StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkaos s nadoknadama nastave

Zbog štrajka nastavnika, velik broj škola radit će 23. prosinca: Neke će vrata otvoriti čak i na Badnjak; Pravi nered tek slijedi za Uskrs

19. prosinca 2019. - 09:44

Ministarstvo znanosti i obrazovanja počelo je jučer (utorak) s objavom izdanih suglasnosti školama za nadoknadu nastavnih dana propuštenih zbog štrajka, a kojima je zbog toga odobreno produljenje nastavne godine i odstupanje od rokova praznika utvrđenih aktualnim školskim kalendarom.

Objedinjene zahtjeve škola s planom nadoknada, podsjetimo, Ministarstvu su poslali nadležni uredi osnivača (županije i gradovi), a Ministarstvo je do srijede izdalo suglasnosti za škole iz ukupno deset županija.

Šest tih županija (Zagrebačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska i Splitsko-dalmatinska) zatražile su, a Ministarstvo odobrilo, jedinstveni kalendar nadoknada za sve škole sa svoga područja. To znači da će u svakoj od tih županija škole (uglavnom) nadoknade odrađivati u istim terminima, naravno sukladno broju dana provedenih u štrajku.

Različiti modeli

Požeško-slavonska, Dubrovačko-neretvanska, Međimurska i djelomično Varaždinska županija neće imati ujednačen kalendar za škole sa svoga područja, tako da će pojedine obrazovne ustanove u njima imati različite modele nadoknada nastave. Nisu to jedine različitosti – iz odobrenih suglasnosti vidljivo je koliko je stanje na terenu s nadoknadama potpuno neujednačeno i da roditelji svakako najbolje informacije mogu dobiti u vlastitoj školi!

Podsjetimo, škole su u štrajku mogle maksimalno sudjelovati 16 nastavnih dana, s tim da je anketi Ministarstva 70 obrazovnih ustanova navelo kako ne trebaju odraditi niti jedan jedini dodatni dan, dok su se 992 škole izjasnile kako će zbog nadoknada morati produljiti nastavnu godinu. Ministarstvo je rok za produljenje nastave ograničilo na 29. svibnja 2020. za maturante, te 26. lipnja za ostale učenike (prema sadašnjem kalendaru, škola je za maturante trebala završiti 22. svibnja, a za druge učenike 17. lipnja).

Iz odobrenih suglasnosti za prvih deset županija može se uočiti kako će se u gotovo svim tim županijama nastava produljiti do 26. lipnja (za maturante do 29. svibnja), ali ima i izuzetaka. Primjerice, u najvećem broju osnovnih i srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nastava za učenike koji nisu maturanti završava 19. lipnja, a u ostalim školama u toj županiji između 23. i 25. lipnja.

Također, velika većina škola u ovih deset županija za nadoknade će iskoristiti i ponedjeljak, 23. prosinca, uoči Božića, dok, prema podacima Ministarstva, ima i škola poput Osnovne škole "Orebić" u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja namjerava raditi i na Badnjak - naime, ta se škola izjasnila kako u njih zimski praznici počinju 27. prosinca.

U najvećem broju škola zimski će praznici trajati dva, umjesto tri tjedna – za županije koje su ranije odabrale da će zimski odmor koristiti odjednom to znači da djeca neće imati treći tjedan praznika u siječnju iduće godine, nego se nakon Božića u školu vraćaju u utorak, 7. siječnja. Za one koje su ga odabrale koristiti u dva dijela (Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska županija) to znači da "otpada" zimski tjedan odmora krajem veljače, a učenici tih županija također će zimski odmor imati samo od Božića do povratka u klupe 7. siječnja.

Najkraće zimske praznike imat će, pak, osnovci iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Svetog Jurja na Bregu u Međimurskoj županiji koji se nakon blagdana Božića na nastavu vraćaju već u četvrtak, 2. siječnja. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, pak, učenici će se odmarati najdulje, a zanimljivo je da se nakon Božića na nastavu vraćaju – u subotu, 11. siječnja.

Radne subote

Pravi kaos bit će s proljetnim praznicima oko blagdana Uskrsa 12. travnja iduće godine, a u većini škola ih zapravo neće ni biti, barem ne u terminima kako su ranije planirali.

Najveći broj škola tako neće raditi samo na Veliki petak, 10. travnja te Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja. Međutim, u školama Splitsko-dalmatinske županije učenici će biti slobodni i na Veliki četvrtak, a na nastavu se vraćaju u utorak, 14. travnja. Dio škola u Požeško-slavonskoj županiji proljetne će praznike imati od 10. do 16. travnja, a u nekima, poput Srednje škole "Pakrac", nastava počinje tek 20. travnja. Dio škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji također će proljetne praznike imati do 16. travnja, a u nekima ih neće biti.

Kako bilo, to je tek prva polovica županija koje su dobile suglasnost Ministarstva, a danas (četvrtak) MZO bi trebao objaviti podatke i za ostale, uključujući i Grad Zagreb. Podsjetimo, u metropoli su postigli dogovor da većina škola nastavnu godinu treba završiti 19. lipnja, međutim, neslužbeno doznajemo da je dio škola zatražio termine nadoknada i iza tog roka. Također, treba napomenuti kako u izdanim suglasnostima nisu navedene subote kada će pojedine škole raditi jer za to nije potrebna suglasnost MZO-a.

- Međutim, u slučaju potrebe, škole će do ostvarenja propisanog broja radnih dana raditi i subotom, o čemu će pravodobno obavijestiti učenike - poručuju iz Ministarstva, pozivajući još jednom roditelje i učenike da "s obzirom na specifičnost situacije svake pojedine škole, za detaljnije informacije koriste sve raspoložive komunikacijske kanale škola".


ZAGREBAČKA, KRAPINSKO-ZAGORSKA, KARLOVAČKA, LIČKO-SENJSKA, VARAŽDINSKA* ŽUPANIJA
• rade 23. 12.
• nastava počinje 7. siječnja
• nema praznika krajem veljače
• proljetni praznici od 10. 4. do 13. 4. (Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak)
• godina završava 26. 6.

* izuzetak je Centar “Tomislav Špoljar”, u kojem je neradni i Veliki četvrtak, a škola završava 17. lipnja


BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA
• rade 23. 12.
• nastava počinje 11. siječnja (subota)
• proljetni praznici na Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak
• godina završava 26. 6.


SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA
• rade 23. 12.
• nastava počinje 7. siječnja
• proljetni praznici od 9. 4. do 13. 4. (Veliki četvrtak, Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak)
• godina završava 26. 6.


DUBROVAČKO-NERETVANSKA:
• nema jedinstvenog kalendara;
• zimski praznici počinju 23., 24., a negdje i 27. prosinca; povratak na nastavu 7. siječnja;
• dio škola nema proljetnog odmora, dio od 10. do 14., 15. ili 16. 4.;
• godina završava od 19. do 25. lipnja;


POŽEŠKO-SLAVONSKA, MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
• nema jedinstvenog modela, svaka škola je odlučila za sebe

27. ožujak 2023 09:21