, dok je za Karlovac, Gospić, Split i Dubrovnik na snazi umjerena opasnost od toplinskog vala.

Ipak, upozorenja na toplinski val u idućim će danima zamijeniti ona na olujna nevremena, javlja Zoran Vakula za HRT. Već bi danas moglo biti pljuskova, grmljavine, jakog vjetra pa čak i tuče, a Vakula ističe da je to uobičajena pojava kod ovakvih iznadprosječno toplih dana.

Nestabilno vrijeme na kopnu očekuje se već danas, a za vikend će se nestabilnosti nastaviti i u ostalim dijelovima zemlje. Vrućina će već sutra popustiti pa početkom idućeg tjedna ipak neće biti ovako visokih temperatura.

Grmljavinska i olujna nevremena najizglednija su u nedjelju, posebno u zapadnim i južnim krajevima, a od utorka će se moći opet računati na sunce i toplo vrijeme.

Na Jadranu se najveće nestabilnosti očekuju u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak u prvom dijelu dana, ali ponegdje su pljuskovi i grmljavine mogući već u subotu. U subotu će puhati jugo, a bura i tramontana trebale bi tek prolazno zapuhati u nedjelju pred kraj dana, javljaprognostičar Zoran Vakula za HRT.

18. travanj 2024 03:20