StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOŠTRE MJERe

Zbog covid potvrda u školama podijeljeno 10-ak otkaza: Među njima je i nastavnik fizike iz šibenske Osnovne škole Vidici

Piše Marijana Cvrtila/SD
25. siječnja 2022. - 09:53

Raste broj učitelja i ostalih djelatnika osnovnih i srednjih škola, ali i učeničkih domova, kojima je zbog odbijanja predočenja covid i drugih odgovarajućih potvrda uručen otkaz ugovora o radu, iako se u ovom trenutku ne može govoriti o masovnijoj pojavi.

Otkad je sredinom studenog na snagu stupila odluka o obveznom testiranju za pristup radnome mjestu, odnosno predočenja odgovarajućih potvrda, bilo je određenih otpora prosvjetara, ali koliko je javnost bila obavještena, ubrzo nakon toga najviše dvoje ili troje djelatnika zbog neslaganja s tom odlukom napustilo je škole, odnosno potpisalo mahom sporazumne otkaze ugovora o radu.

No, početkom drugog polugodišta i nakon "seta" opomena, kako doznajemo, škole su se ipak odlučile i za nepopularne poteze poput davanja izvanrednog ili redovitog otkaza ugovora o radu, o čemu su u nekim medijima progovorili i sami akteri kojima su otkazi podijeljeni.

Šibenski slučaj

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako nemaju podatke koliko je otkaza dosad izrečeno ili sklopljeno iz tog razloga, jer, kako ističu, to se događa na razini škola kao poslodavca i samog zaposlenika.

Ipak, prema podacima do kojih smo uspjeli doći u sindikatima, ravnateljskim udrugama i samim školama, može se procijeniti kako je iz ovih razloga dosad podijeljeno ili sporazumno sklopljeno desetak otkaza, a riječ je i o nastavnom i nenastavnom osoblju, od učitelja, vjeroučitelja do tajnika škola ili odgajatelja u učeničkom domu.

Međutim, treba naglasiti kako se u svim slučajevima uručenja redovitog ili izvanrednog otkaza ugovora o radu, objašnjavaju ravnatelji, formalno radi o kršenju prava iz radnog odnosa, odnosno Zakona o radu, dakle razlog uručivanja otkaza su nedolasci na posao, a ne odbijanje cijepljenja ili testiranja kako su to neki od njih navodili.

Premda, posredno, jasno je da je riječ o osobama koje su odbijale predočiti potvrdu o cijepljenju, preboljenju korone ili testiranju najmanje dva puta u sedam dana te samim tim nisu mogle pristupiti radnome mjestu.

image
U početku provođenja mjera, sredinom studenog, bilo je više otpora prosvjetara, ali je to polako splasnulo
 
Tonči Plazibat/Cropix

Jedan od onih koji su dobili izvanredni otkaz je učitelj fizike iz OŠ Vidici iz Šibenika, koji je o svome slučaju progovorio za portal Šibenik In, obrazlažući, uz ostalo, kako "nije antivakser“, da u školu nije ulazio "iz vlastitih uvjerenja“ te da je imao potvrdu kako je "vjerojatni slučaj, ali je nije želio pokazati na ulazu zaštitaru jer mu je to ponižavajuće“.

Također, za lokalni list u Bjelovaru o izvanrednom otkazu koji mu je uručen prošli tjedan govorio je sada već bivši vjeroučitelj tamošnjih dviju srednjih škola, Medicinske te Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar.

- Točno je da smo vjeroučitelju dali izvanredni otkaz ugovora o radu. Riječ je o zajedničkom djelatniku dviju škola koji nije dolazio na posao nakon što je na snagu stupila Odluka Nacionalnog stožera. To je osnovni razlog, a ne protivljenje cijepljenju što on navodi - ispričala nam je Nataša Vibiral, ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar.

Mi smo kao škola, dodaje ona, postupili prema naputcima Ministarstva znanosti i obrazovanja, poštivali smo proceduru, dobio je prethodno dvije opomene, pozivali smo ga na očitovanje.

Tajnik sindikata

- Išlo se ljudski, nismo išli đonom. Neki su djelatnici koji su se protivili mjerama odlazili na bolovanje, neki su uzeli neplaćeno. On jednostavno nije dolazio na posao – kaže ravnateljica Vibiral, dodajući kako joj je to u 15-godišnjoj ravnateljskoj karijeri prvi slučaj izvanrednog otkaza.

U školskim sindikatima navode kako nisu zabilježili veći broj otkaza među svojim članovima, ali ih ipak ima. Školski sindikat Preporod, kaže njegov čelnik Željko Stipić, zasad ima službenu informaciju o dva njihova člana - tajniku iz jedne osnovne škole u Osijeku i učitelju iz osnovne škole u Vinkovcima – koji su iz tog razloga dobili otkaz.

Budući da je u jednom slučaju riječ o sindikalnom povjereniku toga sindikata, koji je dobio redoviti otkaz (službeno) "uvjetovan skrivljenim ponašanjem zbog neopravdanog izostanka s posla“, zatražena je i suglasnost sindikata Preporod za otkaz.

- Naravno da se s tim nećemo složiti. Stav je sindikata dok god postoje pravni lijekovi pratit ćemo članove u potencijalnim sudskim sporovima i osigurati odvjetnike specijalizirane za radno pravo. Bojimo se da je ovo početak i da bi ovakvih slučajeva moglo biti i više, jer dosad je dio djelatnika te procese usporavao odlaskom na bolovanje ili na neki drugi način – smatra Željko Stipić.

U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, kaže predsjednica Nada Lovrić, imaju informaciju da je redoviti otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem uručen zasad samo jednome njihovom članu i to odgajatelju iz jednog učeničkog doma u Zagrebu, kojemu će sindikat također pružiti punu pravnu zaštitu.

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), potvrdila je kako takvih slučajeva nema među njihovim članovima, ali raspolažu informacijom da su u osnovnim školama podijeljenja tri takva otkaza (škole u Zagrebu i okolici).

IMAJU I VEĆIH PROBLEMA ‘Ionako nemamo ljudi...‘

Problema s otkazima zasad nemaju u OŠ "Ostrog“ iz Kaštel Lukšića, gdje je u početku bilo nešto većeg otpora covid potvrdama, a najustrajnija je bila jedna učiteljica koja je na radno mjesto ulazila bez ikakvih potvrda i zaradila dva upozorenja pred otkaz.

- Ipak nismo tako daleko došli da bismo podijelili otkaze. Svi naši djelatnici sada imaju covid ili druge odgovarajuće potvrde ili se testiraju. Škole trenutno imaju većih problema jer je dosta ljudi odsutno zbog oboljenja od covida i samoizolacija, pa je izvođenje nastave vrlo zahtjevno – kaže ravnateljica te škole Ivančica Grubišić.

COVID HARA PO ŠKOLAMA: bolesni 20.000 učenika i 1761 nastavnik

Više od 20 tisuća učenika te gotovo dvije tisuće zaposlenika škola trenutno je oboljelo od COVID-a 19 ili je u samoizolaciji, pokazuju podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja od ponedjeljka.

Točnije, oboljelih je učenika 12.053, od kojih najviše u Gradu Zagrebu (3285) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (1698). U samoizolaciji je još 8295 učenika osnovnih i srednjih škola. Covid pozitivnih djelatnika je čak 1761, a još 213 je u samoizoalaciji. Na online nastavi je trenutno 215 osnovnih i srednjih škola.

18. travanj 2024 04:58